Reklama

Zapiekanka wegetariańska z dyni wspaniale smakuje z pomidorami i oregano. Do zapiekanej cukinii warto dodać ser mozzarella. Z kolei zapiekanka z makaronem doskonale będzie smakowała z sosem przygotowanym na bazie śmietany i jaja.

Reklama

Zapiekanki wegetariańskie można przygotować z warzyw, sera, makaronu oraz ryżu. Warto spróbować zapiekanki z kalafiorem bądź z kaszą gryczaną. Danie najlepiej podawać z surówką z kolorowych warzyw.

Zapiekanka z makaronem i warzywami

Składniki:

  • 150 g krótkiego makaronu,
  • 100 g sera feta,
  • 1 jajko,
  • 150 ml śmietany,
  • kulka sera mozzarella,
  • ½ szklanki groszku (konserwowego lub mrożonego),
  • 1 czerwona cebula,
  • zioła prowansalskie,
  • ostra mielona papryka,
  • masło do wysmarowania formy.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 30 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron na półtwardo.
  • Odcedź groszek z zalewy, a jeśli został zamrożony – zalej go wrzątkiem i odcedź po rozmrożeniu.
  • Pokrój ser feta w kostkę, a mozzarellę w plastry.
  • Obierz i pokrój cebulę w piórka.
  • Wymieszaj śmietanę, jajko i przyprawy.
  • Pomieszaj makaron, ser feta, śmietanę z jajkiem, groszek i cebulę.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Posmaruj masłem naczynie żaroodporne.
  • Włóż do niego makaron z innymi składnikami.
  • Na wierzchu dania połóż plastry sera mozzarella.
  • Zapiekaj całość przez około 20 minut, do zrumienienia sera.

Cukinia zapiekana z serem

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie,
  • 1 pomidor,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeża bazylia,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • suszone oregano,
  • pieprz,
  • sól,
  • oliwa.

Stopień trudności: średnie

Czas przygotowania: około 50 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz czosnek i zetrzyj go na tarce.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Umyj cukinię, a następnie przekrój ją wzdłuż na pół.
  • Wydrąż łyżeczką nasiona.
  • Dopraw cukinię solą i pieprzem i natrzyj ją czosnkiem oraz oprósz oregano i skrop oliwą.
  • Podziurkuj miąższ używając widelca. Uważaj, aby nie uszkodzić skórki.
  • Ułóż cukinię w naczyniu żaroodpornym tak, by rozcięcie było skierowane do góry.
  • Wstaw danie do piekarnika.
  • Piecz około 25 minut.
  • Umyj pomidor, po czym pokrój go na plastry.
  • Mozzarellę także pokrój w plastry.
  • Po upływie 25 minut ułóż na cukinii pomidora i mozzarellę.
  • Dopraw danie solą, pieprzem i oregano.
  • Wstaw do piekarnika na 12-14 minut.
  • Wyjmij, kiedy ser się roztopi.
  • Skrop cukinię oliwą i posyp świeżą bazylią.

Wegetariańska zapiekanka z dyni

Składniki:

  • dynia o wadze ok. 1 kg,
  • 3 ziemniaki,
  • 6 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 50 g makaronu,
  • 20 dag sera żółtego,
  • 2 łyżki oregano,
  • ½ łyżeczki chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Stopień trudności: średnie

Czas przygotowania: około 1 godziny

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ziemniaki i makaron.
  • Obierz cebulę i czosnek.
  • Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Umyj i obierz pieczarki, a następnie pokrój je w plasterki.
  • Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy i wrzuć na nią cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie pomidory z puszki i przyprawy.
  • Duś całość przez kilka minut.
  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Pokrój miąższ dyni w plastry.
  • Umyj pomidory i pokrój je w plastry.
  • Ułóż dynię na spodzie naczynia żaroodpornego.
  • Jako kolejną warstwę dodaj sos z patelni, a następnie ziemniaki, makaron, dynię i sos.
  • Na wierzchu ułóż pomidory.
  • Przypraw zapiekankę oregano.
  • Następnie posyp danie startym serem żółtym.
  • Wstaw potrawę do piekarnika na około 40 minut.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama