Wegańskie kolorowe kluski – przepisy na buraczane kluski śląskie i jaglano-marchewkowe kopytka
Eksperymentowanie z tradycyjnymi smakami to dobry sposób na urozmaicenie tradycyjnych dań. Dodanie buraka do klusków śląskich sprawia, że nabierają pięknego różowego koloru, wyglądają i smakują świetnie. Jaglane kopytka z marchewką to propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, które poszukują dla siebie alternatyw znanych i lubianych potraw.
Eksperymentowanie z tradycyjnymi smakami to dobry sposób na urozmaicenie tradycyjnych dań. Dodanie buraka do klusków śląskich sprawia, że nabierają pięknego różowego koloru, wyglądają i smakują świetnie. Jaglane kopytka z marchewką to propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, które poszukują dla siebie alternatyw znanych i lubianych potraw.
Sok z buraków można też wykorzystać do zabarwienia ciasta na domowy makaron, pierogi, gnocchi, a nawet ciasteczka. Marchewka doskonale sprawdzi się jako element dekoracyjny w tarcie, plackach ziemniaczanych i knedlach. Aby podbić pomarańczowy kolor, warto dodać też szczyptę kurkumy.
Przepis na buraczane wegańskie kluski śląskie
Składniki:
- 6 średniej wielkości obranych i ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków,
- 1 obrany i ugotowany duży burak,
- mąka pszenna, może być tortowa,
- mąka ziemniaczana,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zmiel ziemniaki w maszynce do mięsa, przeciśnij przez praskę, rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Zetrzyj buraka na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą masę połóż na stolnicy lub blacie, podziel na cztery równe części, wyjmij jedną i na jej miejsce wsyp: 2 części mąki ziemniaczanej i 1 część pszennej.
- Dodaj odłożoną część ziemniaczano-buraczanego puree i wyrób całość na gładkie ciasto.
- Odrywaj małe fragmenty ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj je na wysypanej mąką stolnicy. W każdej kulce zrób palcem małe wgłębienie, lekko ją spłaszczając.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól. Wrzucaj kluski i gotuj od momentu wypłynięcia przez około 5 minut.
Wegańskie i bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej z marchewką i kurkumą
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe marchewki – ugotowane w osolonym wrzątku,
- 1 szklanka przepłukanej w zimnej wodzie kaszy jaglanej,
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 1 łyżką wody,
- pół łyżeczki soli,
- mąka bezglutenowa do wysypania stolnicy i 1 łyżka oleju do gotowania kopytek.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przełóż kaszę do garnka i zalej 2 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Odstaw kaszę w chłodne miejsce, np. na balkon.
- Wystudzoną kaszę zblenduj z marchewką na gładką masę, dodaj siemię lniane, kurkumę, sól i mąkę ziemniaczaną. Odstaw na kilka minut, by ciasto się zagęściło.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i olej.
- Oprósz stolnicę mąką, uformuj wałeczki z ciasta i tnij je skośne nożem na pojedyncze kopytka.
- Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj od momentu wypłynięcia przez około 2-3 minuty.
- Odcedź i podawaj np. z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Smacznego!