Przepisy na świąteczne dania z dodatkiem goździków: karp po żydowsku, strudel jabłkowy, szynka z goździkami
Goździki to przyprawa, która nada daniom korzennego aromatu. Można je dodać do deserów, np. strudla z jabłkami, jak i dań obiadowych: pieczonej szynki bądź karpia po żydowsku.
Goździki to przyprawa, która nada daniom korzennego aromatu. Można je dodać do deserów, np. strudla z jabłkami, jak i dań obiadowych: pieczonej szynki bądź karpia po żydowsku.
Goździki dodadzą świątecznym potrawom ciekawego smaku. Dodatkowo, jeśli w święta będzie bolał cię ząb, na pewno go znieczulą. Mają bowiem działanie łagodzące ból i odświeżające oddech.
Karp po żydowsku - przepis
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g filetu z karpia,
- 1/3 szklanki piwa jasnego,
- 1 cebula szalotka,
- 3 łyżki rodzynków,
- 1 łyżka masła,
- 3 sztuki goździków,
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny,
- 1 łyżka octu winnego,
- pieprz,
- sól.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Rozbij goździki w moździerzu.
- Posól filet z karpia i dodaj do niego pieprzu. Skrop go octem i posyp goździkami.
- Posiekaj szalotkę. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć na nią cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli.
- Dodaj piwo i smaż z nim cebulę przez minutę.
- Włóż rybę na patelnię i duś ją w sosie, który powstał na patelni. 10 minut pod przykryciem wystarczy. Lepiej nie mieszać ryby, aby zachowała kształt filetu.
- Przełóż rybę na półmisek.
- Na patelnię wsyp rodzynki i skórkę cytryny. Całość zagotuj i tak wzbogaconym sosem polej rybę.
Przepis na strudel jabłkowy
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 1-2 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 125 ml ciepłej wody.
Składniki na farsz:
- 125 g masła,
- 100 g bułki tartej,
- 1,5 kg jabłek,
- szczypta mielonych goździków,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- garść rodzynek i posiekanych orzechów.
Czas przygotowania: około 1,5-2 godzin
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Wsyp mąkę na stolnicę. Na środku stożka mąki zrób wgłębienie i wbij w nie jajko. Dodaj olej i wodę. Zagnieć ciasto z tych składników.
- Owiń ciasto folią bądź przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką.
- Włóż dłonie pod ciasto i rozciągnij je. Odetnij krawędzie z brzegu ciasta.
- Aby zrobić farsz, wsyp na patelnię bułkę tartą i zrumień ją z masłem. Powinna powstać masa o złotym kolorze.
- Rozsmaruj masło i bułkę tartą na cieście.
- Umyj i obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w plasterki. Dodaj przyprawy i bakalie i wymieszaj całość. Wyłóż na ciasto.
- Zawiń strudel.
- Połóż ciasto na blasze i posmaruj stopionym masłem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż strudel będzie miał złocisty kolor.
Jak zrobić szynkę z goździkami?
Składniki:
- 2 kg szynki ze skórą,
- 2 cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki soli,
- 3 listki laurowe,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta kurkumy,
- 3 liście laurowe,
- 1 paczka goździków,
- 1 limonka,
- butelka białego bądź czerwonego wina.
Czas przygotowania: 1 dzień na zamarynowanie i 2 godziny na pieczenie
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Opłucz i osusz szynkę.
- Natnij skórę mięsa w kratkę.
- Natrzyj solą.
- Dookoła szynki kładź pokrojoną cebulę. Zmiażdż pieprz i ziele, posyp nimi mięso. Dodaj też pokruszone liście laurowe i wlej wino,
- Tak zamarynowaną pieczeń wstaw na 24 godziny co lodówki. Co kilka godzin obróć ją.
- Wyjmij szynkę z marynaty i osusz.
- Włóż goździki w mięso i połóż dookoła niego plasterki limonki.
- Wstaw do naczynia żaroodpornego.
- Wymieszaj olej z kurkumą i papryką. Polej nimi szynkę.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny. Polej ją marynatą. Co jakiś czas oblewaj sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.
Smacznego!
- Jaka ryba na Wigilię? Oto potrawy wigilijne - przepis na karpia smażonego.
- Jak zgrać na stole zastawę i ozdoby? Dekoracja stołu wigilijnego: co poza białym obrusem?
- Szukasz tradycyjnych receptur? Poznaj potrawy wigilijne i przepis na barszcz wigilijny.