Kuchnia hinduska to bogactwo przypraw i wyraziste smaki. Zobacz, jak przygotować pyszną koftę indyjską
Dania kuchni hinduskiej najczęściej są ostre. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw, m.in. garam masali. Aby przyrządzić dobrze znaną koftę indyjską, potrzeba m.in. sera białego, cebuli, ziemniaków i ostrej papryczki.
Dania kuchni hinduskiej najczęściej są ostre. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw, m.in. garam masali. Aby przyrządzić dobrze znaną koftę indyjską, potrzeba m.in. sera białego, cebuli, ziemniaków i ostrej papryczki.
Hindusi z północy zazwyczaj jedzą mięso. Najczęściej jest to baranina, wołowina i kozina. Ze względów religijnych nie jedzą wieprzowiny. Ludzie zamieszkujący południe Indii zwykle stosują dietę wegetariańską.
Najważniejsze informacje o kuchni indyjskiej
W kuchni indyjskiej używa się ogromnej ilości przypraw. Są to m.in. chili, koper, goździki, kmin, gałka muszkatołowa, papryka i kozieradka. Hindusi wykorzystują mleczko kokosowe oraz wiórki z kokosa. Zagęszczają potrawy mąką ryżową. Zamiast niej można jednak użyć mąki ziemniaczanej. Skórki z cytrusów także są często używane w kuchni indyjskiej. Interesującym składnikiem jest ghee – zamiennik oleju i masła. Jest bardzo trwałe i nie zmienia swojego smaku podczas duszenia lub smażenia. Potrawy mają średnio lub bardzo ostry smak.
Kofta indyjska – przepis
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków,
- 250 g sera białego,
- 1 cebula,
- 1/3 ostrej papryczki,
- 1 jajko,
- 1 szklanka bułki tartej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia.
Składniki na sos:
- 1 marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 3-4 pomidory bez skórki lub 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka garam masala,
- 1/ łyżeczki kuminu w ziarnach,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 śmietana 12%.
Czas przygotowania: około 1 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj ziemniaki. Gotuj je w mundurkach przez około 30 minut.
- W woku lub na patelni podgrzej olej do zrobienia sosu.
- Wyciśnij czosnek przez praskę. Włóż go do naczynia.
- Dodaj kurkumę i kumin, a następnie wymieszaj.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, po czym wrzuć na patelnię.
- Obierz i zetrzyj marchew na tarce.
- Dodaj ją do cebuli, kiedy ta się zrumieni.
- Gdy marchewka zmięknie, wrzuć pomidory i garam masalę.
- Smaż wszystkie składniki przez kilka minut, aż z pomidorów odparuje trochę wody.
- Do sosu dodaj śmietanę i dopraw solą do smaku.
- Obierz ziemniaki i rozgnieć je.
- Obierz cebulę i jajko. Posiekaj je drobno.
- Pokrój papryczkę.
- Rozkrusz ser.
- Wymieszaj puree, cebulę, jajo, papryczkę, ser, ½ szklanki bułki tartej oraz sól i pieprz.
- Z tak powstałego ciasta uformuj kulkę. Jeśli jest bardzo miękka, dodaj bułkę tartą.
- Zrób kuleczki o średnicy 3-4 cm.
- Możesz je usmażyć w głębokim tłuszczu lub w niewielkiej jego ilości. Jeśli wybierzesz ten drugi sposób, obracaj je, aby usmażyły się równomiernie. Przed włożeniem na patelnię lub do woka, obtocz je w bułce tartej.
Smacznego!