Zdrowy obiad dla całej rodziny – dania z parowaru
Dania z parowaru są zdrowe, smaczne i łatwe do przyrządzenia. Obiad dla całej rodziny można przygotować tylko w jednym naczyniu.
Dania z parowaru są zdrowe, smaczne i łatwe do przyrządzenia. Obiad dla całej rodziny można przygotować tylko w jednym naczyniu.
Dania z parowaru są zdrowe i wartościowe, ponieważ nie tracą tylu witamin i minerałów jak klasycznie gotowane lub smażone. Nie wymagają także tłuszczu ani soli, ponieważ smak nadają naturalne sole z potraw, które normalnie zostałyby wypłukane. Gotować na parze można praktycznie wszystko, od mięsa, warzyw do owoców. Dania z parowaru są poza tym wielką oszczędnością, ponieważ dania przygotowywane są szybciej niż w tradycyjny sposób, zużywa się w związku z tym mniej energii, a oprócz tego jest tylko jedno naczynie do umycia. Ceny parowaru rozpoczynają się od 50 złotych, a inwestycja szybko się zwróci.
Zapoznaj się z trzema naszymi propozycjami na obiad dla całej rodziny. Każdy przepis na danie z parowaru jest obliczony na 3-4 porcje.
Pobierz dostępny kod rabatowy Media Expert i serwuj swojej rodzinie zdrowe obiady prosto z parowaru.
Dania z parowaru – ryba na parze
Składniki:
- 4 filety ryby morskiej,
- 8 młodych ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 cukinie,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz, tymianek, bazylia, koperek.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Umyj i osusz rybę, skrop ją sokiem z cytryny i odstaw na 20 minut.
2. Obrane i opłukane ziemniaki pokrój w ćwiartki.
3. Cukinię pokrój w talarki.
4. Do wody, z której powstaje para, dodaj bazylię i tymianek.
5. Ziemniaki gotują się najdłużej, w związku z tym najpierw je ułóż w parowarze.
6. Po 5 minutach dodaj rybę i cukinię.
7. Po 15 minutach wyłącz.
8. Rybę podawaj posypaną koperkiem i pieprzem.
Dania z parowaru – parowarka, czyli warzywa na parze z wołowiną
Składniki:
- 25 dag wołowego mięsa mielonego,
- 3 marchewki,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 cukinie,
- 1 opakowanie sera mozzarella,
- 3 cebule,
- przecier pomidorowy,
- sól, papryka słodka, papryka chilli, oregano, koper.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Mięso przełóż do dużej misy.
2. Dodaj przyprawy – 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę oregano, dopraw solą i chilli.
3. Czosnek zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj i dodaj do mięsa.
4. Dodaj przecier pomidorowy i wyrób na gładką masę.
5. Obrane ziemniaki pokrój na plasterki. Ułóż w misie tak, by jeden nachodził na drugi (jak łuska), ale zostaw po bokach przestrzeń dla pary. Ziemniaki posyp koperkiem.
6. Następnie ułóż pokrojoną w talarki marchewkę.
7. Na marchewce rozłóż równomiernie mięso.
8. Pokrojoną na plastry cukinię wciśnij w mięso.
9. Ser mozzarella pokrój na trzy grube plastry i połóż na środku.
10. Wszystko lekko posól i gotuj godzinę.
Dania z parowaru – leczo
Składniki:
- 25 dag mielonego mięsa wołowego,
- 1 bakłażan,
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- 3 papryki po jednej w każdym kolorze: żółta, zielona, czerwona,
- ząbek czosnku,
- szklanka soku pomidorowego,
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i usuń nasiona.
2. Pokrój bakłażana na 4 części i posól. Odstaw na pół godziny, by puścił sok.
3. Mięso wyrób w misce razem z posiekanym czosnkiem, cebulą i sokiem pomidorowym, 1 łyżeczką majeranku i 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Dopraw solą, pieprzem, papryczką.
4. Osusz bakłażana z soku, który puścił. Pokrój go na plastry, dopraw papryczką chilli i solą. Wsyp do misy parowaru.
5. Cukinię pokrój na talarki, dopraw i rozłóż na bakłażanie.
6. Na cukinię połóż mięso.
7. Słodką paprykę pokrój w paski i wysyp na warstwę mięsa. Polej oliwą.
8. Gotuj około 40 minut.
Smacznego!
- Lubisz ryby i owoce morza? Sprawdź, jak ugotować smaczną rybę na parze w parowarze.
- Pamiętaj o 5 porcjach warzyw i owoców dziennie. Ile kalorii i wartości odżywczych mają warzywa gotowane na parze?
- Szukasz inspiracji na obiadowe dodatki? Oto 3 proste przepisy na gotowaną marchewkę do obiadu.