Oszczędzanie na jedzeniu
© kaprikfoto/Fotolia.com
Styl życia

10 pomysłów na to, jak oszczędzać na jedzeniu

Według danych Eurostatu w polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się ok. 2 mln ton żywności. Oszczędzanie na jedzeniu należy zatem rozpocząć od ograniczenia ilości wyrzucanego jedzenia.

Według danych Eurostatu w polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się ok. 2 mln ton żywności. Oszczędzanie na jedzeniu należy zatem rozpocząć od ograniczenia ilości wyrzucanego jedzenia.

 

W oszczędzaniu na jedzeniu pomoże planowanie budżetu, planowanie całotygodniowego menu oraz robienie listy zakupów przed wyjściem do sklepu.

1. Określ budżet i dzienny limit wydatków na żywność

Po otrzymaniu wypłaty i odliczeniu wszystkich koniecznych opłat oraz ważnych, planowanych na dany miesiąc zakupów podziel pozostałą kwotę przez liczbę dni w miesiącu. Liczba, którą otrzymasz, będzie stanowiła orientacyjną, maksymalną kwotę, którą dziennie możesz wydać na jedzenie. Od tej kwoty odejmij liczbę, jaką chcesz zaoszczędzić na jedzeniu. Przykładowo, jeśli maksymalnie możesz wydawać dziennie 20 zł i chcesz zaoszczędzić 3 zł, to dzienne wydatki na jedzenie nie powinny przekraczać 17 zł. Nie oznacza to, że nie możesz jednorazowo wydać 27 zł, czy nawet 50 zł na zakupy, jeśli będzie to konieczne. Po każdym przekroczeniu określonej kwoty, musisz jednak aktualizować dzienny limit, pomniejszać go o różnicę między wydaną sumą, a pieniędzmi podzielonymi na pozostałe dni miesiąca.

2. Regularnie rób przegląd szafek i lodówki

O puszkach, ryżu, kaszach i makaronach, które mają długi termin przydatności do spożycia, łatwo jest zapomnieć. Raz w tygodniu, zanim zaczniesz układać jadłospis, sprawdź zatem, co masz w lodówce i szafkach kuchennych. Znajdujące się tam jedzenie może stać się podstawą lub składnikiem wielu smacznych potraw. Często wystarczy dokupić do nich przyprawy. Jeśli brakuje ci pomysłu na takie dania, poszukaj inspiracji w książce kucharskiej albo w internecie.

3. Planuj obiady na cały tydzień

Kiedy masz już określony budżet i wiesz, czym dysponujesz, możesz zająć się planowaniem posiłków. Rób to z tygodniowym wyprzedzeniem. To pozwoli ci tak ułożyć menu, żeby część posiłków można było zamrozić, część przyrządzić z tych samych składników i uniknąć monotonii w jadłospisie.

4. Planuj zakupy w sklepie spożywczym

Przed wyjściem do sklepu przygotuj listę zakupów i przestrzegaj jej. Na liście powinny znaleźć się składniki potrzebne do przygotowania zaplanowanych wcześniej posiłków. Wizyty w sklepie najlepiej ogranicz do 2-3 razy w tygodniu, żeby uniknąć pokusy wydawania pieniędzy na niezdrowe przekąski albo inne nieplanowane zakupy. Nigdy nie rób zakupów będąc głodnym, gdyż wtedy podświadomie tracimy kontrolę nad zakupami i częściej pozwalamy sobie na nieplanowane produkty.

5. Nie zapełniaj lodówki

Kupuj tylko taką ilość jedzenia, jaka jest ci potrzebna do przyrządzenia zaplanowanych posiłków. Nie gromadź w lodówce jedzenia, które może szybko się zepsuć, np. nabiału, owoców i warzyw. W lodówce układaj wszystko tak, żeby z brzegu znalazły się produkty o najkrótszym terminie przydatności do spożycia, a głębiej te, które będą dobre jeszcze przez dłuższy czas.

6. Jedz odżywcze i sycące posiłki

Staraj się jeść potrawy, które są zarówno odżywcze, jak i sycące. Do jedzenia, które sprawi, że długo będziesz czuć się syty, należą np. kasze, pełnoziarniste makarony, chleb pełnoziarnisty lub z mąki grubomielonej. Dbaj o dużą ilość błonnika w diecie, staraj się często jeść świeże warzywa, np. w postaci surówek.

7. Gotuj i zamrażaj część posiłków

Kilka porcji ugotowanego posiłku możesz zamrozić. Dzięki temu zyskasz jedzenie na „czarną godzinę”, kiedy z różnych przyczyn, np. braku czasu, nie będziesz mógł przygotować obiadu. Zaoszczędzi ci to pieniądze wydane np. na pizzę na telefon albo fast foody.

8. Rób własne przetwory

Dzięki robieniu własnych przetworów: dżemów, syropów, kiszonek, przecierów, ketchupu, zaoszczędzisz na kupowaniu tego typu produktów w sklepie. Przygotowanie przetworów wymaga pewnych nakładów finansowych w sezonie na dane owoce lub warzywa, ale w dłuższej perspektywie ten koszt się zwraca, ponieważ zimą zamiast do sklepu, wystarczy pójść po jedzenie do własnej piwnicy lub spiżarni. Poza tym warzywa i owoce kupowane w pełni sezonu są najtańsze i najlepsze. Domowe przetwory są też zdrowsze, gdyż nie zawierają chemicznych utrwalaczy.

9. Szukaj promocji na produkty o długim terminie ważności

Wszelkie zapasy należy robić z głową. Na wyprzedażach i promocjach warto kupować w większej ilości przede wszystkim produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Do takich należą np. mąka, ryż, kasze, cukier, sól, konserwy, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, suszone owoce i warzywa, kakao w proszku.

10. Gotuj potrawy z niedrogich składników

Poszukaj przepisów na dania z niedrogich składników, takich jak ziemniaki, kapusta, cebula, buraki, mąka, drożdże. Wykorzystuj też świeże warzywa i owoce sezonowe. Do takich potraw należą m.in. wszelkiego rodzaju dania z makaronów i warzyw, potrawy z kapusty (surówki, bigosy, kapusta zasmażana), kasze, tarty, barszcz czerwony, knedle i kopytka. Uważaj jednak na mączne potrawy, bo są bardziej kaloryczne. Staraj się też, by dieta była zrównoważona. Warto śledzić, jakie owoce i warzywa są w danym miesiącu najtańsze. Na przykład pomidory bez ograniczeń można jeść w lipcu, sierpniu i wrześniu (a później warto korzystać z przecierów), sezon na cukinię trwa od sierpnia aż do października, na truskawki w czerwcu, a maliny w lipcu i sierpniu.


Jak ograniczyć marnowanie żywności w domu?
© drubig-photo/Adobe Stock
Styl życia
Jak oszczędzać żywność w domowych warunkach?
Problem wyrzucanego jedzenia jest powszechny we wszystkich krajach wysokorozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce państw, w których marnuje się najwięcej żywności. Ostatnie statystyki mówią o dziewięciu milionach ton marnowanej żywności, co stawia nasz kraj w pierwszej piątce niechlubnej statystyki. Osobom, którym zależy na tym, aby marnowało się mniej jedzenia podpowiadamy w jaki sposób postępować, aby zredukować lub nawet wyeliminować wyrzucanie żywności w warunkach domowych.

Problem wyrzucanego jedzenia jest powszechny we wszystkich krajach wysokorozwiniętych. Polska znajduje się w czołówce państw, w których marnuje się najwięcej żywności. Ostatnie statystyki mówią o dziewięciu milionach ton marnowanej żywności, co stawia nasz kraj w pierwszej piątce niechlubnej statystyki. Osobom, którym zależy na tym, aby marnowało się mniej jedzenia podpowiadamy w jaki sposób postępować, aby zredukować lub nawet wyeliminować wyrzucanie żywności w warunkach domowych.   Duży wpływ na coraz większe marnowanie żywności ma dostępność produktów spożywczych w sklepach oraz zmieniający się styl życia ludzi. Stają się oni coraz wygodniejsi i z tego powodu często nie chcą tracić czasu na działania polegające na oszczędzaniu żywności. Na co zwracać uwagę przy robieniu zakupów? Problem związany z wyrzucaniem jedzenia zaczyna się na etapie zakupów. W wielu przypadkach wyjścia do sklepu są spontaniczne i mało przemyślane w kwestii potrzeb. Właśnie dlatego Polacy mają łatkę ludzi, którzy lubią kupować żywność na zapas. Aby zakupy były dostosowane do potrzeb i możliwości, warto rozpocząć od tworzenia listy zakupów . Nie jest ona jednak wystarczająca do tego, aby w pełni rozwiązać problem. Jest tak głównie dlatego, że czasami określenie tego, ile się zje jest bardzo trudne. I nikogo nie powinno dziwić podejście zakładające, że lepiej mieć czegoś więcej niż zbyt mało.   Warto jednak obserwować ilości spożywanego jedzenia przez siebie i swoich bliskich. Po kilku tygodniach określenie potrzeb jest łatwiejsze, a to z kolei przekłada się na możliwość zrobienia odpowiedniej wielkości zakupów. Ponadto warto zwracać uwagę na to, aby: kupować możliwie najświeższe owoce i warzywa (mogą dłużej leżeć w domu i nadawać się do...

kolorowe pojemniki na jedzenie
©siraphol/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy wigilijne – co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?
Pojemniki na żywność są bardzo przydatne po świętach, kiedy trzeba podzielić i schować jedzenie, które zostało. Część potraw wigilijnych można zamrozić, sałatki i ciasta należy zjeść w ciągu kilku dni, a śledzie w oleju czy w occie mogą stać w lodówce nawet dwa czy trzy tygodnie.

Pojemniki na żywność są bardzo przydatne po świętach, kiedy trzeba podzielić i schować jedzenie, które zostało. Część potraw wigilijnych można zamrozić, sałatki i ciasta należy zjeść w ciągu kilku dni, a śledzie w oleju czy w occie mogą stać w lodówce nawet dwa czy trzy tygodnie. Nadmiar żywności po świętach można przekazać potrzebującym. W okresie bożonarodzeniowym i po nim organizowane są akcje społeczne, w trakcie trwania których wolontariusze po zgłoszeniu przyjeżdżają i odbierają żywność, a następnie przekazują ją osobom bezdomnym. Nadmiaru jedzenia nie da się oddać do banków żywności. Banki te przyjmują wyłącznie zapakowane produkty z długim terminem przydatności. Pojemniki na żywność – plastikowe, szklane, próżniowe Najlepsze pojemniki do przechowywania żywności to pojemniki próżniowe. Pozwalają one przechowywać wędlinę czy inne podatne na zepsucie produkty nawet przez kilka tygodni. Dzięki powstałej próżni po odessaniu powietrza produkty mokre nie wysychają, a suche nie twardnieją ani się nie zbrylają. Tłuszcz zawarty w potrawach nie psuje się tak szybko, dzięki czemu cała potrawa dłużej zachowuje świeżość. Próżniowe pojemniki na żywność kosztują od kilkudziesięciu do nawet 150 złotych za zestaw kilku sztuk w różnych rozmiarach. Szklane pojemniki do przechowywania żywności są tańsze, ale nie przedłużają trwałości umieszczonego w nich jedzenia tak długo jak pojemniki próżniowe. Większość z nich nadaje się do używania w kuchence mikrofalowej, można je też myć w zmywarce. Pojemniki szklane nie przechodzą zapachem przechowywanych w nich potraw. Ich cena waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za zestaw. Plastikowe pojemniki na żywność są najtańsze, chłoną zapach przechowywanego w nich jedzenia i słabo przedłużają jego...

tesco-kochaj-jedzenie-a-nie-marnotrawienie
Adobe Stock
Newsy
Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?
Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?

Marnowanie jedzenia jest nie tylko problemem społecznym, to również problem środowiskowy. Marnując żywność, marnujemy również energię i wodę zużytą do produkcji, transportu i pakowania żywności, a więc szkodzimy naszej planecie. Tesco sprawdziło, dlaczego Polacy marnują żywność i rusza z kampanią informacyjno-edukacyjną „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”. Ma ona przypominać, jak ważny jest szacunek do żywności i podpowiadać klientom proste sposoby na jej niemarnowanie. Dlaczego marnujemy jedzenie? Każdego roku na całym świecie na śmietnik trafia aż 1,3 miliarda ton jedzenia. To aż 1/3 wyprodukowanej żywności! Jak wynika z ustaleń FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w krajach rozwijających się, do strat najczęściej dochodzi na etapie produkcji, przetwórstwa i transportu, a więc zanim produkty trafią do sprzedaży, natomiast w krajach bogatych - a to właśnie one wyrzucają do śmieci najwięcej jedzenia - żywność jest marnowana przede wszystkim w domach z powodu upłynięcia daty ważności produktów i złego planowania zakupów. Dzieje się tak także w Polsce. Polska: 9 milionów ton zmarnowanego jedzenia Jak to możliwe, że każdego roku marnujemy w Polsce aż 9 milionów ton najróżniejszych artykułów spożywczych? Z badań Tesco Polska wynika, że: 40% Polaków wybiera się do sklepu bez listy zakupów, 25% Polaków robi zbyt duże zapasy, 15% Polaków robi zakupy spontanicznie, 25% Polaków nie ma wystarczającej wiedzy o tym, jak przechowywać żywność, co 3 Polak nie potrafi po wyglądzie lub zapachu ocenić, czy produkt nadaje się do spożycia. Jak możemy to zmienić? Tesco, które od lat walczy z marnowaniem żywności, ruszyło właśnie z kampanią...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner