Reklama

Eksperymentowanie z tradycyjnymi smakami to dobry sposób na urozmaicenie tradycyjnych dań. Dodanie buraka do klusków śląskich sprawia, że nabierają pięknego różowego koloru, wyglądają i smakują świetnie. Jaglane kopytka z marchewką to propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, które poszukują dla siebie alternatyw znanych i lubianych potraw.

Reklama

Sok z buraków można też wykorzystać do zabarwienia ciasta na domowy makaron, pierogi, gnocchi, a nawet ciasteczka. Marchewka doskonale sprawdzi się jako element dekoracyjny w tarcie, plackach ziemniaczanych i knedlach. Aby podbić pomarańczowy kolor, warto dodać też szczyptę kurkumy.

Przepis na buraczane wegańskie kluski śląskie

Składniki:

  • 6 średniej wielkości obranych i ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków,
  • 1 obrany i ugotowany duży burak,
  • mąka pszenna, może być tortowa,
  • mąka ziemniaczana,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zmiel ziemniaki w maszynce do mięsa, przeciśnij przez praskę, rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • Zetrzyj buraka na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą masę połóż na stolnicy lub blacie, podziel na cztery równe części, wyjmij jedną i na jej miejsce wsyp: 2 części mąki ziemniaczanej i 1 część pszennej.
  • Dodaj odłożoną część ziemniaczano-buraczanego puree i wyrób całość na gładkie ciasto.
  • Odrywaj małe fragmenty ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj je na wysypanej mąką stolnicy. W każdej kulce zrób palcem małe wgłębienie, lekko ją spłaszczając.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól. Wrzucaj kluski i gotuj od momentu wypłynięcia przez około 5 minut.

Wegańskie i bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej z marchewką i kurkumą

Składniki:

  • 1 duża lub 2 małe marchewki – ugotowane w osolonym wrzątku,
  • 1 szklanka przepłukanej w zimnej wodzie kaszy jaglanej,
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 1 łyżką wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • mąka bezglutenowa do wysypania stolnicy i 1 łyżka oleju do gotowania kopytek.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przełóż kaszę do garnka i zalej 2 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Odstaw kaszę w chłodne miejsce, np. na balkon.
  • Wystudzoną kaszę zblenduj z marchewką na gładką masę, dodaj siemię lniane, kurkumę, sól i mąkę ziemniaczaną. Odstaw na kilka minut, by ciasto się zagęściło.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i olej.
  • Oprósz stolnicę mąką, uformuj wałeczki z ciasta i tnij je skośne nożem na pojedyncze kopytka.
  • Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj od momentu wypłynięcia przez około 2-3 minuty.
  • Odcedź i podawaj np. z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama