Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i imbirem na bazie warzywnego bulionu - przepis
Kremowa zupa kukurydziana to smaczne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Potrawę przygotowuje się na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru oraz ostrej papryki. Po ugotowaniu składników całość wystarczy zmiksować blenderem na gładki krem i podawać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Kremowa zupa kukurydziana to smaczne i rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni. Potrawę przygotowuje się na bazie warzywnego bulionu, z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru oraz ostrej papryki. Po ugotowaniu składników całość wystarczy zmiksować blenderem na gładki krem i podawać z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Krem kukurydziany z dodatkiem mleka kokosowego i imbiru to idealne danie na chłodne dni. Zupa rewelacyjnie rozgrzewa oraz dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, szczególnie cennych dla zdrowia w okresie jesienno-zimowym: A, B, C i E, a także składników mineralnych, jak: magnez, wapń, selen, potas.
Zupa kukurydziana - przepis
Zupa krem doskonale smakuje przygotowana zarówno z gotowanych kolb, jak i kukurydzy konserwowej, dzięki czemu potrawę można serwować przez cały rok. Mleko kokosowe wykorzystane w przepisie dostępne jest praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Dodatek można również wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować: szklankę wiórków kokosowych, 1,5 szklanki przegotowanej wody, blender oraz sito.
Składniki:
- puszka kukurydzy konserwowej (lub 2 kolby kukurydzy),
- 500 ml warzywnego bulionu,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru,
- szczypta ostrej mielonej papryki,
- masło klarowane.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W rondlu rozgrzej masło klarowane.
- Dodaj kukurydzę, starty imbir oraz kurkumę i smaż całość ok. 3 minuty.
- Składniki zalej bulionem warzywnym i dopraw zupę solą i ostrą papryką,
- Gotuj zupę przez 5 minut a następnie dodaj mleko kokosowe i pozostaw całość na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, cały czas mieszając.
- Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładki krem.
Zupę kukurydzianą możesz ozdobić posiekaną natką zielonej pietruszki lub koperkiem i kolbą kukurydzy.
Smacznego!
Zupa krem doskonale smakuje również podana z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Do ich przygotowania potrzebujesz ulubionego pieczywa, najlepiej chleba, czosnku, masła oraz dowolnych ziół, np.: bazyli, oregano, majeranku.