Reklama

Dania z parowaru są zdrowe, smaczne i łatwe do przyrządzenia. Obiad dla całej rodziny można przygotować tylko w jednym naczyniu.

Reklama

Dania z parowaru są zdrowe i wartościowe, ponieważ nie tracą tylu witamin i minerałów jak klasycznie gotowane lub smażone. Nie wymagają także tłuszczu ani soli, ponieważ smak nadają naturalne sole z potraw, które normalnie zostałyby wypłukane. Gotować na parze można praktycznie wszystko, od mięsa, warzyw do owoców. Dania z parowaru są poza tym wielką oszczędnością, ponieważ dania przygotowywane są szybciej niż w tradycyjny sposób, zużywa się w związku z tym mniej energii, a oprócz tego jest tylko jedno naczynie do umycia. Ceny parowaru rozpoczynają się od 50 złotych, a inwestycja szybko się zwróci.

Zapoznaj się z trzema naszymi propozycjami na obiad dla całej rodziny. Każdy przepis na danie z parowaru jest obliczony na 3-4 porcje.

Pobierz dostępny kod rabatowy Media Expert i serwuj swojej rodzinie zdrowe obiady prosto z parowaru.

Dania z parowaru – ryba na parze

Składniki:

  • 4 filety ryby morskiej,
  • 8 młodych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 cukinie,
  • 1 cytryna,
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, koperek.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Umyj i osusz rybę, skrop ją sokiem z cytryny i odstaw na 20 minut.

2. Obrane i opłukane ziemniaki pokrój w ćwiartki.
3. Cukinię pokrój w talarki.

4. Do wody, z której powstaje para, dodaj bazylię i tymianek.
5. Ziemniaki gotują się najdłużej, w związku z tym najpierw je ułóż w parowarze.

6. Po 5 minutach dodaj rybę i cukinię.

7. Po 15 minutach wyłącz.

8. Rybę podawaj posypaną koperkiem i pieprzem.

Dania z parowaru – parowarka, czyli warzywa na parze z wołowiną

Składniki:

  • 25 dag wołowego mięsa mielonego,
  • 3 marchewki,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 cukinie,
  • 1 opakowanie sera mozzarella,
  • 3 cebule,
  • przecier pomidorowy,
  • sól, papryka słodka, papryka chilli, oregano, koper.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Mięso przełóż do dużej misy.

2. Dodaj przyprawy – 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę oregano, dopraw solą i chilli.

3. Czosnek zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj i dodaj do mięsa.

4. Dodaj przecier pomidorowy i wyrób na gładką masę.

5. Obrane ziemniaki pokrój na plasterki. Ułóż w misie tak, by jeden nachodził na drugi (jak łuska), ale zostaw po bokach przestrzeń dla pary. Ziemniaki posyp koperkiem.

6. Następnie ułóż pokrojoną w talarki marchewkę.

7. Na marchewce rozłóż równomiernie mięso.

8. Pokrojoną na plastry cukinię wciśnij w mięso.

9. Ser mozzarella pokrój na trzy grube plastry i połóż na środku.

10. Wszystko lekko posól i gotuj godzinę.

Dania z parowaru – leczo

Składniki:

  • 25 dag mielonego mięsa wołowego,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 3 papryki po jednej w każdym kolorze: żółta, zielona, czerwona,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka soku pomidorowego,
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i usuń nasiona.

2. Pokrój bakłażana na 4 części i posól. Odstaw na pół godziny, by puścił sok.

3. Mięso wyrób w misce razem z posiekanym czosnkiem, cebulą i sokiem pomidorowym, 1 łyżeczką majeranku i 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Dopraw solą, pieprzem, papryczką.

4. Osusz bakłażana z soku, który puścił. Pokrój go na plastry, dopraw papryczką chilli i solą. Wsyp do misy parowaru.

5. Cukinię pokrój na talarki, dopraw i rozłóż na bakłażanie.

6. Na cukinię połóż mięso.

7. Słodką paprykę pokrój w paski i wysyp na warstwę mięsa. Polej oliwą.

8. Gotuj około 40 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama