Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Buteleczka z olejem żywokostowym na tle gałązki żywokostu.
© marilyn barbone/Adobe Stock
Fleszstyle

Olej żywokostowy z gojnikiem w kosmetyce i lecznictwie

Olej z żywokostu z dodatkiem wyciągu z gojnika to naturalny preparat leczniczy polecany jako środek na ból kości, regenerujący rany oraz wspomagający powrót do zdrowia przy chorobach kręgosłupa. W kosmetyce stosowany jest głównie jako środek regenerujący, nawilżający i łagodzący podrażnienia skórne.

Olej z żywokostu z dodatkiem wyciągu z gojnika to naturalny preparat leczniczy polecany jako środek na ból kości, regenerujący rany oraz wspomagający powrót do zdrowia przy chorobach kręgosłupa. W kosmetyce stosowany jest głównie jako środek regenerujący, nawilżający i łagodzący podrażnienia skórne.

 

Żywokost lekarski to roślina wykorzystywana w lecznictwie głównie przy problemach z kośćmi. Łagodzi bóle reumatyczne oraz bóle kolan, wspiera leczenie różnego rodzaju chorób kręgosłupa, pomaga przy rwie kulszowej. Gojnik to z kolei, bogata we flawonoidy, szałwia libańska, nazywana również herbatą górską.

"Hotel Paradise 3". Bibi komentuje zachowanie Krystiana w finale: "Było mi głupio"

Olej z żywokostu – właściwości

Olej żywokostowy z gojnikiem działa rozgrzewająco, przez co polecany jest jako środek łagodzący różnego rodzaju bóle, np.: kręgosłupa, kolan. Dzięki zawartości hormonu o nazwie auksyna ma zdolność leczenia ran oraz pobudzania procesu tworzenia nowych tkanek. Najczęściej polecany jest przy problemach z tkanką kostną, a także jako środek wspierający leczenie różnych chorób kręgosłupa. Zawartość alantoiny czyni z oleju żywokostowego również naturalny kosmetyk o właściwościach regeneracyjnych i łagodzących.

Olej żywokostowy z gojnikiem w lecznictwie

Olej z żywokostu w lecznictwie stosowany jest jako środek wspierający leczenie, nie tylko bólów kręgosłupa, kolan, stawu biodrowego, bólów reumatycznych czy rwy kulszowej, ale również pomaga przy różnego rodzaju urazach, jak: zwichnięciach, złamaniach czy stłuczeniach, a także może być stosowany w przypadku stanów zapalnych żył bądź ścięgien.

Olej żywokostowy z gojnikiem w kosmetyce

Naturalny olej roślinny można stosować na skórę również w celach pielęgnacyjnych, do twarzy i rąk. Preparat bowiem wykazuje silne właściwości regeneracyjne. Olej żywokostowy z gojnikiem łagodzi podrażnienia skórne, pobudza odbudowę uszkodzonych komórek, a także zmniejsza przebarwienia oraz działa przeciwzmarszczkowo. Produkt łagodzi również owrzodzenia żylne nóg.

Jak stosować olej żywokostowy?

Olej z żywokostu przeznaczony jest wyłącznie do użytku zewnętrznego. Należy kilka kropel substancji wklepać bądź wmasować w kręgosłup bądź inną część ciała. Olej żywokostowy z gojnikiem można stosować od 2 do 3 razy dziennie.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
olej amla z dodatkami z ajurwedy
©espies/Fotolia.com
Styl życia
Agrest indyjski (amla) – zdrowotne i kosmetyczne właściwości i zastosowanie
Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.

Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.   Amla, nazywana również liściokwiatem garbnikowym , to roślina, która rośnie w Indiach. Jej owoce mają kwaśny i cierpki smak. W medycynie indyjskiej uważane są za środek na długowieczność. Olejek amla ma delikatnie owocowy i świeży zapach. Agrest indyjski w lecznictwie Agrest indyjski jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i wspomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami. Surowiec wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i antywirusowe. Naturalna amla powstaje przez namaczanie jej suszonych owoców w oleju mineralnym. Wyciąg z agrestu indyjskiego stosuje się, np. na: zapalenie krtani , biegunkę, wrzody żołądka, żylaki odbytu , gorączkę, zaparcia, cukrzycę. Kwas askorbinowy zawarty w oleju amla wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Agrest indyjski wspomaga również proces odchudzania, ponieważ normalizuje poziom cukru w organizmie. Amla w kosmetyce Wyciąg z agrestu indyjskiego działa korzystnie na skórę: rozświetla ją, likwiduje przebarwienia i drobne plamy skórne. Dzięki dużej zawartości witaminy C, neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się. Olej amla ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji włosów, zwłaszcza skłonnych do łupieżu i podrażnień skóry głowy. Amla – olejek na włosy Olejek do włosów amla rewelacyjnie wpływa na...

kwiaty i owoce tamanu
©RONNACHAI/Fotolia.com
Fleszstyle
Właściwości oleju tamanu oraz jego zastosowanie w kosmetyce
Olej z tamanu przyspiesza gojenie się ran, usuwa wolne rodniki i zmniejsza stany zapalne. Substancja wykazuje też silne działanie antybakteryjne, antybiotyczne i przeciwgrzybicze. W kosmetyce olej jest stosowany do redukowania blizn, rozstępów, a także jako środek nawilżający i regenerujący skórę.

Olej z tamanu przyspiesza gojenie się ran, usuwa wolne rodniki i zmniejsza stany zapalne. Substancja wykazuje też silne działanie antybakteryjne, antybiotyczne i przeciwgrzybicze. W kosmetyce olej jest stosowany do redukowania blizn, rozstępów, a także jako środek nawilżający i regenerujący skórę.   Drzewo tamanu rośnie w tropikalnych lasach Afryki i Azji. Pestki jego dojrzałych owoców suszy się przez miesiąc. Z nich powstaje leczniczy olej kosmetyczny o gęstej konsystencji, intensywnym zapachu i brązowo-zielonym kolorze. Olej z tamanu – właściwości Olej z tamanu ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera między innymi kwas oleinowy i linolowy, który chroni skórę przed utratą wody oraz reguluje wydzielanie gruczołów łojowych. Substancja wzmacnia też lipidową barierę naskórka. Kwas oleinowy natomiast zwiększa przepuszczalność skóry, dzięki temu odżywcze składniki kosmetyków szybciej się wchłaniają. Na suchą skórę twarzy olej można zastosować z kwasem hialuronowym . Wystarczy kilka kropel obydwu preparatów wymieszać ze sobą i nałożyć na twarz, delikatnie wklepując substancję opuszkami placów. Olej z pestek owoców tamanu wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejsza opuchliznę oraz przyspiesza gojenie się ran. Olej zawiera bowiem kallofilloidynę i kwas kalofillowy, które są naturalnymi flawonoidami , które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. W składzie oleju tamanu występują również fitosterole. Substancje roślinne wzmacniają naskórek, chronią przed utratą wody z organizmu oraz działają nawilżająco na skórę. Zastosowanie oleju z tamanu w kosmetyce Naturalny olej tamanu zalecany jest, przede wszystkim, do pielęgnacji skóry...

Buteleczka z olejkiem werbany i gałązka werbeny na białym tle.
© serenacar/Adobe Stock
Fleszstyle
Werbena w kosmetyce - właściwości i zastosowanie
Naturalny ekstrakt z werbeny w kosmetyce wykorzystuje się jako składnik perfum o rześkim i świeżym aromacie. Werbena działa kojąco nie tylko na drogi oddechowe, ale i skórę, dlatego można ją wykorzystać jako okład na podrażnienia skórne, np. w wyniku ukąszenia owadów. Roślina sprawdza się również jako olejek armoaterapeutyczny do kąpieli lub masażu ciała.

Naturalny ekstrakt z werbeny w kosmetyce wykorzystuje się jako składnik perfum o rześkim i świeżym aromacie. Werbena działa kojąco nie tylko na drogi oddechowe, ale i skórę, dlatego można ją wykorzystać jako okład na podrażnienia skórne, np. w wyniku ukąszenia owadów. Roślina sprawdza się również jako olejek armoaterapeutyczny do kąpieli lub masażu ciała.   Krople ziołowe z werbeny to naturalny środek zalecany w stanach obniżonej odporności organizmu, podrażnień gardła i jamy ustnej czy nieprawidłowego funkcjonowania układu moczowego. Roślina wspomaga również laktację u matek karmiących, łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy, a także działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie.   Werbena - właściwości Werbena, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnych, stanowi naturalny środek w stanach zapalnych dróg oddechowych . Roślina poprawia stan jamy ustnej i gardła, ale również sprawdza się jako środek łagodzący wszelkiego rodzaju nerwobóle. Kąpiel w olejku z werbeny głęboko zrelaksuje i skutecznie zmniejszy napięcie mięśniowe. Aromat werbeny działa uspokajająco, dlatego może być stosowany jako naturalny środek wspomagający zdrowy sen. Naturalny olejek zapachowy Ekstrakt z werbeny w kosmetyce wykorzystuje się jako składnik kompozycji zapachowej w perfumach, głównie orzeźwiających, cytrusowych i świeżych. Rewelacyjnie pachnie w połączeniu z nutą drzewa herbacianego , bergamotki, paczuli, lawendy oraz róży. Olejek z werbeny służy również jako baza świec zapachowych czy domowych odświeżaczy powietrza . Woń olejku ułatwia zasypianie, dlatego można nim delikatnie skropić róg poduszki. Olejek do masażu i kąpieli Olejek z werbeny można wykorzystać do relaksacyjnego masażu ciała, pamiętając, aby wcześniej...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner