Co zrobić ze szczawiu – 2 wegetariańskie przepisy: zupa szczawiowa i omlet ze szczawiem
Szczaw w postaci świeżych jędrnych liści, które dostępne są u nas w okresie od sierpnia do połowy października, jest doskonałym dodatkiem do omletów i tart. Można z niego również ugotować pyszną zupę szczawiową z jajkiem, czarnuszką i chrupiącymi grzankami.
Szczaw w postaci świeżych jędrnych liści, które dostępne są u nas w okresie od sierpnia do połowy października, jest doskonałym dodatkiem do omletów i tart. Można z niego również ugotować pyszną zupę szczawiową z jajkiem, czarnuszką i chrupiącymi grzankami.
Potrawy zawierające szczaw należy konsumować w sposób umiarkowany. Zawarte w nim szczawiany mają negatywny wpływ na zdrowie osób cierpiących na schorzenia układu moczowego. Potrawa ze szczawiem raz w tygodniu w zupełności wystarczy.
Właściwości zdrowotne szczawiu
Szczaw jest bogaty w witaminę C, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Ponadto działa ściągająco na ściany jelit, dzięki czemu jego jedzenie łagodzi dolegliwości związane z zaburzeniami trawienia. Jest źródłem żelaza, dlatego poleca się go szczególnie osobom będącym na dietach redukcyjnych oraz cierpiącym z powodu anemii.
Przepis na wegetariańską zupę szczawiową z czarnuszką i fetą
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 duże garści świeżego szczawiu,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 100 g kostki sera feta,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki czarnuszki (nie mielonej),
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 bagietka.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 15 minut
Sposób przygotowania:
- Opłucz szczaw na durszlaku pod bieżącą wodą, usuń łodyżki i odsącz z nadmiaru wilgoci.
- W dużym garnku podgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż jeszcze około minutę.
- Porwij szczaw na mniejsze kawałki i podsmaż razem z cebulą przez około 2-3 minuty cały czas mieszając.
- Dodaj bulion, ser feta, sos sojowy, cukier i zagotuj.
- Pokrój bagietkę w drobną kostkę i ususz partiami na patelni na złoty kolor.
- Pokrój jajka w ósemki i włóż do miseczek, zalej zupą, udekoruj czarnuszką. Tuż przed podaniem wsyp grzanki.
Przepis na puszysty omlet bezglutenowy ze szczawiem, wędzoną papryką i mozzarellą
Składniki na około 2 porcje:
- 4 jajka,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- szczypta soli,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 1 kulka mozzarelli,
- szczypta papryki wędzonej ostrej,
- 1 garść liści szczawiu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 15-20 minut
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do dużej miski i roztrzeb je z dodatkiem mąki, dodaj sól i paprykę, dokładnie wymieszaj.
- Umyj szczaw, odetnij łodyżki i posiekaj go bardzo drobno. Odsącz z nadmiaru wilgoci za pomocą ręcznika papierowego.
- Pokrój mozzarellę w małą kostkę.
- Posiekaj cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wlej jajeczną masę i szybko – zanim zastygnie - wsyp szczaw oraz kawałki mozzarelli. Rozłóż składniki równomiernie na powierzchni.
- Smaż na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor.
Przygotowany w ten sposób omlet to świetny pomysł na przekąskę lub sycące śniadanie.
Smacznego!