Małokaloryczne dania – bogate w witaminy i błonnik
Małokaloryczne dania powinny być jednocześnie zdrowe, sycące i smaczne. Posiłki z kaszą gryczaną i soczewicą dodają energii i odżywiają organizm. Małokaloryczne dania zadowolą zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak również wszystkich odżywiających się zdrowo.
Małokaloryczne dania powinny być jednocześnie zdrowe, sycące i smaczne. Posiłki z kaszą gryczaną i soczewicą dodają energii i odżywiają organizm. Małokaloryczne dania zadowolą zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak również wszystkich odżywiających się zdrowo.
Sałatka z kaszą gryczaną
Składniki:
- 50 gramów kaszy gryczanej,
- 2 jajka,
- pół główki sałaty lodowej,
- garść rukoli,
- garść świeżych liści szpinaku,
- połowa pora,
- 10 pomidorów koktajlowych,
- około 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- około 3 łyżki posiekanej pietruszki,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta pieprzu ziołowego.
Czas wykonania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Kaloryczność całego dania: 400
Liczba porcji: 2
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną wrzuć do rondelka i zalej 100 ml wrzątku i gotuj do momentu, aż wchłonie wodę.
- Wystudzoną kaszę przełóż do miski.
- Ugotowane jajka pokrój na małe kawałki i dodaj do kaszy.
- Umyj i poszatkuj: sałatę, szpinak, pora.
- Dodaj poszatkowane zielone warzywa do miski.
- Umyj pomidory i dodaj do sałatki.
- Dorzuć szczypiorek i pietruszkę.
- Wymieszaj ocet z oliwą i dodaj do sałatki.
- Przypraw pieprzem ziołowym.
Smacznego!
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i kalafiora
Wskazówka:
- Jeśli chcesz uzyskać zupę-krem zblenduj ostudzoną zupę i przypraw posiekanym koperkiem.
Składniki:
- pół szklanki czerwonej soczewicy,
- mały kalafior,
- mały seler naciowy,
- obrana marchew,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- łyżka curry,
- szczypta pieprzu,
- ew. posiekany koperek.
Czas wykonania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Kaloryczność całego dania: 300
Liczba porcji: 2
Sposób przygotowania:
- Umyj, pokrój na małe kawałki i zalej wodą wszystkie warzywa z wyjątkiem kalafiora.
- Wrzuć czosnek i liście laurowe.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodaj różyczki kalafiora.
- Przypraw.
Smacznego!