Staropolskie „ptasie gniazdo” - pasternak – co to jest i jak się go je?
Pasternak kiedyś często stosowany w kuchni, dzisiaj uchodzi za rarytas. Koperkowo-anyżowy aromat wyróżnia go spośród popularnych warzyw. Jest to roślina, przypominająca korzeń pietruszki a jej część naziemna wygląda jak baldachim kopru włoskiego.
Pasternak kiedyś często stosowany w kuchni, dzisiaj uchodzi za rarytas. Koperkowo-anyżowy aromat wyróżnia go spośród popularnych warzyw. Jest to roślina, przypominająca korzeń pietruszki a jej część naziemna wygląda jak baldachim kopru włoskiego.
Pasternak – właściwości
Pasternak działa przede wszystkim moczopędnie, przez co odtruwa organizm z toksyn. Dlatego polecany jest osobom borykającym się z problemami układu moczowego oraz reumatyzmem. Ponadto zawiera duże ilości białka – przez co jest cennym pożywieniem dla wegan i wegetarian. Pasternak ma tyle samo witaminy C, co pomidor. Zawiera również fosfor, potas, wapń i żelazo.
Pasternak – jak jeść?
Pasternak doskonale sprawdza się jako składnik różnego rodzaju bulionów, Może też z powodzeniem być alternatywą dla popularnego na naszych stołach ziemniaka.
Pasternak jest świetnym dodatkiem do potraw oraz jako smaczna i zdrowa przekąska. Można z niego przyrządzić aromatyczną surówkę, dołączając jabłko, cebulę i oliwę z oliwek. Puree z pasternaku, to ciekawy zamiennik dla popularnego puree ziemniaczanego. Jego nieco orientalny smak i aromat sprawiają, że może być wykorzystywany do przyrządzania ciekawych dań, takich jak na przykład zupa krem oraz chrupiące frytki. Oba przepisy znajdują się poniżej.
Przepis na zupę krem z pasternaku
Składniki:
- 1 średni korzeń pasternaku,
- 1 duży por – biała oraz jasnozielona część,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 0,5 litra bulionu warzywnego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 szklanka mleka – 3,2%,
- 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Umyj i obierz pasternak, pokrój go w średniej wielkości kostkę.
2. Umyj por i pokrój go w talarki – oprócz ciemnozielonej części.
3. W garnku podgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć pokrojone warzywa. Gdy por się zeszkli dodaj posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Smaż jeszcze przez 1 minutę.
4. Obierz, umyj i pokrój w kostkę (tej samej wielkości, co pasternak) ziemniaki.
5. Zalej warzywa bulionem, dodaj mleko i ziemniaki. Gotuj wszystko do miękkości około 25-30 minut.
6. Odstaw z ognia. W kubku połącz śmietanę lub jogurt z 2 łyżkami wywaru. Dokładnie wymieszaj. Wlej do zupy i zblenduj całość na gładki krem. Jeżeli potrzeba dopraw solą i pieprzem.
7. Zagotuj wszystko raz jeszcze, aby składniki dokładnie się połączyły.
Krem z pasternaku podawaj z natką pietruszki oraz chrupiącymi grzankami.
Przepis na frytki z pasternaku z parmezanem
Składniki:
- 8 średnich korzeni pasternaku,
- białko z 2 jajek,
- 3 łyżki masła,
- sól, pieprz, przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki rozmarynu.
Sposób przygotowania:
1. Umyj, obierz i pokrój w cienkie paski pasternak.
2. Przygotuj dużą blaszkę do pieczenia – wyłóż ją folią aluminiową i posmaruj masłem.
3. W miseczce lub głębokim talerzu roztrzep białka z dodatkiem oregano, soli i pieprzu.
4. Na osobny talerz wysyp parmezan.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
6. Każdą pasternakową frytkę zanurz w białku z oregano oraz obtocz w parmezanie. Po kolei wykładając każdą z nich na blaszkę.
7. Gdy wszystkie frytki znajdą się już na blaszce posyp je rozmarynem.
8. Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut sprawdzając, czy nic się nie przypala, pasternak powinien się zarumienić.
Chrupiące serowe frytki z pasternaku wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym lub pikantną pomidorową salsą. Mogą również posłużyć jako wykwintny dodatek do wielu dań.
Smacznego!
- Chętnie wracasz do tradycyjnych dań? Poznaj najpopularniejsze dziś potrawy staropolskie.
- Lubisz zdrową kuchnię? Poeksperymentuj ze staropolskim żurem i wypróbuj nasz przepis na żurek bezglutenowy.
- Szukasz pomysłu na wykwintny obiad? Oto przepis na gęś po staropolsku.