Prosty przepis na wegetariańskie leczo z cukinii - pomysł na letni obiad
Prosty przepis na wegetariańskie leczo z cukinii - pomysł na letni obiad
Opublikowano: poniedziałek, 1 lipca 2019 19:00
Reklama
Leczo można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Nie może się jednak obyć bez chrupiących, soczystych warzyw - pomidora, papryki i cebuli. Poniżej znajdziecie przepis na lekkie, letnie leczo z cukinii. Wykonanie tego dania jest szybkie i bardzo proste, a efekt może powalić na kolana. Do letniego leczo można dodać również inne sezonowe warzywa - bakłażana, młodą marchewkę, groszek lub seler naciowy. Głębię smaku wegetariańskiemu leczo nada podsmażony czosnek, papryka słodka i ostra. Zaś wędzona papryka jeszcze bardziej podkręci smak tego klasycznego dania.
Reklama
Przepis na wegetariańskie leczo z cukinii
Składniki na leczo z cukinii
- 2 średnie cukinie
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml passaty i puszka pomidorów krojonych
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól i pieprz świeżo mielony, wędzona papryka słodka (opcjonalnie)
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego (w wersji wegańskiej)
- opcjonalnie: 200 g pieczarek
Jak zrobić wegetariańskie leczo z cukinii?
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Zeszklić cebulę na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodać czosnek.
- Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli z łyżką oleju. Smażyć 5 minut.
- Cukinię pokroić w kostkę i dodać do garnka z łyżką oleju. Smażyć 2 minuty.
- Jeśli mamy pieczarki, pokroić w kotkę i dodać do garnka.
- Smażyć przez 10 minut, pod koniec dodać wszystkie przyprawy.
- Dodać passatę i puszkę krojonych pomidorów. Gotować jeszcze kilka minut.
- Doprawić solą i pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama