Witamina F - jak wpływa na kondycję skóry?
© Jacob Lund/Adobe Stock
Fleszstyle

Witamina F w kosmetyce - jak wpływa na kondycję skóry?

Mieszanina nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli witamina F, jest cenna w kosmetyce, ponieważ odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, natłuszcza, chroni przed utratą wody oraz szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Najczęściej stanowi ona składnik balsamów do ciała, serum, a także kremów do twarzy o właściwościach przeciwzmarszczkowych, nawilżających i łagodzących.

Mieszanina nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli witamina F, jest cenna w kosmetyce, ponieważ odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, natłuszcza, chroni przed utratą wody oraz szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Najczęściej stanowi ona składnik balsamów do ciała, serum, a także kremów do twarzy o właściwościach przeciwzmarszczkowych, nawilżających i łagodzących.

 

Witamina F, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, jak: kwas linolenowy, arachidowy, linolowy, oprócz pozytywnego wpływu na kondycję skóry, oddziałuje również na organizm. Cenna substancja wspiera, między innymi, działanie układu odpornościowego i krwionośnego, chroni wątrobę i nerki, wspiera gospodarkę lipidową a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

„Ślub od pierwszego wejrzenia”: Agnieszka szczerze o rozwodzie z Kamilem. Spodziewa się utrudnień?

Witamina F - działanie na skórę

Witamina F to zespół tłuszczy, które skutecznie odbudowują płaszcz lipidowy skóry, a także pozostawia na niej warstwę ochronną. Substancja dodatkowo silnie natłuszcza oraz przeciwdziała nadmiernej utracie wody z naskórka. Witamina F hamuje procesy starzenia się i reguluje pracę gospodarki wodno-lipidowej. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych łatwo zauważyć, ponieważ wówczas skóra marszczy się i wiotczeje.

Źródła witaminy F

Najbogatszym źródłem witaminy F są oleje roślinne, zwłaszcza: olej migdałowy, lniany, słonecznikowy, z ogórecznika, z wiesiołka, z dyni a także oliwa z oliwek. Cenna dla skóry substancja znajduje się również w jedzeniu, np.: w orzechach, soi, nasionach słonecznika, morskich rybach, kiełkach pszenicy, mleku.

Witamina F w kosmetykach

Witamina F, ze względu na cenne właściwości natłuszczające, regeneracyjne oraz ochronne, w kosmetyce wykorzystywana jest najczęściej jako składnik balsamów, kremów oraz serum do twarzy. Maść pielęgnacyjna z witaminą F pomaga zregenerować płaszcz lipidowy naskórka oraz chronić skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Produkt,w szczególności, polecany jest do pielęgnacji niemowląt, np. przy odparzeniach czy pieluszkowym zapaleniu skóry, a także przy podrażnieniach pachwin, fałdów skórnych. Witamina F to również składnik kosmetyków do pielęgnacji twarzy, takich jak: serum i kremy o właściwościach: nawilżających, przeciwzmarszczkowych, łagodzących, regeneracyjnych oraz ochronnych. Substancja łagodzi również zmiany trądzikowe oraz reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego sprawdza się również do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.

Olejek amarantusowy
© Juanamari Gonzalez/Adobe Stock
Fleszstyle
Amarantus w kosmetyce: olej z amarantusa – właściwości, działanie, jak stosować?
Olej z amarantusa odżywia, nawilża i odmładza cerę. Naturalny olejek polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także łuszczącej się oraz z atopowym zapaleniem. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę bądź dodać do ulubionych kosmetyków lub kąpieli.

Olej z amarantusa odżywia, nawilża i odmładza cerę. Naturalny olejek polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także łuszczącej się oraz z atopowym zapaleniem. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę bądź dodać do ulubionych kosmetyków lub kąpieli.   Drogocenny olejek kosmetyczny pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion amarantusa, czyli rośliny nazywanej również szarłatem, a także zbożem XXI w. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin powoduje, że olej z amarantusa wykorzystywany jest do pielęgnacji urody. Olej z amarantusa – właściwości Olejek amarantusowy zawiera w sobie wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego, o właściwościach antyoksydacyjnych , nawilżających i przyspieszających regenerację uszkodzonego naskórka. Olej z amarantusa jest również bogatym źródłem cennych dla skóry i włosów witamin, jak: witamina E , A i B. W kosmetyku znajduje się również skwalen, którego działanie wspierają fitosterole oraz tokoferole, które dotleniają skórę oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Naturalny olejek amarantusowy – działanie Dzięki zawartości cennych substancji i witamin, olej z amarantusa rewelacyjnie sprawdza się do pielęgnacji cery suchej , dojrzałej, łuszczącej się, wrażliwej, atopowej, z trądzikiem, podrażnionej, a także skóry posiniaczonej, z odleżynami, oparzeniami i ranami.   Olejek roślinny działa na skórę: nawilżająco, odżywczo, przeciwzapalnie, łagodząco na podrażnienia i rany, przeciwstarzeniowo, wygładzająco, odmładzająco, regenerująco, leczniczo w przypadku atopowego zapalenia skóry . Olej z amarantusa – jak stosować? Olej z...

Złota biżuteria
© artursfoto/Fotolia.com
Fleszstyle
Złoto i srebro koloidalne – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Srebro koloidalne wykorzystywane jest w kosmetyce głównie do tworzenia żeli, toników i płynów antybakteryjnych. Substancja reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego jest często dodawana do kosmetyków przeciw poceniu się i do pielęgnacji cery trądzikowej. Złoto koloidalne jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych oraz preparatów nawilżających twarz i całe ciało.

Srebro koloidalne wykorzystywane jest w kosmetyce głównie do tworzenia żeli, toników i płynów antybakteryjnych. Substancja reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego jest często dodawana do kosmetyków przeciw poceniu się i do pielęgnacji cery trądzikowej. Złoto koloidalne jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych oraz preparatów nawilżających twarz i całe ciało.   Złoto koloidalne w kosmetykach jest całkowicie bezpieczne dla skóry i całego organizmu człowieka. Jest to substancja złożona z bardzo wielu mikroskopijnych cząsteczek złota umieszczonych w wodzie destylowanej. Srebro koloidalne to także nietoksyczny roztwór . Pod warunkiem, że ma postać dodatnich jonów zawieszonych w wodzie.   Właściwości srebra koloidalnego   Srebro koloidalne wykorzystywane jest w kosmetyce za sprawą jego bakteriobójczych i przeciwzapalnych właściwości , dlatego jest dodatkiem do kremów na trądzik czy maści na stany zapalne naskórka. Substancja pozostawia na skórze film, który ochrania ją przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów. Srebro działa na cerę regenerująco, przez co przyspiesza odbudowę tkanek. Substancja normalizuje także pracę gruczołów łojowych, dlatego kosmetyki z jej dodatkiem polecane są dla osób z problemami z trądzikiem czy nadmierną potliwością.   Srebro koloidalne do twarzy, pielęgnacji ciała – zastosowanie w kosmetyce   Koloidalne srebro, ze względu na bakteriobójcze i odświeżające właściwości, bywa dodatkiem do takich kosmetyków, jak: płyny do golenia, toniki na trądzik , płyny do płukania jamy ustnej, środki do higieny intymnej czy żele antybakteryjne. Substancję dodaje się także do antyperspirantów, dezodorantów, a także kosmetyków do...

kobieta, której kosmetyczka nakłada maseczkę
©Studio Romantic/Fotolia.com
Fleszstyle
Kozie mleko w kosmetyce - właściwości i zastosowanie?
Mleko kozie stosowane jest w kosmetyce na takie problemy, jak: szorstka i sucha skóra czy zmarszczki. Naturalny produkt pochodzenia zwierzęcego jest częstym dodatkiem balsamów nawilżających, kremów do stóp, a także maseczek przeciwzmarszczkowych. Mleko kozie w kosmetyce wykorzystywane jest do produkcji kosmetyków nawilżających. Zawiera w sobie kwas linolowy będący silnym emolientem.

Mleko kozie stosowane jest w kosmetyce na takie problemy, jak: szorstka i sucha skóra czy zmarszczki. Naturalny produkt pochodzenia zwierzęcego jest częstym dodatkiem balsamów nawilżających, kremów do stóp, a także maseczek przeciwzmarszczkowych. Kozie mleko wykorzystywane jest również w przemyśle spożywczym Produkt to lekkostrawny napój, który organizm ludzki łatwo przyswaja. Mleko kozie, w przeciwieństwie do krowiego, nie zawiera białek, które są najczęstszą przyczyną reakcji alergicznych. Produkt to również bogate źródło oligosacharydów, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej jelit. Kozie mleko - właściwości kosmetyczne Kozie mleko zawiera w sobie cenny dla urody kwas linolowy, który chroni skórę przed utratą wody, a także przyspiesza procesy regeneracyjne naskórka. Naturalny produkt pochodzenia zwierzęcego uelastycznia i ujędrnia skórę. Mleko kozie, dzięki zawartości witamin z grupy B, zmiękcza zrogowaciały naskórek i zapobiega jego pękaniu. Kosmetyki na bazie koziego mleka mogą być stosowane u osób z wrażliwą cerą, ponieważ cenne proteiny będące w jego składzie łagodzą podrażnienia i dodatkowo tworzą na skórze ochronny film, co często stanowi ukojenie dla cery podrażnionej, np. nadmiernym opalaniem. Mleko kozie - zastosowanie w kosmetyce Kozie mleko wykorzystywane jest do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, zarówno do ciała, twarzy, stóp ale i włosów. Preparaty na bazie naturalnego składnika wykazują silne działanie nawilżające. Mleko kozie można zatem znaleźć w takich kosmetykach, jak: balsamy i kremy dla suchej skóry, a także produktach do zmiękczania zrogowaciałego naskórka i szorstkich pięt. Zawarta w kozim mleku laktoferyna przeciwdziała wolnym rodnikom, dlatego...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik