Zimne przekąski na imprezę: koreczki, sałatka, ciasto francuskie
Jako zimne i zdrowe przekąski na imprezę świetnie sprawdzą się sery, ciasto francuskie, świeże owoce i warzywa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a potrafią być bardzo efektowne.
Jako zimne i zdrowe przekąski na imprezę świetnie sprawdzą się sery, ciasto francuskie, świeże owoce i warzywa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a potrafią być bardzo efektowne.
Zimne przekąski z ciasta francuskiego, sałatki czy koreczki sprawdzą się na każdej imprezie – są proste w przygotowaniu i wygodne do jedzenia.
Koreczki – proste zimne przekąski na przyjęcie
Koreczki to szybkie zimne przekąski na przyjęcie – wystarczy na wykałaczkę nadziać poszczególne składniki i ułożyć na półmisku, talerzu bądź desce albo umocować w połówce owocu (np. jabłka). Przy doborze składników na koreczki musisz pamiętać, żeby każdy koreczek był odpowiednio soczysty, ponieważ przeważnie nie podaje się ich z sosem. Produkty powinny być drobno pokrojone, w sam raz na kęs lub dwa.
Przepis na koreczki z fetą
Składniki:
- kostka sera typu feta,
- zielone i czarne oliwki,
- papryka czerwona,
- pomidorki koktajlowe,
- szczypta oregano i bazylii,
- opcjonalnie: oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Ser pokrój w kostki o boku około 1-1,5 cm.
- Obtocz kosteczki w wymieszanych ziołach, możesz połączyć je z oliwą z oliwek, wtedy lepiej przykleją się do sera.
- Pomidorki umyj i przekrój na pół.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę, o wymiarach zbliżonych do kostek sera.
- Nabijaj na wykałaczki po kolei ser, paprykę lub pomidorka i zieloną lub czarną oliwkę.
- Wskazówka: Możesz użyć też oliwek nadziewanych, np. papryką.
Nie wiesz jakie przekąski przygotować na spotkanie ze znajomymi? Skorzystaj z oferty promocje Media Markt i kup książkę z przepisami.
Przepis na sałatkę na przyjęcie
Sałatki to zimne przekąski na imprezę domową, które bardzo szybko przygotujesz z gotowych produktów.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 duże jabłko,
- 1 cebula,
- 1 woreczek ugotowanego ryżu,
- ½ świeżej papryki lub papryka marynowana,
- 4-5 łyżek majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź go.
- Odlej większość oleju z tuńczyka, odcedź kukurydzę i groszek.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę, możesz też pokroić marynowaną.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem i połącz z majonezem.
- Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
- Wskazówka: Jeśli używasz papryki marynowanej, powinno jej być tyle samo co kukurydzy.
Zimne przekąski z ciasta francuskiego
Zimne przekąski na imprezę przygotowane z ciasta francuskiego mogą być słone lub słodkie. Jeśli korzystasz z gotowego ciasta, na przyrządzenie ciasteczek potrzebujesz zaledwie kilkunastu minut.
Ciasteczka francuskie ze szpinakiem
Składniki:
- 450 g szpinaku mrożonego (1 opakowanie),
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki śmietanki 18%,
- oliwa z oliwek do podsmażenia czosnku,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: ulubiony ser pleśniowy z niebieską pleśnią lub ser typu feta.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie.
- Dodaj szpinak i podsmaż wszystko pod pokrywką około 15 minut. W tym czasie szpinak się rozmrozi i podgrzeje.
- Odparuj nadmiar wody, podgrzewając szpinak na patelni bez pokrywki.
- Dodaj śmietankę i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Wyłącz grzanie i lekko przestudź.
- Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku ok. 10 cm.
- Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżkę szpinaku, tak by od brzegu zostało około 2 cm ciasta z każdej strony.
- Opcjonalnie możesz położyć na środku każdego ciastka kosteczkę ulubionego niebieskiego sera pleśniowego lub fety.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
- Ciasteczka ze szpinakiem mogą być podawane jako gorąca i jako zimna przekąska na przyjęcie.
Wskazówka: Ciasteczka francuskie z tego przepisu doskonale smakują z sosem czosnkowym.
- Lubisz eksperymentować w kuchni? Wypróbuj, nasze przepisy na ciasto francuskie na słono i na słodko.
- Zapowiada się maraton serialowy? Wypróbuj nasz przepis na niskokaloryczny popcorn!
- Słodka przekąska bez glutenu? Polecamy przepis na ciasto pomarańczowe bez mąki.