dziecko jedzące
©Robert Przybysz/Fotolia
Styl życia

Jak wykryć celiakię?

Celiakia (choroba trzewna) jest chorobą immunologiczną. Ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się nietolerancją glutenu (białka zapasowego), która jest przyczyną zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego. Mimo, że celiakia trwa przez całe życie i nie można jej całkowicie wyleczyć, niezwykle istotne jest jej wczesne zdiagnozowanie. Szybkie przejście na ścisłą dietę bezglutenową minimalizuje ryzyko powikłań.

Celiakia (choroba trzewna) jest chorobą immunologiczną. Ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się nietolerancją glutenu (białka zapasowego), która jest przyczyną zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego. Mimo, że celiakia trwa przez całe życie i nie można jej całkowicie wyleczyć, niezwykle istotne jest jej wczesne zdiagnozowanie. Szybkie przejście na ścisłą dietę bezglutenową minimalizuje ryzyko powikłań.

Celiakia: objawy zależą od wieku

Pierwszym etapem w diagnozowaniu celiakii jest obszerny wywiad lekarski. Trzeba podczas niego sięgnąć pamięcią do dzieciństwa, bo w zależności od wieku chorego, objawy kliniczne charakterystyczne dla celiakii różnią się (zarówno pod względem nasilenia, jak i częstotliwości występowania). Dzieciom obciążonym tą chorobą dolegają częste biegunki, wymioty i problemy ze wzrostem. Zaniepokoić może również powiększony obwód brzucha, pomimo ogólnego wychudzenia ciała. Przy celiakii pojawiają się takie choroby towarzyszące, jak cukrzyca typu I czy też choroba Dühringa (opryszczkowe zapalenie skóry). U młodzieży w wieku szkolnym, oprócz wymienionych wcześniej objawów zaobserwować można afty jamy ustnej, niedokrwistość oraz zaparcia. Osoby dorosłe mogą mieć zaburzony rytm wypróżnień, biegunki tłuszczowe, wzdęcia, mogą też być bardzo chude, a także ogólnie osłabione.

Celiakia: badania laboratoryjne

Przy podejrzeniu celiakii niezbędna jest wizyta u gastroenterologa. Zleci on wykonanie badań serologicznych krwi, w której mogą znajdować się charakterystyczne dla tej choroby przeciwciała. Badanie to wykrywa je nawet u 90% pacjentów. Są to przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), transglutaminazie tkankowej (tTG) oraz deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF). Dla większej dokładności oznacza się zwykle dwa testy łącznie (szczególnie wysoką wartość diagnostyczną dają dwa ostatnie przeciwciała). Część chorych nie wytwarza jednak przeciwciał w ogóle, w związku z tym negatywny wynik takiego badania nie wyklucza choroby.

Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne ze szpinakiem

Biopsja jelita cienkiego w diagnostyce celiakii

Kluczowym elementem w zdiagnozowaniu celiakii jest biopsja jelita cienkiego wykonywana endoskopowo podczas gastroskopii. Połknięcie sondy z kamerą na końcu pozwala lekarzowi na pobranie przynajmniej czterech małych fragmentów jelita do zbadania. Zabieg, mimo iż nieprzyjemny, pozwala ocenić zanik kosmków w czterostopniowej skali Marsha. Dopiero biopsja daje pewność diagnostyczną.

dziewczynka i szklanka z mlekiem
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia
Celiakia – co może być przyczyną?
Celiakia to nietolerancja na gluten, której sprzyjają czynniki genetyczne, immunologiczne, środowiskowe, metaboliczne i infekcyjne. W grupie ryzyka są zwłaszcza ci, którzy pochodzą z Europy, są blisko spokrewnieni z kimś chorym na celiakię, mają przeciwciała IgAEMA i IgAARA lub osłabioną odporność organizmu.

Celiakia to nietolerancja na gluten, której sprzyjają czynniki genetyczne, immunologiczne, środowiskowe, metaboliczne i infekcyjne. W grupie ryzyka są zwłaszcza ci, którzy pochodzą z Europy, są blisko spokrewnieni z kimś chorym na celiakię, mają przeciwciała IgAEMA i IgAARA lub osłabioną odporność organizmu. Co to jest celiakia? Celiakia, czyli choroba trzewna to schorzenie, które może się ujawnić w każdym wieku, najczęściej jednak objawy nietolerancji na gluten pojawiają się już u małych dzieci, tuż po wprowadzeniu do diety tego białka. Chorzy nie mogą jeść produktów spożywczych (głównie pieczywa), które zawiera obecny w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie) gluten , ponieważ działa on destrukcyjnie na kosmki pokrywające jelito cienkie. Kosmki jelitowe odpowiadają za przyswajanie z pożywienia substancji odżywczych , a ich zniszczenie może doprowadzić do niedożywienia i niedoborów składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Przyczyny celiakii Istnieje kilka teorii, dotyczących przyczyn choroby trzewnej, żadna z nich nie jest jednak uznana przez ogół badaczy. Najwięcej lekarzy skłania się ku tzw. teorii patogenetycznej Köttgena, która mówi o współdziałaniu kilku czynników w rozwoju tego schorzenia. Köttgen wyróżnia wśród nich przyczyny: Genetyczne. Immunologiczne. Środowiskowe. Metaboliczne. Infekcyjne. Według Köttgena celiakia jest chorobą dziedziczną – aż u 95% chorych występują dziedziczone autosomalnie antygeny, które pobudzają reakcję zapalną wskutek zetknięcia się z glutenem. Nie jest to jednak jedyna droga, jaką można zachorować na celiakię. Zdarza się też, że choroba trzewna atakuje organizm w momencie, kiedy jego odporność jest obniżona na skutek przebytej infekcji lub operacji czy życia w długotrwałym stresie. O autoimmunologicznym charakterze celiakii świadczy obecność...

czarnoskórą kobietę boli brzuch
Flickr/James Palinsad/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Po czym rozpoznać celiakię?
Celiakia to jedna z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Mimo to ciągle wykrywa się tylko niewielką część zachorowań. Aż 95% ludzi, którzy nie tolerują glutenu, przez całe życie boryka się objawami celiakii, nie wiedząc, co im dolega.

Celiakia to jedna z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Mimo to ciągle wykrywa się tylko niewielką część zachorowań. Aż 95% ludzi, którzy nie tolerują glutenu, przez całe życie boryka się objawami celiakii, nie wiedząc, co im dolega. Czym jest celiakia? Celiakia, czyli choroba trzewna to trwająca całe życie choroba immunologiczna , która ma podłoże genetyczne. Charakteryzuje tym, że na chorego, gluten działa toksycznie. Jest to rodzaj białka, który stanowi znaczną część codziennych posiłków (jest zawarty w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies) . Spożywanie go prowadzi do zaniku małych wypustek błony śluzowej jelita cienkiego – kosmków. Ich funkcją jest zwiększanie powierzchni chłonnej jelita, przez ścianki którego dostają się do organizmu składniki odżywcze zawarte w pokarmie. Zanik kosmków jelitowych sprawia, że wchłanianie zostaje upośledzone. Osoby chore na celiakię nie zniwelują szkodliwego działania glutenu żadnymi środkami farmakologicznymi. Jedyną metodą leczenia jest przestrzeganie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Występowanie celiakii Celiakią nie można się zarazić . Jest to choroba genetyczna, na którą narażeni są zwłaszcza krewni celiaktyków i osób chorych na cukrzycę 1. stopnia. Alergia na gluten może się ujawnić w każdym wieku. Często jej objawy są zauważalne już u małych dzieci, które bezpośrednio po wprowadzeniu do diety glutenu zaczynają być osłabione i powoli tracą na wadze. Według obiegowej opinii jest to schorzenie charakterystyczne dla niemowląt, z którego z czasem się wyrasta. Nic bardziej mylnego! Celiakię zwykle wykrywa się dopiero u osób 30–50 letnich , u których nietolerancja na gluten występowała od dzieciństwa lub jej początkiem była ciąża, nadmiar stresu, silna infekcja czy...

dziecko przy stole
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia
Jak leczyć celiakię?
Celiakia jest chorobą przewlekłą, która wymaga przestrzegania ścisłej diety bezglutenowej. Jest to podstawowa i jedyna skuteczna metoda leczenia choroby trzewnej, jednak medycyna ciągle poszukuje innych rozwiązań. Kuracje ziołowe, minimalizowanie stresu i łagodzenie uciążliwych objawów ze strony przewodu pokarmowego przyspieszają regenerację jelit.

Celiakia jest chorobą przewlekłą, która wymaga przestrzegania ścisłej diety bezglutenowej. Jest to podstawowa i jedyna skuteczna metoda leczenia choroby trzewnej, jednak medycyna ciągle poszukuje innych rozwiązań. Kuracje ziołowe, minimalizowanie stresu i łagodzenie uciążliwych objawów ze strony przewodu pokarmowego przyspieszają regenerację jelit. Łagodzenie objawów celiakii W momencie, kiedy objawy celiakii są wyjątkowo obciążające dla pacjenta, oprócz diety trzeba zastosować farmakologię. Dzieci, u których późno rozpoznano chorobę trzewną, mają znacznie obniżony wzrost i bardzo mało ważą, dlatego lekarze często decydują się na zastosowanie u nich kuracji sterydowej. Chorym zmagającym się z przewlekłymi biegunkami podaje się natomiast leki łagodzące dolegliwości żołądkowe. Inne metody leczenia celiakii Ciągle pojawiają się propozycje innych metod leczenia celiakii . Ich celem jest nie tylko umożliwienie chorym szybkiego powrotu do zdrowia, ale też poprawienie jakości ich życia (uwolnienie od diety bezglutenowej). Naukowcy poszukują nowych odmian zbóż bezglutenowych na drodze inżynierii genetycznej , badają też możliwości wykorzystania enzymów bakteryjnych, które są w stanie metabolizować gluten i osłabić jego destrukcyjny wpływ na błonę śluzową jelit. Powstają też lekarstwa przeciwdziałające transglutaminazie lub cytokinom oraz immunomodulatory blokujące przesadne reakcje na gluten (tzw. szczepionki). Zioła w leczeniu celiakii Skuteczność ziołowych terapii nie jest kwestionowana przez lekarzy, o ile nie zastępują one podstawowych metod leczenia. Przy celiakii, tak samo jak przy wielu innych schorzeniach, zioła działają wspomagająco – poprawiają perystaltykę jelit , wzmacniają błonę śluzową żołądka i przyspieszają jej odbudowę. Można więc do codziennej diety włączyć filiżankę naparu z rumianku , pokrzywy, mięty...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik