Przepis na domową wegańską masę makową do wielkanocnych wypieków
Domowa masa makowa w wersji wegańskiej smakuje równie dobrze, jak ta w wersji klasycznej z dodatkiem mleka krowiego. W wegańskim przepisie wystarczy zastąpić ten składnik mlekiem roślinnym, np. migdałowym, a zamiast miodu dodać syrop z agawy, klonowy, z daktyli lub melasę.
Domowa masa makowa w wersji wegańskiej smakuje równie dobrze, jak ta w wersji klasycznej z dodatkiem mleka krowiego. W wegańskim przepisie wystarczy zastąpić ten składnik mlekiem roślinnym, np. migdałowym, a zamiast miodu dodać syrop z agawy, klonowy, z daktyli lub melasę.
Samodzielne przygotowanie masy makowej to gwarancja jej składu. Gotowe puszkowane masy makowe często zawierają dużą ilość konserwantów i sztucznych dodatków. W tej przygotowanej w domu można dodatkowo modyfikować smak.
Przepis na wegańską wielkanocną domową masę makową
Składniki na około 1,5 kg gotowej masy makowej:
- 500 g surowego maku,
- pół szklanki syropu z agawy,
- 100 g oleju kokosowego nierafinowanego,
- 200 g rodzynek,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 100 g suszonych moreli,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- 60 g migdałów,
- 2 łyżeczki aromatu lub olejku migdałowego.
Czas przygotowania: około 60 minut plus czas moczenia maku – około 12 godzin
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przepłucz mak w zimnej wodzie, odsącz i zalej wodą do około 5 cm ponad jego poziom. Odstaw na noc do namoczenia.
- Zalej migdały ciepłą (ale nie wrzącą) wodą i też odstaw na noc do namoczenia. To samo zrób z rodzynkami i żurawiną.
- Następnego dnia odsącz nadmiar wody i zmiel mak w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera o silnej mocy. Im dłużej będziesz mielić, tym masa będzie bardziej aksamitna.
- Obierz migdały ze skórek.
- Posiekaj drobno wszystkie bakalie.
- W rondelku rozpuść na małym ogniu olej kokosowy, dodaj syrop z agawy, bakalie i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Dodaj zmielony mak i dokładnie wszystko wymieszaj. Sprawdź, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli nie, dolej więcej syropu z agawy.
Przygotowaną w ten sposób masę makową możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 4 dni. Masa nadaje się do użycia od razu po przygotowaniu. Można nią przekładać strucle, wafle lub piec z niej makowce.
Smacznego!