Reklama

Przepisy na dania z kaszą pęczak są bardzo urozmaicone i dostarczają cennych składników odżywczych. Z udziałem kasz można komponować przeróżne obiady, zarówno z dodatkiem mięs, jak i typowo wegańskie.

Reklama

Kasza pęczak powstaje z ziaren jęczmienia i cechuje się wysoką wartością odżywczą. Zaliczana jest do gruboziarnistych produktów zbożowych o dużej zawartości błonnika pokarmowego.

Dlaczego warto jeść kaszę

Kasze są produktami o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Dostarczają dużej ilości węglowodanów oraz znacznych ilości białka roślinnego. Kasze są dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk i mangan, które zapobiegają niedokrwistości, korzystnie wpływają na funkcję układu nerwowego, mięśniowego oraz pracę serca.

Kasza pęczak z indykiem, fasolką i cukinią

Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:

  • 1/3 szklanki kaszy pęczak,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 200 gram piersi z indyka,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 60 mililitrów białego wina,
  • półtorej szklanki bulionu,
  • 200 gram zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 mała cukinia,
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.

Czas przygotowania: godzina

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na dużą patelnię wsyp kaszę, dodaj łyżkę oliwy przez chwilę podsmażając. Cebulę pokrój na drobną kosteczkę, wrzuć na patelnię aż do jej zeszklenia – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Następnie dodaj suszone oregano.
  • Kaszę z cebulką przesuń na jedną połowę patelni. Na drugą wlej 2 łyżki oliwy i włóż zmielone mięso z piersi indyka.
  • Mięso polej sosem sojowym i podsmaż przez około 7 minut.
  • Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników na patelni oraz dolanie białego wina. Całość gotuj przez około 2-3 minuty, aż do odparowania alkoholu.
  • Następnie wlej gorący bulion, dopraw pieprzem i zagotuj.
  • Danie należy przykryć pokrywką i gotować przez około 20 minut. W tym czasie fasolkę szparagową pokrój na drobniejsze kawałki, natomiast cukinię w kosteczkę.
  • Warzywa dołóż do całości potrawy i gotuj przez około 7 minut pod przykryciem. Po upływie czasu danie należy ponownie wymieszać i dodać szczypiorku.

Wegański obiad

Składniki:

  • 100 gram kaszy pęczak,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 cebula biała,
  • 1/3 szklanki oliwek czarnych,
  • ½ szklanki oliwek zielonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • cukier brzozowy,
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
  • oliwa z oliwek,
  • łyżeczka masła.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój na drobne kawałeczki i zeszklij na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  • Następnie cebulkę zalej pomidorami z puszki, zagotuj.
  • Dodaj czosnek, posiekaną pietruszkę i oliwki w postaci krążków.
  • Całość duś przez 5 minut.
  • Sos dopraw pieprzem, solą i cukrem brzozowym.
  • W lekko osolonej wodzie ugotuj kaszę pęczak z dodatkiem masła.
  • Po ugotowaniu dodaj kaszę do warzywnego sosu i wszystko razem wymieszaj.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama