Reklama

Wegańskie święta wielkanocne mogą być pyszne i pełne nowych smaków. Jajeczny smak i kolor w potrawach można uzyskać, dodając czarną sól i kurkumę. Mleko kokosowe świetnie zastępuje jogurty naturalne i śmietanę.

Reklama

Zamiennik jajek w czasie Wielkanocny to rozwiązanie dla wegan oraz osób, które są uczulone na ten produkt a tęsknią za jego smakiem. Wegańskie smakołyki są proste w przygotowaniu i bardzo pomysłowe.

Przepis na wegańskie faszerowane „jajka”

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 puszka odsączonej z zalewy ciecierzycy (zachowaj zalewę),
  • pół szklanki ugotowanej w osolonym wrzątku kaszy jaglanej,
  • pół łyżeczki czarnej soli,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 łyżki wody spod ciecierzycy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół szklanki drobno posiekanego koperku i szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, przekrój na pół (wzdłuż) i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropel oleju.
  • W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki i zblenduj wszystko na gładka masę. Jeżeli konsystencja farszu będzie zbyt zwarta, dodaj więcej wody spod cieciorki.
  • Ugotowane ziemniaki odcedź i ostudź. W każdej połówce wydrąż zagłębienie łyżeczką w taki sposób, by w łupince pozostała warstwa ziemniaka grubości około 1 cm.
  • Umieść nadzienie w ziemniakach, wyrównaj na płasko wierzch.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż każde „jajko”, odwracając je farszem w stronę dna patelni do momentu uzyskania złotego koloru. Możesz podsmażyć też ziemniaczaną część „jajka”.

Przygotowane w ten sposób wegańskie „jajeczka” są idealną przekąską. Możesz podawać je na ciepło – od razu po podsmażeniu. Doskonale smakują też na zimno.

Smacznego!

Aromatyczna wegańska ćwikła z pieczonych buraków z chrzanem i limonką – przepis

Składniki:

  • ½ kg buraków czerwonych,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  • Buraki dokładnie wyszoruj, osusz. Owiń każdy osobno folią aluminiową.
  • Umieść srebrne buraczane kule w piekarniku i piecz przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie sprawdzaj czy są miękkie, np. wbijając w nie patyczek do szaszłyków.
  • Upieczone buraki ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zblenduj.
  • Do buraczanej masy dodaj sól, mleko kokosowe, sok z limonki i chrzan. Wymieszaj wszystko dokładnie, przełóż do małych słoiczków i przechowuj w lodówce.

Przygotowana w ten sposób ćwikła ma głęboki smak i bardzo przyjemną, aksamitną konsystencję. Stanowi idealne smarowidło do kanapek z warzywnymi pasztetami oraz do faszerowanych jajek (nie tylko wegańskich).

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama