Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
sok pomarańczowy w szklance-i-pomarańcze w drewnianej misce
©hansgeel/Fotolia.com
Styl życia

Witamina C w organizmie - do czego prowadzi niedobór kwasu askorbinowego i jakie są jego objawy?

Niedobór witaminy C prowadzi do rozwoju szkorbutu. Choroba powoduje: krwawienia dziąseł, przebarwienia skóry oraz poważne problemy z gojeniem się ran. Niskie stężenie kwasu askorbinowego zwiększa podatność organizmu na infekcje oraz może powodować problemy z wypróżnianiem i bóle brzucha.

Niedobór witaminy C prowadzi do rozwoju szkorbutu. Choroba powoduje: krwawienia dziąseł, przebarwienia skóry oraz poważne problemy z gojeniem się ran. Niskie stężenie kwasu askorbinowego zwiększa podatność organizmu na infekcje oraz może powodować problemy z wypróżnianiem i bóle brzucha.

Witamina C ma szereg cennych właściwości, które wpływają na działanie całego organizmu. Kwas askorbinowy zwiększa odporność, przyspiesza proces gojenia się ran, zwalcza wolne rodniki a także pobudza produkcję kolagenu. Naturalna witamina C występuje głównie w: owocach cytrusowych, dzikiej róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki i czerwonej papryce.

Niedobór witaminy C - objawy

Symptomy niedoboru witaminy C w organizmie często bywają mylone z objawami przeziębienia i grypy. Osoby z niewystarczającą ilością stężenia kwasu askorbinowego mogą odczuwać ciągłe zmęczenie, niezależnie od czasu poświęconego na sen, brak apetytu, ból głowy i mięśni a także ogólne złe samopoczucie. O niedoborze witaminy C świadczą również problemy z gojeniem się ran i krzepliwością krwi oraz skłonność do powstawania siniaków, nawet przy lekkim uderzeniu.

Niedobór kwasu askorbinowego - kto jest w grupie ryzyka?

Ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy C w organizmie zwiększa się u osób chorujących na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze oraz otyłość. Pacjenci z wymienionymi przypadłościami powinni szczególną uwagę zwrócić na suplementację kwasu askorbinowego i włączanie go do codziennych posiłków. Naturalna witamina C w dużych ilościach znajduje się w czarnej porzeczce, dzikiej róży, natce pietruszki czy cytrynie.

Niedobór witaminy C - skutki

Jednym z najpoważniejszych skutków niedoboru witaminy C w organizmie jest szkorbut. Choroba powoduje kruchość ścian komórek, co prowadzi do problemów związanych z krzepliwością krwi, powstawania przebarwień na skórze czy intensywnym krwawieniem dziąseł. Za małe stężenie kwasu askorbinowego prowadzi również do znacznego obniżenia się odporności, przez co organizm staje się bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje i częściej choruje. Niedobór witaminy C może także powodować: problemy z wypróżnianiem się, bóle brzucha czy postępującą apatię.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Plasterki cytryny na talerzu
Pixabay/skeeze/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
C jak cudowne właściwości witaminy C
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta.

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta. Witamina C – właściwości Naturalna witamina C, czyli ta pochodząca z warzyw i owoców: stymuluje produkcję białych krwinek i podnosi odporność organizmu, uczestniczy w regeneracji witaminy E i produkcji hormonów zwalczających stres, przyspiesza proces zrastania kości i gojenia się ran i siniaków, poprawia przyswajalność żelaza, normalizuje poziom cholesterolu we krwi i chroni przed miażdżycą, ma właściwości przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki, wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Źródła witaminy C Średnie zapotrzebowanie na witamin C na dzień wynosi: 40-75 mg u dzieci, 75-100 mg u dorosłych. Witaminę C w dużej ilości można znaleźć np. w: owocach dzikiej róży, czarnej i czerwonej porzeczce, truskawkach, poziomkach, owocach cytrusowych (uwaga, wbrew pozorom owoce cytrusowe nie są ich największym źródłem!); warzywach: natce pietruszki, zielonych warzywach (brukselka, szpinak, kalafior, kapusta – zwłaszcza kiszona). Cebula, stosowana już przez Wikingów w celu zapobiegania szkorbutowi (a więc chorobie wywołanej niedoborem kwasu askorbinowego), w rzeczywistości jest dość ubogim źródłem witaminy C. Suplementy i witamina C lewoskrętna W wyniku reklam (na razie głównie internetowych) farmaceuci są coraz częściej pytani o witaminę C lewoskrętną , która ma być jedyną formą skuteczną formą syntetycznej witaminy C (w przeciwieństwie do witaminy C prawoskrętnej). W związku z tym należy uściślić nazewnictwo, stosowane przez koncerny farmaceutyczne...

Kobieta siedzi na łóżku i trzyma się za plecy
©Drobot Dean/Fotolia
Styl życia
Deficyt witaminy D3, czyli aktywnej formy witaminy D
Witamina D3 zwiększa stężenie witaminy D w organizmie. Przyspiesza wchłanianie wapnia i fosforu i podnosi odporność organizmu. Niedobór witaminy D3 zwiększa ryzyko osteoporozy, chorób przyzębia i depresji.

Witamina D3 zwiększa stężenie witaminy D w organizmie. Przyspiesza wchłanianie wapnia i fosforu i podnosi odporność organizmu. Niedobór witaminy D3 zwiększa ryzyko osteoporozy, chorób przyzębia i depresji.   Witamina D3 i D2 to aktywne formy witaminy D. Jeżeli na suplemencie diety jest informacja, że zawiera on witaminę D, oznacza to, że w jego składzie jest jedna z aktywnych form tej witaminy. Witamina D3 – opis i funkcje w organizmie Witamina D3 podnosi poziom witaminy D w organizmie. Jest syntezowana w skórze pod wpływem ultrafioletu. Witamina D3 reguluje układ odpornościowy i własną syntezę oraz zwiększa absorpcję wapnia i fosforu w układzie pokarmowym. Produkty żywnościowe, które zawierają witaminę D3 to: tłuste ryby, jaja i wątróbka. Objawy niedoboru witaminy D3: bóle stawów, skurcze, osłabienie W charakterystycznej dla Polski szerokości geograficznej, ilość promieni słonecznych w miesiącach jesienno-zimowych jest zbyt mała, aby organizm mógł wyprodukować w skórze właściwą ilość witaminy D3. Skutkiem czego jej stężenie we krwi często nie osiąga pożądanego poziomu (szczególnie u osób dorosłych). O niedoborze witaminy D3 w organizmie świadczy wartość poniżej 20 ng/ml (nanogramów/mililitr). Optymalne stężenie to 30-50 ng/ml. Najczęstsze objawy niedoboru witaminy D3 to:   bóle stawów i mięśni, ogólne osłabienie organizmu, zaparcia, biegunki, niespokojny sen ból w mostku (nawet po lekkim uderzeniu), skurcze mięśni, bóle głowy. Skutki niedoboru witaminy D3 Niedobór witaminy D3 obniża odporność organizmu, przyspiesza proces starzenia organizmu i utrudnia wchłanianie wapnia i fosforu. Może to skutkować demineralizacją (uwalnianiem się wapnia z kości) i zwiększa ryzyko...

Witamina K
© yaroslav_melnik/Fotolia.com
Styl życia
Witamina K na krzepnięcie krwi, dobre przyswajanie wapnia i walkę z drobnoustrojami
Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wspomaga ludzkie ciało w walce z nowotworami.

Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wspomaga ludzkie ciało w walce z nowotworami.   Odkryta w 1930 roku w trakcie badań nad kurczętami witamina K nie rozpuszcza się w wodzie , a w tłuszczach, które są niezbędne do jej wchłaniania. Właściwości witaminy K Człowiek potrzebuje witaminy K przede wszystkim do produkcji w wątrobie odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi protrombiny. Witamina K zapobiega krwawieniom wewnętrznym i zewnętrznym, zmniejsza intensywność krwawień miesiączkowych, wspomaga szybsze gojenie się ran , obniża ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych, a także chorób układu naczyniowego. W razie jej niedoboru nawet małe skaleczenie może spowodować obfite krwawienie. Obecność witaminy K determinuje także wychwytywanie wapnia przez kości i tworzenie tkanki kostnej. Ma ona właściwości antygrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Hamuje rozwój nowotworów piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego. Co jest najlepszym źródłem witaminy K Problemy z niedoborem witaminy K nie występują zbyt często, gdyż zawiera ją bardzo wiele powszechnie jadanych produktów. Znajduje się głównie w zielonych roślinach, a im więcej w nich zielonego barwnika chlorofilu, tym wyższa zawartość witaminy K. Najwartościowsze warzywa bogate w witaminę K to szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, sałata, kapusta, lucerna. Ponadto witamina K znajduje się w zielonej natce pietruszki , boćwinie, kalafiorze, wątrobie wołowej, truskawkach, oleju sojowym, orzechach. Czym grozi niedobór witaminy K Niedobór witaminy K może powstać w wyniku restrykcyjnej diety , schorzeń wątroby lub jelit, nowotworów, przyjmowania leków przeciwzakrzepowych lub długotrwałej...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner