Przepisy na zapiekanki wegetariańskie: z makaronem, cukinię zapiekaną z serem oraz zapiekankę z dyni
Zapiekanka wegetariańska z dyni wspaniale smakuje z pomidorami i oregano. Do zapiekanej cukinii warto dodać ser mozzarella. Z kolei zapiekanka z makaronem doskonale będzie smakowała z sosem przygotowanym na bazie śmietany i jaja.
Zapiekanka wegetariańska z dyni wspaniale smakuje z pomidorami i oregano. Do zapiekanej cukinii warto dodać ser mozzarella. Z kolei zapiekanka z makaronem doskonale będzie smakowała z sosem przygotowanym na bazie śmietany i jaja.
Zapiekanki wegetariańskie można przygotować z warzyw, sera, makaronu oraz ryżu. Warto spróbować zapiekanki z kalafiorem bądź z kaszą gryczaną. Danie najlepiej podawać z surówką z kolorowych warzyw.
Zapiekanka z makaronem i warzywami
Składniki:
- 150 g krótkiego makaronu,
- 100 g sera feta,
- 1 jajko,
- 150 ml śmietany,
- kulka sera mozzarella,
- ½ szklanki groszku (konserwowego lub mrożonego),
- 1 czerwona cebula,
- zioła prowansalskie,
- ostra mielona papryka,
- masło do wysmarowania formy.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron na półtwardo.
- Odcedź groszek z zalewy, a jeśli został zamrożony – zalej go wrzątkiem i odcedź po rozmrożeniu.
- Pokrój ser feta w kostkę, a mozzarellę w plastry.
- Obierz i pokrój cebulę w piórka.
- Wymieszaj śmietanę, jajko i przyprawy.
- Pomieszaj makaron, ser feta, śmietanę z jajkiem, groszek i cebulę.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Posmaruj masłem naczynie żaroodporne.
- Włóż do niego makaron z innymi składnikami.
- Na wierzchu dania połóż plastry sera mozzarella.
- Zapiekaj całość przez około 20 minut, do zrumienienia sera.
Cukinia zapiekana z serem
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie,
- 1 pomidor,
- 1 ząbek czosnku,
- świeża bazylia,
- 1 kulka mozzarelli,
- suszone oregano,
- pieprz,
- sól,
- oliwa.
Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: około 50 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i zetrzyj go na tarce.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Umyj cukinię, a następnie przekrój ją wzdłuż na pół.
- Wydrąż łyżeczką nasiona.
- Dopraw cukinię solą i pieprzem i natrzyj ją czosnkiem oraz oprósz oregano i skrop oliwą.
- Podziurkuj miąższ używając widelca. Uważaj, aby nie uszkodzić skórki.
- Ułóż cukinię w naczyniu żaroodpornym tak, by rozcięcie było skierowane do góry.
- Wstaw danie do piekarnika.
- Piecz około 25 minut.
- Umyj pomidor, po czym pokrój go na plastry.
- Mozzarellę także pokrój w plastry.
- Po upływie 25 minut ułóż na cukinii pomidora i mozzarellę.
- Dopraw danie solą, pieprzem i oregano.
- Wstaw do piekarnika na 12-14 minut.
- Wyjmij, kiedy ser się roztopi.
- Skrop cukinię oliwą i posyp świeżą bazylią.
Wegetariańska zapiekanka z dyni
Składniki:
- dynia o wadze ok. 1 kg,
- 3 ziemniaki,
- 6 pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 pomidory,
- 1 puszka pomidorów,
- 50 g makaronu,
- 20 dag sera żółtego,
- 2 łyżki oregano,
- ½ łyżeczki chili,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: około 1 godziny
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki i makaron.
- Obierz cebulę i czosnek.
- Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Umyj i obierz pieczarki, a następnie pokrój je w plasterki.
- Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy i wrzuć na nią cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie pomidory z puszki i przyprawy.
- Duś całość przez kilka minut.
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
- Pokrój miąższ dyni w plastry.
- Umyj pomidory i pokrój je w plastry.
- Ułóż dynię na spodzie naczynia żaroodpornego.
- Jako kolejną warstwę dodaj sos z patelni, a następnie ziemniaki, makaron, dynię i sos.
- Na wierzchu ułóż pomidory.
- Przypraw zapiekankę oregano.
- Następnie posyp danie startym serem żółtym.
- Wstaw potrawę do piekarnika na około 40 minut.
Smacznego!