Wegańska Wielkanoc – przepisy na: faszerowane „jajka” i ostrą ćwikłę z limonką
Wegańskie święta wielkanocne mogą być pyszne i pełne nowych smaków. Jajeczny smak i kolor w potrawach można uzyskać, dodając czarną sól i kurkumę. Mleko kokosowe świetnie zastępuje jogurty naturalne i śmietanę.
Wegańskie święta wielkanocne mogą być pyszne i pełne nowych smaków. Jajeczny smak i kolor w potrawach można uzyskać, dodając czarną sól i kurkumę. Mleko kokosowe świetnie zastępuje jogurty naturalne i śmietanę.
Zamiennik jajek w czasie Wielkanocny to rozwiązanie dla wegan oraz osób, które są uczulone na ten produkt a tęsknią za jego smakiem. Wegańskie smakołyki są proste w przygotowaniu i bardzo pomysłowe.
Przepis na wegańskie faszerowane „jajka”
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 puszka odsączonej z zalewy ciecierzycy (zachowaj zalewę),
- pół szklanki ugotowanej w osolonym wrzątku kaszy jaglanej,
- pół łyżeczki czarnej soli,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 4 łyżki wody spod ciecierzycy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pół szklanki drobno posiekanego koperku i szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, przekrój na pół (wzdłuż) i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropel oleju.
- W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki i zblenduj wszystko na gładka masę. Jeżeli konsystencja farszu będzie zbyt zwarta, dodaj więcej wody spod cieciorki.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i ostudź. W każdej połówce wydrąż zagłębienie łyżeczką w taki sposób, by w łupince pozostała warstwa ziemniaka grubości około 1 cm.
- Umieść nadzienie w ziemniakach, wyrównaj na płasko wierzch.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż każde „jajko”, odwracając je farszem w stronę dna patelni do momentu uzyskania złotego koloru. Możesz podsmażyć też ziemniaczaną część „jajka”.
Przygotowane w ten sposób wegańskie „jajeczka” są idealną przekąską. Możesz podawać je na ciepło – od razu po podsmażeniu. Doskonale smakują też na zimno.
Smacznego!
Aromatyczna wegańska ćwikła z pieczonych buraków z chrzanem i limonką – przepis
Składniki:
- ½ kg buraków czerwonych,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 2 łyżki mleka kokosowego,
- 2 łyżeczki soku z limonki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie wyszoruj, osusz. Owiń każdy osobno folią aluminiową.
- Umieść srebrne buraczane kule w piekarniku i piecz przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie sprawdzaj czy są miękkie, np. wbijając w nie patyczek do szaszłyków.
- Upieczone buraki ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zblenduj.
- Do buraczanej masy dodaj sól, mleko kokosowe, sok z limonki i chrzan. Wymieszaj wszystko dokładnie, przełóż do małych słoiczków i przechowuj w lodówce.
Przygotowana w ten sposób ćwikła ma głęboki smak i bardzo przyjemną, aksamitną konsystencję. Stanowi idealne smarowidło do kanapek z warzywnymi pasztetami oraz do faszerowanych jajek (nie tylko wegańskich).
Smacznego!