Pomysł na obiad z kaszą pęczak – wegański i kasza pęczak z indykiem, fasolką i cukinią
Przepisy na dania z kaszą pęczak są bardzo urozmaicone i dostarczają cennych składników odżywczych. Z udziałem kasz można komponować przeróżne obiady, zarówno z dodatkiem mięs, jak i typowo wegańskie.
Przepisy na dania z kaszą pęczak są bardzo urozmaicone i dostarczają cennych składników odżywczych. Z udziałem kasz można komponować przeróżne obiady, zarówno z dodatkiem mięs, jak i typowo wegańskie.
Kasza pęczak powstaje z ziaren jęczmienia i cechuje się wysoką wartością odżywczą. Zaliczana jest do gruboziarnistych produktów zbożowych o dużej zawartości błonnika pokarmowego.
Dlaczego warto jeść kaszę
Kasze są produktami o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Dostarczają dużej ilości węglowodanów oraz znacznych ilości białka roślinnego. Kasze są dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk i mangan, które zapobiegają niedokrwistości, korzystnie wpływają na funkcję układu nerwowego, mięśniowego oraz pracę serca.
Kasza pęczak z indykiem, fasolką i cukinią
Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:
- 1/3 szklanki kaszy pęczak,
- 3 łyżki oliwy extra vergine,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 200 gram piersi z indyka,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 60 mililitrów białego wina,
- półtorej szklanki bulionu,
- 200 gram zielonej fasolki szparagowej,
- 1 mała cukinia,
- 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
Czas przygotowania: godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Na dużą patelnię wsyp kaszę, dodaj łyżkę oliwy przez chwilę podsmażając. Cebulę pokrój na drobną kosteczkę, wrzuć na patelnię aż do jej zeszklenia – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj suszone oregano.
- Kaszę z cebulką przesuń na jedną połowę patelni. Na drugą wlej 2 łyżki oliwy i włóż zmielone mięso z piersi indyka.
- Mięso polej sosem sojowym i podsmaż przez około 7 minut.
- Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników na patelni oraz dolanie białego wina. Całość gotuj przez około 2-3 minuty, aż do odparowania alkoholu.
- Następnie wlej gorący bulion, dopraw pieprzem i zagotuj.
- Danie należy przykryć pokrywką i gotować przez około 20 minut. W tym czasie fasolkę szparagową pokrój na drobniejsze kawałki, natomiast cukinię w kosteczkę.
- Warzywa dołóż do całości potrawy i gotuj przez około 7 minut pod przykryciem. Po upływie czasu danie należy ponownie wymieszać i dodać szczypiorku.
Wegański obiad
Składniki:
- 100 gram kaszy pęczak,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 cebula biała,
- 1/3 szklanki oliwek czarnych,
- ½ szklanki oliwek zielonych,
- 2 ząbki czosnku,
- sól do smaku,
- cukier brzozowy,
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
- oliwa z oliwek,
- łyżeczka masła.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój na drobne kawałeczki i zeszklij na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Następnie cebulkę zalej pomidorami z puszki, zagotuj.
- Dodaj czosnek, posiekaną pietruszkę i oliwki w postaci krążków.
- Całość duś przez 5 minut.
- Sos dopraw pieprzem, solą i cukrem brzozowym.
- W lekko osolonej wodzie ugotuj kaszę pęczak z dodatkiem masła.
- Po ugotowaniu dodaj kaszę do warzywnego sosu i wszystko razem wymieszaj.
Smacznego!
- Zdrowo się odżywiasz? Poznaj przepis na kaszę jaglaną z warzywami.
- Kaszka manna z mlekiem to smak dzieciństwa. Wypróbuj ten prosty przepis.
- Bazylia leczy przeziębienie i łagodzi kaszel. Zobacz, jakie jeszcze ma właściwości.