Wegańskie pasztety na Wielkanoc: pasztet z soczewicy i pasztet z białej fasoli
Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.
Do przygotowania wegańskich pasztetów potrzeba kaszy jaglanej lub gryczanej, oleju i przypraw. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej, natomiast pasztet z białej fasoli ma ciekawy smak po dodaniu do niego jabłka bądź gruszki.
Wielkanocny pasztet można z łatwością przygotować z roślinnych składników. Wypiek z soczewicy warto wzbogacić np. o żurawinę lub suszone śliwki. Natomiast wegański pasztet z fasoli przyrządza się zarówno z jej białej, jak i czerwonej odmiany.
Wegański pasztet z soczewicy
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy,
- 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej,
- 2 cebule,
- 10 suszonych śliwek,
- 100 ml oleju,
- 2 liście laurowe,
- ¾ łyżeczki majeranku,
- ½ łyżeczki cząbru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj do niej liście laurowe.
- Kiedy cebula się zeszkli, wyjmij przyprawy.
- Zmiksuj soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę, olej i przyprawy.
- Przełóż ¾ masy do formy na pasztet i ułóż na niej suszone śliwki.
- Wylej na nie pozostałą część masy.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
Wegański pasztet z fasoli
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli lub 480 g (4 szklanki) ugotowanej fasoli,
- 100 g (¾ szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej,
- 1 jabłko lub 1 gruszka,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 ml oleju,
- 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 100 g nasion słonecznika,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 1 goździk,
- 2 owoce jałowca,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1i ½ łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki cząbru,
- ½ łyżeczki suszonego lubczyku,
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój cebulę i czosnek oraz umyte jabłko.
- Podsmaż je na oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, owocem jałowca i goździkiem.
- Kiedy cebula zmięknie i dodaj posiekany czosnek.
- Smaż całość przez 1-2 minuty, po czym wyrzuć przyprawy.
- Upraż nasiona słonecznika na suchej patelni.
- Przełóż masę do blendera, dodaj do niej kaszę gryczaną i pozostałe składniki.
- Zblenduj wszystko na gładką masę.
- W razie potrzeby posól i dodaj pieprzu do smaku.
- Wyłóż formę na pasztet papierem do pieczenia i wlej do niej masę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut.
Po upieczeniu, pasztet należy studzić przez 12 godzin, a najlepiej przez całą noc. Warto przykryć go na ten czas papierem do pieczenia, aby jego wierzch nie wysechł. Następnie można go pokroić i zjeść lub zamrozić. Warto wiedzieć, że pasztet najlepiej smakuje po około 3-4 dniach.
Smacznego!