Reklama

Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.

Reklama

Smak delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka podkreślają owoce, takie jak: ananasy, żurawina, morele, brzoskwinie i daktyle.

Duszony kurczak z ananasem

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • rondla,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • ręcznika papierowego,
  • miski,
  • wysokiej szklanki,
  • talerza,
  • patelni,
  • drewnianej łyżki.

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 podwójne piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 75 ml soku z ananasa,
  • 75 ml wody,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1 ananas,
  • 25 ml oleju,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 20 g mąki pszennej,

Sposób wykonania:

  • Ananasa obierz i pokrój w kostkę.
  • Wodę wlej do wysokiej szklanki i dodaj sok z ananasa.
  • Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i przekrój ją na pół.
  • Wsyp do miski mąkę i dodaj szczyptę soli.
  • Mięso osusz ręcznikiem kuchennym, pokrój w podłużne paski i obtocz w mące.
  • Połowę oleju rozgrzej na patelni i dodaj mięso.
  • Smaż kurczaka do zarumienienia po obu stronach i przełóż go na płaski talerz.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Pozostałą część oleju rozgrzej w rondlu.
  • Do rondla dodaj cebulę i smaż ją, aż do zeszklenia.
  • Dodaj sok z ananasa, słodką paprykę i przecier pomidorowy.
  • Stale mieszając drewnianą łyżką, duś całość około 5 minut.
  • Do cebuli dodaj mięso i kostki ananasa.
  • Wszystkie składniki wymieszaj i duś pod przykryciem około 20 minut.
  • Kurczaka podawaj z ryżem i surówką z marchewki.

Smacznego!

Roladki z kurczakiem i serem camembert

Rada: Jeżeli po zawinięciu roladek, mięso rozchodzi się po bokach, możesz je spiąć krótką wykałaczką.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • garnka,
  • tłuczka do mięsa.

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 podwójne filety z kurczaka,
  • 200 g świeżej żurawiny,
  • 50 ml wody,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • 140 g sera camembert,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 12 ml oleju.

Sposób wykonania:

  • Żurawinę opłucz i przełóż do garnka.
  • Dodaj cukier, kolendrę, wodę i dokładnie wymieszaj.
  • Żurawinę postaw na ogniu i regularnie mieszając, gotuj do uzyskania gęstej konfitury.
  • Gotową konfiturę odstaw do ostygnięcia.
  • Piersi kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i podziel na pojedyncze filety.
  • Każdy filet lekko rozbij tłuczkiem do mięsa.
  • Piersi oprósz solą i pieprzem.
  • Ser camembert pokrój w plastry.
  • Na filecie połóż łyżkę konfitury, plaster sera camembert i zawiń mięso w rulon.
  • Mąkę wysyp do miski.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Każdą roladkę obtaczaj w mące i smaż na patelni dotąd, aż roladki będą rumiane z każdej strony.
  • Kurczaka z żurawiną podawaj z frytkami i surówką z białej kapusty.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama