W krainie kuchni meksykańskiej: przepis na pyszną zupę meksykańską, krok po kroku
Kuchnia meksykańska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Dania pochodzące z Meksyku są rozgrzewające, sycące i wyraziste w smaku. Znajdziemy w nich kukurydzę, fasolę, paprykę i rośliny strączkowe. Poza tradycyjnymi tortillami, quesadillą czy chilli con carne nie zabraknie w tej kuchni także zup, takich jak pyszna i kolorowa zupa meksykańska.
Kuchnia meksykańska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Dania pochodzące z Meksyku są rozgrzewające, sycące i wyraziste w smaku. Znajdziemy w nich kukurydzę, fasolę, paprykę i rośliny strączkowe. Poza tradycyjnymi tortillami, quesadillą czy chilli con carne nie zabraknie w tej kuchni także zup, takich jak pyszna i kolorowa zupa meksykańska.
Zupę meksykańską można podawać z mięsem wieprzowym, wołowym lub drobiowym. Przepis można modyfikować, dodając ostre papryczki lub słodką paprykę w proszku. Zupa smakuje świetnie z przypieczonym pieczywem czosnkowym.
Przepis na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa mielonego
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka soczewicy
- 3 cebule białe,
- pół główki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- majeranek i zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- papryka słodka w proszku,
- papryka ostra w proszku,
- włoszczyzna,
- mięso drobiowe na bulion,
- liść laurowy.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- do dużego garnka wlej 2 litry wody, włóż obrane i pokrojone warzywa, liść laurowy i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę,
- mięso mielone dopraw solą i pieprzem, uformuj w małe kuleczki i obsmaż na patelni, aż zmieni kolor,
- cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem oliwy,
- podsmażone mięso, cebulę i czosnek włóż do drugiego dużego garnka, przelej wcześniej ugotowany czysty bulion warzywny i dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut,
- do garnka dodaj fasolę, soczewicę i kukurydzę,
- dodaj przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą,
- dopraw do smaku według uznania solą i pieprzem,
- gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wskazówka: Zupę meksykańską najlepiej podawać z pieczywem czosnkowym. Możesz zrobić bagietki posmarowane masłem roślinnym połączonym z kilkoma ząbkami czosnku i bazylią. Piecz je 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego!