Grillowany sojowy tempeh – przepis na przekąskę z grilla do sałatki oraz chrupiącą tortillę z warzywami
Grillowany tempeh nabiera wyrazistego dymnego smaku. Po upieczeniu na grillu jest idealną przekąską, np. położony na kanapce z majonezem i świeżym zielonym ogórkiem lub podany oddzielnie z sałatką. Tempeh z grilla można także serwować z pszenną tortillą i warzywami.
Grillowany tempeh nabiera wyrazistego dymnego smaku. Po upieczeniu na grillu jest idealną przekąską, np. położony na kanapce z majonezem i świeżym zielonym ogórkiem lub podany oddzielnie z sałatką. Tempeh z grilla można także serwować z pszenną tortillą i warzywami.
Tempeh to jeden z podstawowych składników dań indonezyjskich. Jest chętnie stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako np. zamiennik mięsa czy nabiału. Tempeh wytwarzany jest z soi łuskanej poddanej fermentacji. Ma lekko orzechowy smak.
Przepis na przekąskę z grilla z tempehu
Chrupiąca przekąska świetnie smakuje z dietetyczną sałatką, np. z kurczaka, czerwonej cebuli, czosnku i rukoli. Grillowany tempeh można też położyć na kanapkę posmarowaną majonezem z dodatkiem świeżego zielonego ogórka.
Potrzebujesz:
- wyciskarki do czosnku,
- małej miski.
Składniki:
- 250 gramów naturalnego tempehu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
- 2 ząbki czosnku.
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do małej miski przełóż sos sojowy, oliwę, miód, koncentrat oraz paprykę.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Tempeh pokrój na mniejsze kawałki i obtocz każdy z nich w marynacie.
- Tak powstałe kotlety odstaw na 20 minut do lodówki.
- Smaż tempeh na grillu 15 minut.
- Podawaj na kanapce lub oddzielnie z sałatką.
Smacznego!
Przepis na tortillę z warzywami i tempehem z sosem barbecue
Sos barbecue można zastąpić paprykowym. Przygotowuje się go z papryki, cebuli, oleju i octu jabłkowego.
Potrzebujesz:
- małej miski,
- wyciskarki do czosnku.
Składniki:
- 250 gramów naturalnego tempehu,
- pszenne placki do tortilli,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 gałązki świeżej kolendry,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonego chili,
- sos barbecue.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Tempeh pokrój na cienkie plastry.
- W małej misce wymieszaj sos sojowy, 2 łyżki oliwy, wodę, chili oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Posmaruj zalewą tempeh i odstaw na 15 minut do lodówki.
- Warzywa umyj, pokrój w grubą kostkę, skrop łyżką oliwy z oliwek i grilluj, aż będą miękkie (około 15 minut).
- empeh połóż na grillu i smaż po 5 minut na każdej ze stron.
- Na ruszt włóż pszenne placki i grilluj, aż się zarumienią.
- Na jeszcze ciepłej tortilli rozłóż warzywa i tempeh.
- Zwiń placek w rulon i całość zalej sosem barbecue.
- Podawaj z gałązką kolendry.
Smacznego!