Bezglutenowa mąka z prosa – właściwości mąki jaglanej
Mąka jaglana właściwości prozdrowotne zawdzięcza zawartości witamin z grupy B, lecytynie, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki. Kasza jaglana znana już była w neolicie, na terenach Indii, Chin oraz Afryki. Wzmianki o niej znajdziemy nawet w Starym Testamencie. Mąka jaglana jest doskonała do wypieku ciast, chleba oraz pierogów czy naleśników.
Mąka jaglana właściwości prozdrowotne zawdzięcza zawartości witamin z grupy B, lecytynie, soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki. Kasza jaglana znana już była w neolicie, na terenach Indii, Chin oraz Afryki. Wzmianki o niej znajdziemy nawet w Starym Testamencie. Mąka jaglana jest doskonała do wypieku ciast, chleba oraz pierogów czy naleśników.
Mąka jaglana - właściwości
Mąka jaglana powstaje w wyniku zmielenia kaszy jaglanej. Ta z kolei pozyskiwana jest z prosa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz działa zasadotwórczo dzięki czemu jest uważana za pożywienie pomocne w profilaktyce nowotworowej. Osoby cierpiące na nawracające zakwaszające organizm infekcje drożdżakowe, również powinny włączyć produkty jaglane do swojej diety. Zawarta w prosie lecytyna wpływa korzystnie na pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na właściwości oczyszczające produkty jaglane są szczególnie polecane przy detoksykacji organizmu.
Pobierz najnowsze Frisco kupony i zdrową mąkę jaglaną, która idealnie nadaje się do przygotowania pysznych naleśników.
Mąka jaglana - zastosowanie
Mąkę jaglaną możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samemu. Kasza jaglana jest bardzo tania, 500 g kupimy już za około 3 zł. Mieląc ją w młynku do kawy lub blenderem ręcznym o dużej mocy otrzymujemy mąkę, która doskonale nadaje się do wszystkich wypieków, makaronów, pasztetów, pierogów oraz naleśników.
Produkty z mąki jaglanej polecane są szczególnie osobom chorym na celiakię, stosującym dietę bezglutenową, a także wszystkim tym, którzy cenią sobie smaczne i zdrowe składniki w diecie.
- Nie możesz jeść produktów zawierających gluten? Zobacz, jak powinna wyglądać dieta w chorobie trzewnej.
- Lubisz naleśniki, ale cierpisz na celiakię? Polecamy nasze przepisy na naleśniki wegańskie i bezglutenowe.
- Szukasz oryginalnego pomysłu na pizzę? Wypróbuj przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora.
- Olej kokosowy do ciasta można stosować na zimno lub podgrzewać – nie straci swoich właściwości. Sprawdź przepis na wegańskie ciasto czekoladowe z olejem kokosowym!