Zupa ze szparagów na dwa sposoby: z selerem i marchewką oraz z brokułem i szpinakiem
Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.
Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.
Szparagi są niskokaloryczne i bogate w minerały. W 100 gramach rośliny znajduje się niespełna 20 kalorii. Ponadto szparagi są bogate w kwas foliowy, błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C i E.
Przepis na zupę ze szparagów z selerem i marchewką
Zupa ze szparagów, selera i marchewki jest rozgrzewająca, pożywna, delikatna i lekko słodka w smaku. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej (na rosole), jak i wegańskiej (na bulionie warzywnym).
Składniki (na 4 porcje):
- pęczek świeżych szparagów,
- seler,
- 2 marchewki,
- czerwona cebula,
- korzeń pietruszki,
- łyżeczka oliwy,
- po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, lubczyku i słodkiej papryki mielonej.
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, oczyść i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą oraz oliwą. Gotuj przez godzinę.
- Do bulionu dodaj sól, pieprz, lubczyk i paprykę. Całość zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut.
- Gdy wszystkie składniki się rozgotują zupę zblenduj. Podgrzewaj ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
- Zupę podawaj na ciepło z makaronem, grzankami, ryżem albo pestkami słonecznika i dyni.
Dobra rada: Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym bądź śmietaną.
Smacznego!
Jak przygotować zieloną zupę krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku
Zielona zupa krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku jest sycąca i niskokaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Zupę można przyrządzić już w pół godziny.
Składniki (na 4 porcje):
- słoik marynowanych szparagów,
- brokuł,
- 100 gramów świeżych liści szpinaku,
- łyżka masła (roślinnego lub śmietankowego),
- łyżka posiekanej bazylii,
- po szczypcie soli himalajskiej, pieprzu, curry i ziół prowansalskich.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę.
- Warzywa obierz, umyj i podziel na mniejsze części.
- Do wrzątku wrzuć różyczki brokułu. Po 10 minutach dodaj szparagi, a po kolejnych 5 – szpinak. Całość gotuj przez 15 minut.
- Gotową zupę zblenduj. Dodaj masło, sól, pieprz, curry i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj.
- Zupę przelej do miseczek i udekoruj siekaną bazylią. Danie możesz podawać z duszonym kurczakiem i startym parmezanem.
Smacznego!