Wigilia bez glutenu – co mogą jeść osoby chore na celiakię?
Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.
Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.
Wigilia dla osób chorujących na celiakię wiąże się z koniecznością zmodyfikowania przepisów na tradycyjne potrawy. Zamiast tradycyjnej mąki wykorzystywanej do wypieku ciast oraz przygotowywania pierogów czy uszek należy zastosować specjalną mąkę bezglutenową.
Bezglutenowa wigilia – potrawy
Potrzeba przygotowania bezglutenowej Wigilii pojawia się, gdy wśród członków rodziny jest osoba chorująca na celiakię, inaczej chorobę trzewną, ale również na alergię lub nietolerancję glutenu. Osoby takie nie mogą jeść produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies. W wielu tradycyjnych potrawach wigilijnych, takich jak: pierogi z kapustą i grzybami, bezmięsne uszka do czerwonego, postnego barszczu, łazanki, pierniki, kutia, występuje pszenica, mąka pszenna lub żytnia, czyli składniki przeciwwskazane w diecie bezglutenowej. Dania wigilijne można jednak z powodzeniem zmodyfikować tak, by mogły być jedzone przez osoby z celiakią. Konieczne jest zastąpienie zwykłej mąki bezglutenową, którą z łatwością kupi się w supermarkecie. Na liście świątecznych zakupów mogą pojawić się również takie rodzaje mąk, jak: kukurydziana, owsiana, ryżowa, migdałowa oraz z ciecierzycy. Na ich bazie przygotuje się równie smaczne tradycyjne potrawy na wieczerzę wigilijną.
Przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (pierogowej lub uniwersalnej),
- 1 szklanka wrzącej wody,
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- na farsz: 40 dag kapusty kiszonej, 4 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.
Sposób przygotowania farszu:
- Opłucz grzyby. Namocz je przez 10-15 minut w szklance letniej wody. Następnie ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, zachowując wywar i drobno posiekaj.
- Cebulę obierz, opłucz, posiekaj i usmaż na oleju. Pokrój kapustę i zalej wywarem z grzybów. Gotuj przez około 1 godzinę bez przykrycia. W miarę potrzeby uzupełniaj płyn.
- Po zmięknięciu kapusty – odcedź ją. Dodaj do niej usmażoną cebulę i grzyby, dopraw solą i pieprzem. Następnie duś bez przykrycia około 15-20 minut do odparowania farszu.
- W przypadku, gdy farsz jest za rzadki dodaj do niego 1-2 łyżki mąki bezglutenowej.
Sposób przygotowania ciasta pierogowego:
- Mąkę bezglutenową wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, wlej 1 szklankę gorącej wody, dodaj olej. Całość wymieszaj, starając się rozcierać łyżką powstające grudki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by z łatwością dało się zrobić palcem dołek w cieście.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut.
- Z ciepłego ciasta zrób pierogi. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego krążki. Na ciasto nakładaj farsz, zlep dokładnie brzegi pieroga.
- Pierogi wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj bez przykrycia. Wyjmuj, gdy wypłyną na wierzch.
Smacznego!