Dwa pomysły na sylwestrowe przystawki
Dwa proste i ciekawe pomysły na słodko-słone przystawki sylwestrowe to połączenie fig z serem pleśniowym i tuńczyka z ananasem.
Opublikowano: wtorek, 29 grudnia 2015 11:12
Reklama
Dwa proste i ciekawe pomysły na słodko-słone przystawki sylwestrowe to połączenie fig z serem pleśniowym i tuńczyka z ananasem.
Reklama
Ekspresowa przystawka słodko-słona
Składniki:
- ser pleśniowy (np. gorgonzola),
- świeże figi.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Figi umyć i osuszyć, nadkroić na ćwiartki od strony ogonka. Figę lekko ścisnąć na dole, aby się otworzyła.
- Spiąć figi za pomocą wykałaczek, aby utrzymały formę.
- Do środka włożyć kawałki sera.
- Tak przygotowaną przekąskę włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 2-3 minuty (tak, aby ser się roztopił).
- Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
Rybne kulki na ananasie
Składniki:
- tuńczyk w zalewie (jedna puszka),
- ananas w plastrach (jedna puszka),
- jajka (dwie sztuki),
- ser feta (pół opakowania),
- sok z cytryny,
- koper,
- jogurt naturalny (jedna łyżka),
- przyprawy do smaku: sól, pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
- Pokruszyć fetę i posiekać koperek.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy i skropić sokiem z cytryny.
- Ananasa odsączyć, zachować część zalewy.
- W naczyniu wymieszać tuńczyka, jajko, fetę, koperek i nieco zalewy z ananasa oraz łyżkę jogurtu.
- Z powstałej masy formować kulki.
- Na ułożonych na talerzu plastrach ananasa układać tuńczykowe kulki.
- Wstawić do lodówki i nieco schłodzić.
Smacznego!
Reklama
- Finger food idealnie sprawdzają się na domowych przyjęciach. Sprawdź, 3 przepisy na szybkie przystawki.
- Masz ochotę na zdrową i szybką kolację? Sprawdź, nasz sprawdzone 3 proste przepisy.
- Pstrąg nie tylko dobrze smakuje, ale jest niskokaloryczny i dostarcza organizmowi cennego białka. Zobacz, sprawdzony przepis na pstrąga w sezamie lub galarecie.
Reklama
Reklama
Reklama