Świąteczna ćwikła w słoiku.
©sitriel/Fotolia.com
Styl życia

Wegańska Wielkanoc – przepisy na: faszerowane „jajka” i ostrą ćwikłę z limonką

Wegańskie święta wielkanocne mogą być pyszne i pełne nowych smaków. Jajeczny smak i kolor w potrawach można uzyskać, dodając czarną sól i kurkumę. Mleko kokosowe świetnie zastępuje jogurty naturalne i śmietanę.

Wegańskie święta wielkanocne mogą być pyszne i pełne nowych smaków. Jajeczny smak i kolor w potrawach można uzyskać, dodając czarną sól i kurkumę. Mleko kokosowe świetnie zastępuje jogurty naturalne i śmietanę.

 

Zamiennik jajek w czasie Wielkanocny to rozwiązanie dla wegan oraz osób, które są uczulone na ten produkt a tęsknią za jego smakiem. Wegańskie smakołyki są proste w przygotowaniu i bardzo pomysłowe.

Przepis na wegańskie faszerowane „jajka”

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 puszka odsączonej z zalewy ciecierzycy (zachowaj zalewę),
  • pół szklanki ugotowanej w osolonym wrzątku kaszy jaglanej,
  • pół łyżeczki czarnej soli,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 łyżki wody spod ciecierzycy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół szklanki drobno posiekanego koperku i szczypiorku.

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, przekrój na pół (wzdłuż) i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropel oleju.
  • W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki i zblenduj wszystko na gładka masę. Jeżeli konsystencja farszu będzie zbyt zwarta, dodaj więcej wody spod cieciorki.
  • Ugotowane ziemniaki odcedź i ostudź. W każdej połówce wydrąż zagłębienie łyżeczką w taki sposób, by w łupince pozostała warstwa ziemniaka grubości około 1 cm.
  • Umieść nadzienie w ziemniakach, wyrównaj na płasko wierzch.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż każde „jajko”, odwracając je farszem w stronę dna patelni do momentu uzyskania złotego koloru. Możesz podsmażyć też ziemniaczaną część „jajka”.

 

Przygotowane w ten sposób wegańskie „jajeczka” są idealną przekąską. Możesz podawać je na ciepło – od razu po podsmażeniu. Doskonale smakują też na zimno.

 

Smacznego!

Aromatyczna wegańska ćwikła z pieczonych buraków z chrzanem i limonką – przepis

Składniki:

  • ½ kg buraków czerwonych,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

  • Buraki dokładnie wyszoruj, osusz. Owiń każdy osobno folią aluminiową.
  • Umieść srebrne buraczane kule w piekarniku i piecz przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie sprawdzaj czy są miękkie, np. wbijając w nie patyczek do szaszłyków.
  • Upieczone buraki ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zblenduj.
  • Do buraczanej masy dodaj sól, mleko kokosowe, sok z limonki i chrzan. Wymieszaj wszystko dokładnie, przełóż do małych słoiczków i przechowuj w lodówce.

 

Przygotowana w ten sposób ćwikła ma głęboki smak i bardzo przyjemną, aksamitną konsystencję. Stanowi idealne smarowidło do kanapek z warzywnymi pasztetami oraz do faszerowanych jajek (nie tylko wegańskich).

 

Smacznego!

 

Buraczki z chrzanem
© nikolaydonetsk/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na buraczki tarte w 3 odsłonach: z chrzanem, na ciepło i zasmażane
Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.

Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.   Buraki najlepiej gotować w skórce, dzięki temu zachowują więcej cennych składników odżywczych niż obrane. Innym sposobem jest upieczenie ich w piekarniku. Każdego buraka należy wówczas zawinąć w folię aluminiową i piec w 190 stopniach Celsjusza do miękkości. Buraczki na ciepło – przepis Składniki na 2-4 porcje: 5 średniej wielkości buraków, 2 łyżki masła, łyżka soku z cytryny, sól, cukier do smaku.   Czas przygotowania: 75 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Wyszoruj buraki i ugotuj do miękkości (około 90 minut) w mundurkach, w lekko osolonym wrzątku. 2. Wystudź buraki, obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. 3. Na patelni rozpuść masło, dodaj buraczki , sól, cukier i sok z cytryny. Buraczki z chrzanem, czyli ćwikła – przepis Składniki na 3-4 słoiki 200ml: 1,5 kg buraków ćwikłowych, 100 g tartego chrzanu śmietankowego w słoiczku, 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego, szczypta cukru, 1-2 łyżeczki soli, 3-4 średniej wielkości cytryny.   Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Buraki wyszoruj i ugotuj (nie obierając ze skórki) w lekko osolonym wrzątku do miękkości, czyli około 90 minut. 2. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. 3. Cytryny wyszoruj, zroluj o...

Młoda fasola rozsypana na stole.
©Rawf8/Fotolia.com
Styl życia
Co zrobić z młodej fasoli? 3 przepisy na wegańskie dania z młodego Jasia
Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.   Świeża fasola ma bardzo delikatny smak, a przygotowane z niej dania zyskują ciekawy i oryginalny charakter. Z młodej fasoli można przyrządzić zupę, dodać ją do sałatki lub zrobić pyszne puree .   Wskazówka: jeżeli sezon na młodego Jasia minął, zamiast niego możesz użyć fasolę z puszki.   Przepis na zupę z młodej fasoli   Składniki na około 3 porcje: 1 szklanka świeżej fasoli Jaś , 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 mały por lub połowa dużego, 2 średniej wielkości marchewki, 1 korzeń pietruszki , 3 łodygi selera naciowego, 1 mała czerwona cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki suszonego majeranku, 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 45 minut   Sposób przygotowania: Posiekaj cebulę i por w drobną kostkę i zeszklij na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj sos sojowy i wymieszaj . Pokrój w bardzo drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i dodaj do usmażonej cebuli i pora. Duś wszystko przez około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pokrój drobno ziemniaki, wrzuć do warzyw, wlej 1,5 l wody, dodaj fasolę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, nie zakrywaj garnka pokrywką. Gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i fasola zmiękną, wrzuć drobno pokrojony seler naciowy, dodaj majeranek, pieprz i natkę pietruszki, gotuj jeszcze przez około 3...

kanapki z awokado
©shersor/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie imieniny – proste przepisy na wegańskie przekąski: pasta jajeczna i pietruszkowe pesto z warzywnymi frytkami
Wegańskie przekąski na imprezę można przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Znakomicie w tej roli sprawdzą się łatwe w przygotowaniu frytki z buraków i batatów czy serowy dip z tofu i soli czarnej. Idealne i ekspresowe będą również francuskie koperty z owocami.

Wegańskie przekąski na imprezę można przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Znakomicie w tej roli sprawdzą się łatwe w przygotowaniu frytki z buraków i batatów czy serowy dip z tofu i soli czarnej. Idealne i ekspresowe będą również francuskie koperty z owocami.   Wegańskie przekąski są nie tylko bardzo smaczne, ale również lekkostrawne i zdrowe. To doskonały sposób na pokazanie znajomym, że bezmięsne dania są znakomite. Oprócz proponowanych niżej przepisów można przygotować np. mini pizzerinki, marchewkowe muffiny czy krakersy ze strączkowymi dipami. Przepis na wegańską pastę jajeczną Składniki na około 6 osób: 2 kostki naturalnego tofu - około 300 g, 1 dojrzałe awokado, 2 łyżeczki soli czarnej, 3 łyżki wody lub niesłodzonego mleka roślinnego , 1 szklanka drobno posiekanego koperku, 1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku, pół szklanki drobno posiekanej rzodkiewki, 1 łyżeczka musztardy stołowej, pieprz czarny świeżo mielony.   Czas przygotowania: około 20 minut + 1 godzina chłodzenia, Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Nie odsączaj tofu z zalewy. Umieść obie kostki w dużej misce. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ łyżeczką i dodaj do tofu. Wsyp wszystkie pozostałe składniki (oprócz kopru, rzodkiewki i szczypiorku) i musztardę. Zblenduj całość na gładką masę. Dodaj zieleninę i rzodkiewkę, wymieszaj wszystko łyżką. Wstaw pastę do lodówki na co najmniej godzinę. Przełóż „jajeczny” specjał do małych miseczek. Sól czarna ma wysoką zawartość siarki, dlatego daje bardzo intensywny jajeczny posmak. Jest wystarczająco słona, dlatego dosalanie potrawy nie powinno być...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner