Kurczak na słodko – sos z ananasem i roladki z żurawiną
Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.
Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.
Smak delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka podkreślają owoce, takie jak: ananasy, żurawina, morele, brzoskwinie i daktyle.
Duszony kurczak z ananasem
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- rondla,
- noża,
- deski do krojenia,
- ręcznika papierowego,
- miski,
- wysokiej szklanki,
- talerza,
- patelni,
- drewnianej łyżki.
Składniki (dla 4 osób):
- 2 podwójne piersi kurczaka,
- 1 cebula,
- 75 ml soku z ananasa,
- 75 ml wody,
- szczypta soli himalajskiej,
- 1 ananas,
- 25 ml oleju,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 20 g mąki pszennej,
Sposób wykonania:
- Ananasa obierz i pokrój w kostkę.
- Wodę wlej do wysokiej szklanki i dodaj sok z ananasa.
- Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i przekrój ją na pół.
- Wsyp do miski mąkę i dodaj szczyptę soli.
- Mięso osusz ręcznikiem kuchennym, pokrój w podłużne paski i obtocz w mące.
- Połowę oleju rozgrzej na patelni i dodaj mięso.
- Smaż kurczaka do zarumienienia po obu stronach i przełóż go na płaski talerz.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Pozostałą część oleju rozgrzej w rondlu.
- Do rondla dodaj cebulę i smaż ją, aż do zeszklenia.
- Dodaj sok z ananasa, słodką paprykę i przecier pomidorowy.
- Stale mieszając drewnianą łyżką, duś całość około 5 minut.
- Do cebuli dodaj mięso i kostki ananasa.
- Wszystkie składniki wymieszaj i duś pod przykryciem około 20 minut.
- Kurczaka podawaj z ryżem i surówką z marchewki.
Smacznego!
Roladki z kurczakiem i serem camembert
Rada: Jeżeli po zawinięciu roladek, mięso rozchodzi się po bokach, możesz je spiąć krótką wykałaczką.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- garnka,
- tłuczka do mięsa.
Składniki (dla 4 osób):
- 2 podwójne filety z kurczaka,
- 200 g świeżej żurawiny,
- 50 ml wody,
- pół łyżeczki kolendry,
- 140 g sera camembert,
- 100 g cukru,
- szczypta soli i pieprzu,
- 200 g mąki pszennej,
- 12 ml oleju.
Sposób wykonania:
- Żurawinę opłucz i przełóż do garnka.
- Dodaj cukier, kolendrę, wodę i dokładnie wymieszaj.
- Żurawinę postaw na ogniu i regularnie mieszając, gotuj do uzyskania gęstej konfitury.
- Gotową konfiturę odstaw do ostygnięcia.
- Piersi kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i podziel na pojedyncze filety.
- Każdy filet lekko rozbij tłuczkiem do mięsa.
- Piersi oprósz solą i pieprzem.
- Ser camembert pokrój w plastry.
- Na filecie połóż łyżkę konfitury, plaster sera camembert i zawiń mięso w rulon.
- Mąkę wysyp do miski.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Każdą roladkę obtaczaj w mące i smaż na patelni dotąd, aż roladki będą rumiane z każdej strony.
- Kurczaka z żurawiną podawaj z frytkami i surówką z białej kapusty.
Smacznego!
- Jeśli lubisz kurczaka, zobacz też przepis na potrawkę z kurczaka z ryżem,
- Mięso z kurczaka idealnie komponuje się z sosem śmietanowym. Sprawdź przepis na idealny sos śmietanowy do kurczaka.
- Może posmakuje ci też pierś z kurczaka z pieczarkami. Zobacz nasz przepis na smaczny obiad.