Pomysł na obiad dla miłośników łososia: zupa rybna z łososia, serka topionego i ziemniaków
Zupa rybna przygotowana ze świeżego łososia, warzyw, serka topionego i aromatycznych przypraw to pomysł na obiad dla każdego miłośnika ryb. Sekretem smaku potrawy jest dodatek posiekanego koperku i odrobina soku z cytryny, dzięki któremu zupa z łososia będzie lekko kwaśna.
Zupa rybna przygotowana ze świeżego łososia, warzyw, serka topionego i aromatycznych przypraw to pomysł na obiad dla każdego miłośnika ryb. Sekretem smaku potrawy jest dodatek posiekanego koperku i odrobina soku z cytryny, dzięki któremu zupa z łososia będzie lekko kwaśna.
Łosoś to smaczna ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Ryba z piekarnika będzie doskonale smakować podana z puszystym puree i imbirem. Łosoś na parze z warzywami to propozycja na niskokaloryczny i pożywny posiłek na ciepło.
Zupa rybna - przepis na zupę łososiową, krok po kroku
Zupa rybna z łososia i ziemniaków to treściwe i aromatyczne danie, które można podać na obiad lub kolację. Do jej przyprawiania używa się jedynie: soli, pieprzu oraz soku z cytryny, który nadaje potrawie lekko kwaśny smak. Duża ilość warzyw, gotowana ryba i dodatek świeżego posiekanego koperku powodują, że zupa łososiowa ma intensywny smak i aromat.
Składniki:
- 350 g świeżego łososia,
- 2 litry domowego bulionu warzywnego,
- 5 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 mały seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g serka topionego,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
- 3 łyżki posiekanego kopru,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa.
- Marchew pokrój w cienkie paski, a ziemniaki w kostkę.
- Seler obierz ze skóry.
- Posiekaną cebulę i pora duś w garnku z rozgrzanym masłem przez 3 minuty.
- Dodaj pokrojone wcześniej warzywa i po 2 minutach zalej całość warzywnym wywarem.
- Przykryj garnek pokrywką i duś składniki przez 15-20 minut.
- Dodaj do zupy filet z łososia razem ze skórą i gotuj w wywarze przez 10 minut.
- Ostrożnie wyjmij rybę na talerz i oddziel ją od skóry.
- Filet z łososia pokrusz delikatnie w dłoniach na mniejsze kawałki.
- Dodaj śmietanę i serek topiony i mieszaj do momentu, aż się ser całkowicie się rozpuści.
- Przełóż kawałki łososia do zupy.
- Dodaj posiekany świeży koperek.
- Dopraw zupę rybną sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Potrawę można podawać z odrobiną świeżego kopru na wierzchu.
Smacznego!