Jakie właściwości mają orzechy i które są najzdrowsze?
Piękna skóra, włosy i paznokcie – to nie reklama kosmetyków, ale konsekwencja włączenia do codziennej diety porcji orzechów. Pomimo tego, że orzechy są produktem o wysokiej zawartości kalorii, z wielu powodów powinny znaleźć się w codziennej diecie.
Piękna skóra, włosy i paznokcie – to nie reklama kosmetyków, ale konsekwencja włączenia do codziennej diety porcji orzechów. Pomimo tego, że orzechy są produktem o wysokiej zawartości kalorii, z wielu powodów powinny znaleźć się w codziennej diecie.
Orzechy świetnie wpływają na zdrowie
Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę układu krwionośnego, także świetnie sprawdzają się w profilaktyce przeciwko miażdżycy czy zawałowi. Również praca mózgu usprawniona jest dzięki substancjom zawartym w orzechach: pomagają w koncentracji i zwiększają zdolność zapamiętywania. Organizm po spożyciu orzechów wytwarza hormon szczęścia – serotoninę, dzięki czemu orzechy poprawiają nastrój. Dzięki zawartości magnezu i potasu usprawniają pracę mięśni i pomagają im się regenerować. Orzechy m.in. dzięki zawartości błonnika przyspieszają metabolizm i ograniczają gromadzenie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Pozytywnie wpływają również na układ odpornościowy.
Orzechy ważne są też dla urody
Dzięki mieszance witamin i minerałów orzechy wpływają na kondycję skóry, włosy i paznokcie. Antyoksydanty zawarte w tych bakaliach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, których nadmiar przyczynia się do przedwczesnego procesu starzenia się. Zatem orzechy będą uelastyczniać skórę oraz wspomagać proces jej regeneracji.
Które orzechy są najzdrowsze?
Łatwo powiedzieć, które na pewno najzdrowsze nie są: te z zawartością dodatków takich jak sól czy panierka. Natomiast każdy rodzaj orzechów bez dodatków ma swoje zalety, na przykład:
- orzechy włoskie mają najwyższą spośród wszystkich orzechów zawartość przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia,
- orzechy nerkowca mają pośród wszystkich orzechów najwyższą zawartość magnezu, cynku, żelaza i fosforu, korzystnie wpływają m.in. na pracę mięśni,
- migdały to rekordziści orzechowi jeśli chodzi o zawartość witaminy B2 i witaminy E, dzięki czemu m.in. wzmacniają włosy i paznokcie,
- orzechy brazylijskie z kolei obfitują w największą ilość selenu, dzięki czemu wpływają na wzmocnienie odporności organizmu.
Każdy naturalny orzech, bez dodatku soli czy panierki, zjadany w umiarkowanych ilościach (np. garść dziennie), przyniesie organizmowi wiele pożytku i pozytywnie wpłynie na jego funkcjonowanie.
- Składnikiem zupy afrykańskiej jest masło orzechowe. Przepis na orzechową zupę afrykańską.
- Orzechy makadamia to źródło potasu i magnezu. Orzechy makadamia - właściwości odżywcze.
- Makaron pad thai robi się z makaronu ryżowego i krewetek. Przepis na makaron po singapursku.