Reklama

Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.

Reklama

Szparagi są niskokaloryczne i bogate w minerały. W 100 gramach rośliny znajduje się niespełna 20 kalorii. Ponadto szparagi są bogate w kwas foliowy, błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C i E.

Przepis na zupę ze szparagów z selerem i marchewką

Zupa ze szparagów, selera i marchewki jest rozgrzewająca, pożywna, delikatna i lekko słodka w smaku. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej (na rosole), jak i wegańskiej (na bulionie warzywnym).

Składniki (na 4 porcje):

  • pęczek świeżych szparagów,
  • seler,
  • 2 marchewki,
  • czerwona cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • łyżeczka oliwy,
  • po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, lubczyku i słodkiej papryki mielonej.

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Warzywa obierz, oczyść i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą oraz oliwą. Gotuj przez godzinę.
  • Do bulionu dodaj sól, pieprz, lubczyk i paprykę. Całość zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut.
  • Gdy wszystkie składniki się rozgotują zupę zblenduj. Podgrzewaj ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
  • Zupę podawaj na ciepło z makaronem, grzankami, ryżem albo pestkami słonecznika i dyni.

Dobra rada: Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym bądź śmietaną.

Smacznego!

Jak przygotować zieloną zupę krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku

Zielona zupa krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku jest sycąca i niskokaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Zupę można przyrządzić już w pół godziny.

Składniki (na 4 porcje):

  • słoik marynowanych szparagów,
  • brokuł,
  • 100 gramów świeżych liści szpinaku,
  • łyżka masła (roślinnego lub śmietankowego),
  • łyżka posiekanej bazylii,
  • po szczypcie soli himalajskiej, pieprzu, curry i ziół prowansalskich.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę.
  • Warzywa obierz, umyj i podziel na mniejsze części.
  • Do wrzątku wrzuć różyczki brokułu. Po 10 minutach dodaj szparagi, a po kolejnych 5 – szpinak. Całość gotuj przez 15 minut.
  • Gotową zupę zblenduj. Dodaj masło, sól, pieprz, curry i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj.
  • Zupę przelej do miseczek i udekoruj siekaną bazylią. Danie możesz podawać z duszonym kurczakiem i startym parmezanem.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama