Reklama

Grillowany tempeh nabiera wyrazistego dymnego smaku. Po upieczeniu na grillu jest idealną przekąską, np. położony na kanapce z majonezem i świeżym zielonym ogórkiem lub podany oddzielnie z sałatką. Tempeh z grilla można także serwować z pszenną tortillą i warzywami.

Reklama

Tempeh to jeden z podstawowych składników dań indonezyjskich. Jest chętnie stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako np. zamiennik mięsa czy nabiału. Tempeh wytwarzany jest z soi łuskanej poddanej fermentacji. Ma lekko orzechowy smak.

Przepis na przekąskę z grilla z tempehu

Chrupiąca przekąska świetnie smakuje z dietetyczną sałatką, np. z kurczaka, czerwonej cebuli, czosnku i rukoli. Grillowany tempeh można też położyć na kanapkę posmarowaną majonezem z dodatkiem świeżego zielonego ogórka.

Potrzebujesz:

  • wyciskarki do czosnku,
  • małej miski.

Składniki:

  • 250 gramów naturalnego tempehu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku.

Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do małej miski przełóż sos sojowy, oliwę, miód, koncentrat oraz paprykę.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  • Tempeh pokrój na mniejsze kawałki i obtocz każdy z nich w marynacie.
  • Tak powstałe kotlety odstaw na 20 minut do lodówki.
  • Smaż tempeh na grillu 15 minut.
  • Podawaj na kanapce lub oddzielnie z sałatką.

Smacznego!

Przepis na tortillę z warzywami i tempehem z sosem barbecue

Sos barbecue można zastąpić paprykowym. Przygotowuje się go z papryki, cebuli, oleju i octu jabłkowego.

Potrzebujesz:

  • małej miski,
  • wyciskarki do czosnku.

Składniki:

  • 250 gramów naturalnego tempehu,
  • pszenne placki do tortilli,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 gałązki świeżej kolendry,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili,
  • sos barbecue.

Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Tempeh pokrój na cienkie plastry.
  • W małej misce wymieszaj sos sojowy, 2 łyżki oliwy, wodę, chili oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
  • Posmaruj zalewą tempeh i odstaw na 15 minut do lodówki.
  • Warzywa umyj, pokrój w grubą kostkę, skrop łyżką oliwy z oliwek i grilluj, aż będą miękkie (około 15 minut).
  • empeh połóż na grillu i smaż po 5 minut na każdej ze stron.
  • Na ruszt włóż pszenne placki i grilluj, aż się zarumienią.
  • Na jeszcze ciepłej tortilli rozłóż warzywa i tempeh.
  • Zwiń placek w rulon i całość zalej sosem barbecue.
  • Podawaj z gałązką kolendry.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama