zupa w białej porcelanowej miseczce
©HandmadePictures/Fotolia
Styl życia

Małokaloryczne dania – bogate w witaminy i błonnik

Małokaloryczne dania powinny być jednocześnie zdrowe, sycące i smaczne. Posiłki z kaszą gryczaną i soczewicą dodają energii i odżywiają organizm. Małokaloryczne dania zadowolą zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak również wszystkich odżywiających się zdrowo.

Małokaloryczne dania powinny być jednocześnie zdrowe, sycące i smaczne. Posiłki z kaszą gryczaną i soczewicą dodają energii i odżywiają organizm. Małokaloryczne dania zadowolą zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak również wszystkich odżywiających się zdrowo.

Sałatka z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 50 gramów kaszy gryczanej,
  • 2 jajka,
  • pół główki sałaty lodowej,
  • garść rukoli,
  • garść świeżych liści szpinaku,
  • połowa pora,
  • 10 pomidorów koktajlowych,
  • około 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • około 3 łyżki posiekanej pietruszki,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

 

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Kaloryczność całego dania: 400

Liczba porcji: 2

 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę gryczaną wrzuć do rondelka i zalej 100 ml wrzątku i gotuj do momentu, aż wchłonie wodę.
  • Wystudzoną kaszę przełóż do miski.
  • Ugotowane jajka pokrój na małe kawałki i dodaj do kaszy.
  • Umyj i poszatkuj: sałatę, szpinak, pora.
  • Dodaj poszatkowane zielone warzywa do miski.
  • Umyj pomidory i dodaj do sałatki.
  • Dorzuć szczypiorek i pietruszkę.
  • Wymieszaj ocet z oliwą i dodaj do sałatki.
  • Przypraw pieprzem ziołowym.

Smacznego!

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i kalafiora

Wskazówka:

- Jeśli chcesz uzyskać zupę-krem zblenduj ostudzoną zupę i przypraw posiekanym koperkiem.

 

Składniki:

  • pół szklanki czerwonej soczewicy,
  • mały kalafior,
  • mały seler naciowy,
  • obrana marchew,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka curry,
  • szczypta pieprzu,
  • ew. posiekany koperek.

 

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Kaloryczność całego dania: 300

Liczba porcji: 2

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj, pokrój na małe kawałki i zalej wodą wszystkie warzywa z wyjątkiem kalafiora.
  • Wrzuć czosnek i liście laurowe.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  • Kiedy warzywa zmiękną, dodaj różyczki kalafiora.
  • Przypraw.

Smacznego!

3 faszerowane pomidory na drewnianej desce, przyozdobione bazylią.
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na pomidory faszerowane kaszą gryczaną, mięsem mielonym i papryką
Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.

Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.   Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną, możesz zastąpić ją kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.   Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia Stopień trudności: średnie Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, łyżki, miski, blendera, widelca, naczynia żaroodpornego. Składniki (na 3 porcje): 3 pomidory, 150 g mielonej szynki wieprzowej, 50 g ugotowanej kaszy gryczanej , pół papryczki chili (zapisywana też jako chilli), pół łyżeczki tymianku , 1 papryka, 1 jajko, szczypta soli morskiej i białego pieprzu, 25 ml oliwy z oliwek. Sposób wykonania: Paprykę i papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pół porcji oliwy z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć mięso mielone i smaż przez około 5 minut. Mięso oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i dodaj papryki. Wszystkie składniki zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowy farsz przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. Pomidory umyj i odetnij ich dolną część. Końcówki odłóż, ponieważ po nafaszerowaniu, przydadzą się do przykrycia pomidorów. Łyżką stołową wyjmij miąższ z pomidorów tak, aby warzywa przypominały miseczki. Staraj się nie przebić skórki. Miąższ z pomidorów przełóż do blendera i wlej pozostałą część oliwy . Całość zmiksuj. Do mięsa dodaj rozkłócone widelcem jajko i kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do wydrążonych pomidorów. Na czubku każdego pomidora połóż odciętą wcześniej końcówkę. Do naczynia żaroodpornego wlej zmiksowany miąższ i wstaw nafaszerowane pomidory. Pomidory piecz przez 30 minut w...

kasza jaglana
©woyzzeck/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z kaszą jaglaną na dwa sposoby: z mandarynkami i granatem oraz z wątróbką drobiową
Sałatka z mandarynkami, jaglanką i granatem jest lekko słodka i orzeźwiająca. Można zabrać ją do szkoły albo pracy. Sałatka z kaszą jaglaną oraz usmażoną wątróbką drobiową sprawdzi się na obiad. Danie można podawać na ciepło albo na zimno, świetnie komponuje się z selerem naciowym, papryką i kukurydzą.

Sałatka z mandarynkami, jaglanką i granatem jest lekko słodka i orzeźwiająca. Można zabrać ją do szkoły albo pracy. Sałatka z kaszą jaglaną oraz usmażoną wątróbką drobiową sprawdzi się na obiad. Danie można podawać na ciepło albo na zimno, świetnie komponuje się z selerem naciowym, papryką i kukurydzą.   Kaszę jaglaną pozyskuje się z prosa, czyli rodzaju zboża. Jaglanka jest niskokaloryczna, lekkostrawna, a także bogata w białko, błonnik oraz witaminy z grupy B. Sałatka z mandarynkami i granatem, czyli smaczna przekąska Sałatka z mandarynkami , kaszą jaglaną i granatem doskonale syci. Danie można przygotować na kolację albo zabrać do szkoły bądź pracy. Sałatka z jaglanką i owocami sprawdzi się w przypadku wegan oraz osób, które nie jedzą glutenu lub laktozy.   Składniki (na 5 porcji): 400 gramów kaszy jaglanej, 100 gramów rukoli,  3 obrane mandarynki, miąższ z jednego granatu, garść wyłuskanych pestek słonecznika, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, szczypta soli himalajskiej, szczypta pieprzu ziołowego.   Czas przygotowania: 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz kaszę – na początku we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu nie będzie gorzka. Jaglankę wsyp do rondla, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Ziarna muszą być miękkie. Ugotowaną i ostudzoną kaszę przesyp do miski. Dodaj oczyszczoną rukolę, cząstki mandarynek oraz miąższ granatu. W szklance wymieszaj oliwę, ocet, sól i pieprz. Sos połącz z pozostałymi składnikami. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Posyp nimi sałatkę. Danie umieść w lodówce na minimum 15 minut. Sałatkę podawaj...

Wegański krupnik podany na drewnianej tacy.
©aneta_gu/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariański krupnik – przepisy na zupę z kaszy gryczanej i jaglanej
Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.

Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.   Krupnik w wersji wegetariańskiej można przygotować na bazie kaszy jęczmiennej . Potrawa jest też bardzo smaczna, jeśli zostanie przyrządzona na kaszy pęczak. Zupę najlepiej podawać z drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki .   Kasza gryczana – przepis na krupnik wegetariański   Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej , 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/3 selera, 1 cebula, 3 ziemniaki, 4 pieczarki, 5 gałązek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki czubrycy, 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i cebulę. Umyj pora i odkrój z niego końcówkę z korzonkami. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój ziemniaki i pieczarki w niewielką kostkę, a marchewkę i pora w talarki. Pietruszkę oraz seler skrój w słupki. Wlej 6 1/2 szklanki zimnej wody do dużego garnka. Wrzuć do naczynia gałązki pietruszki i pozostałe warzywa. Dodaj też lubczyk, czubrycę, ziele angielski i liść laurowy. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Wrzuć pieczarki i kaszę gryczaną do garnka. Gotuj całość przez około 20-25 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj sos sojowy. Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku.   Wegetariański krupnik z kaszy jaglanej   Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej , 3 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner