Bezglutenowe pierogi wigilijne
© whiteflower/Fotolia.com
Styl życia

Wigilia bez glutenu – co mogą jeść osoby chore na celiakię?

Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.

Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.

 

Wigilia dla osób chorujących na celiakię wiąże się z koniecznością zmodyfikowania przepisów na tradycyjne potrawy. Zamiast tradycyjnej mąki wykorzystywanej do wypieku ciast oraz przygotowywania pierogów czy uszek należy zastosować specjalną mąkę bezglutenową.

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

Bezglutenowa wigilia – potrawy

Potrzeba przygotowania bezglutenowej Wigilii pojawia się, gdy wśród członków rodziny jest osoba chorująca na celiakię, inaczej chorobę trzewną, ale również na alergię lub nietolerancję glutenu. Osoby takie nie mogą jeść produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies. W wielu tradycyjnych potrawach wigilijnych, takich jak: pierogi z kapustą i grzybami, bezmięsne uszka do czerwonego, postnego barszczu, łazanki, pierniki, kutia, występuje pszenica, mąka pszenna lub żytnia, czyli składniki przeciwwskazane w diecie bezglutenowej. Dania wigilijne można jednak z powodzeniem zmodyfikować tak, by mogły być jedzone przez osoby z celiakią. Konieczne jest zastąpienie zwykłej mąki bezglutenową, którą z łatwością kupi się w supermarkecie. Na liście świątecznych zakupów mogą pojawić się również takie rodzaje mąk, jak: kukurydziana, owsiana, ryżowa, migdałowa oraz z ciecierzycy. Na ich bazie przygotuje się równie smaczne tradycyjne potrawy na wieczerzę wigilijną.

Przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (pierogowej lub uniwersalnej),
  • 1 szklanka wrzącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • na farsz: 40 dag kapusty kiszonej, 4 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania farszu:

  • Opłucz grzyby. Namocz je przez 10-15 minut w szklance letniej wody. Następnie ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, zachowując wywar i drobno posiekaj.
  • Cebulę obierz, opłucz, posiekaj i usmaż na oleju. Pokrój kapustę i zalej wywarem z grzybów. Gotuj przez około 1 godzinę bez przykrycia. W miarę potrzeby uzupełniaj płyn.
  • Po zmięknięciu kapusty – odcedź ją. Dodaj do niej usmażoną cebulę i grzyby, dopraw solą i pieprzem. Następnie duś bez przykrycia około 15-20 minut do odparowania farszu.
  • W przypadku, gdy farsz jest za rzadki dodaj do niego 1-2 łyżki mąki bezglutenowej.

 

Sposób przygotowania ciasta pierogowego:

  • Mąkę bezglutenową wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, wlej 1 szklankę gorącej wody, dodaj olej. Całość wymieszaj, starając się rozcierać łyżką powstające grudki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by z łatwością dało się zrobić palcem dołek w cieście.
  • Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut.
  • Z ciepłego ciasta zrób pierogi. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego krążki. Na ciasto nakładaj farsz, zlep dokładnie brzegi pieroga.
  • Pierogi wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj bez przykrycia. Wyjmuj, gdy wypłyną na wierzch.

 

Smacznego!

Pierogi wigilijne
© Alina G/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Oprócz tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Możesz podawać je odgrzane w wodzie, na parze albo podsmażone na patelni z cebulką.

Oprócz tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Możesz podawać je odgrzane w wodzie, na parze albo podsmażone na patelni z cebulką.   Składniki (ciasto): 1/2 kg mąki pszennej i trochę mąki do posypywania stolnicy, 1/2 łyżeczki soli, 60 ml oleju, około 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody.   Składniki (farsz): 1 kg kapusty kiszonej, 1 duża cebula, szklanka suszonych grzybów, 1/2 szklanki suszonych śliwek, 1/4 szklanki rodzynek, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.   Czas przygotowania: ok. 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzenia:   Najpierw zacznij przygotowywać farsz. Pokrój kiszoną kapustę i włóż ją do garnka. Rozgnieć w dłoni suszone grzyby i dorzuć je do kapusty. Dodaj przyprawy i owoce. Dolej wody tak, żeby przykryła kapustę na ok. 1,5 cm. Gotuj 1-2 godziny, od czasu do czasu mieszając.   Kiedy kapusta będzie się gotowała, przygotuj ciasto. Połącz mąkę z solą i olejem, mieszając, dolewaj wodę. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy. Wykrajaj okrągłe kawałki, do środka wkładaj farsz i dokładnie zaklejaj rogi ciasta. Jeśli ciasto nie będzie się sklejało, posmaruj brzegi wodą.   Wrzucaj pierogi partiami (po 6-7) do wrzącej osolonej wody. Do wody możesz dodać łyżkę oleju, dzięki temu pierogi nie będą się sklejały. Gotuj do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię.   Pierogi wigilijne najlepiej smakują z czerwonym barszczem . Co dobrego na stół wigilijny? Przygotuj pyszną  potrawę wigilijną według przepisu na uszka z grzybami . Co weganie jedzą w Boże Narodzenie?  Wegańskie święta: jak przygotować potrawy na Wigilię . Idealne danie na Święta dla każdego?  Uszka dla dzieci - uszka do barszczu...

uszka do barszczu
© CCat82/Fotolia.com
Styl życia
Co zamiast grzybów dodać do uszek do barszczu? Uszka w wersji dla dzieci
Uszka dla dzieci poniżej 10. roku życia nie powinny zawierać grzybów. Grzyby można zastąpić kaszą gryczaną, jarmużem i pietruszką albo ugotowanymi ziemniakami i aromatyczna cebulką.

Uszka dla dzieci poniżej 10. roku życia nie powinny zawierać grzybów. Grzyby można zastąpić kaszą gryczaną, jarmużem i pietruszką albo ugotowanymi ziemniakami i aromatyczna cebulką.   Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego  w 2014 roku w Polsce grzybami zatruły się 32 osoby. Jedyny zanotowany zgon wywołało zjedzenie 30-40 gramów smażonego muchomora sromotnikowego. Dlaczego nie należy podawać dzieciom grzybów Dzieciom poniżej 10. roku życia nie powinno się przygotowywać potraw z grzybami , nawet z pieczarkami. Grzyby są ciężkostrawne, nie zawierają witamin, a ich wartości odżywcze i kaloryczne są znikome. Jedzenie ich może prowadzić do bezsenności, niestrawności, a nawet groźnych dla zdrowia i życia zatruć. Dodatkowo grzyby umieszczone w lodówce albo w foliowej reklamówce mogą nie nadawać się już do konsumpcji, gdyż bardzo szybko się psują. Nawet doświadczeni grzybiarze mają problem z identyfikacją cech typowych dla niektórych gatunków grzybów. Pomylenie ich z grzybami trującymi nie jest więc niemożliwe ani rzadkie. Przepisy na uszka do barszczu bez grzybów Grzyby są nazywane leśnym mięsem. Postne uszka bez grzybów są idealne na wigilijną kolację dla całej rodziny, także dla najmłodszych dzieci. Przepisy na farsz do uszek Farsz z kaszy gryczanej Składniki: 250 gramów kaszy gryczanej , 3 łyżki drobno posiekanego jarmużu, 1 łyżka posiekanej pietruszki, sól i pieprz do smaku.   Czas wykonania: 25 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę gryczaną. Wymieszaj z jarmużem, pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie ostudź farsz.   Farsz z ziemniaków Składniki: 250 gramów ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków, 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażone, sól i...

Uszka wigilijne
© leonid_shtandel/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na wigilijne uszka z grzybami
Uszka z grzybami to małe pierogi, które wrzuca się do wigilijnego barszczu. Robi się je ze zwykłego ciasta pierogowego. Nadzieniem są ugotowane, podsmażone z cebulką i przyprawione grzyby.

Uszka z grzybami to małe pierogi, które wrzuca się do wigilijnego barszczu. Robi się je ze zwykłego ciasta pierogowego. Nadzieniem są ugotowane, podsmażone z cebulką i przyprawione grzyby.   Składniki na ciasto (na ok. 50 uszek):   1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka masła, 1/3 szklanki ciepłej wody (w razie potrzeby w trakcie wyrabiania ciasta można dolać więcej wody), szczypta soli.   Składniki na farsz (na ok. 50 uszek):   120 g ugotowanych suszonych grzybów, np. borowików (ważna jest ich waga po ugotowaniu, a nie przed), 1 cebula, sól, pieprz, dwie łyżki oliwy lub oleju rzepakowego.   Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzania:   Zacznij od wyrobienia ciasta. Mąkę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Zacznij wyrabiać ciasto tak, żeby przypominało ciasto na pierogi , powinno być miękkie. Odłóż ciasto na ok. 30 minut.   Gotuj grzyby tak, żeby stały się miękkie, i pokrój je na kawałki. Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją następnie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodaj grzyby i podsmaż. Dopraw odrobiną soli i pieprzem, a następnie zamieszaj. Kiedy farsz ostygnie, możesz zacząć lepić uszka.   Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Pokrój je w poprzek i wzdłuż tak, żeby powstały niewielkie kwadraty, np. 3 cm na 3 cm. Do każdego kwadracika nałóż odrobinę farszu, złóż ciasto na pół, żeby powstał trójkąt, sklej jego brzegi, a na koniec połącz dwa rogi .   Uszka wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Gotuj je do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy wyciągnij uszka cedzakiem. Możesz podać je od razu lub zamrozić.   Smacznego! Idealne danie na Święta dla każdego? Uszka dla dzieci - uszka...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik