Cztery proste przepisy na surówkę z marchewki
Surówka z marchewki wydać się może banalna, ale spróbuj ją wykonać na kilka różnych sposobów. Oto 4 proste przepisy, które urozmaicą twój obiad.
Surówka z marchewki wydać się może banalna, ale spróbuj ją wykonać na kilka różnych sposobów. Oto 4 proste przepisy, które urozmaicą twój obiad.
Przepis pierwszy: Tradycyjna surówka z marchewki
Dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne przepisy polecamy standardowy sposób przygotowania surówki z marchewki.
Potrzebujesz:
- głębokiego naczynia,
- tarki,
- noża.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczyptę cukru i soli.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Obierz marchewki (możesz je również oskrobać) i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
2. Skrop sokiem z cytryny, dodaj do smaku cukier i sól (ilość według uznania).
Przepis drugi: Surówka z marchewki po polsku
Aby nadać wyrazisty smak swojej surówce, dodaj do przygotowanej już tradycyjnej surówki jabłko – jest to jeden z najbardziej popularnych przysmaków na polskich stołach.
Składniki:
- składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej surówki z marchwi,
- 2 średniej wielkości, słodkie jabłka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie).
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj tradycyjną surówkę (jak w przepisie powyżej).
2. Zetrzyj na dużych oczkach jabłko i dodaj do surówki.
3. Możesz ewentualnie skropić całość 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Przepis trzeci: Surówka z marchewki na bogato
Aby jeszcze bardziej urozmaicić swoje danie sięgnij po produkty, o których nigdy byś nie pomyślała przygotowując prozaiczną surówkę z marchwi.
Składniki:
- 0,5 kg marchwi,
- 1 średniej wielkości słodkie jabłko,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- wyciśnięty sok pomarańczowy z 1/2 świeżej pomarańczy,
- garść skruszonych orzechów włoskich,
- 1 łyżka skruszonego imbiru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Obierz marchewki (możesz je również oskrobać) i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
2. Obierz jabłko i zetrzyj również na dużych oczkach tarki.
3. Skrop sokiem z cytryny, dodaj do smaku sól (ilość według uznania).
4. Oliwę pomieszaj z sokiem z pomarańczy i imbirem, następnie dodaj do surówki.
5. Zwieńczeniem twoich przygotowań jest posypanie po surówce skruszonych orzechów włoskich.
Przepis czwarty: Surówka z marchewki z porem
Ostatnią propozycją twojej surówki z marchewki jest dodanie do jej tradycyjnej wersji pora, co nada jej ostrzejszy smak i całkowicie odmienną konsystencję.
Składniki:
- składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej surówki z marchwi,
- 1 duży por,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj tradycyjną surówkę (jak w przepisie powyżej).
2. Pokrój pora na cienkie plasterki (jego jasną i jasnozieloną część) i dodaj do surówki.
3. Na koniec możesz skropić ją 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Smacznego!
- Lubisz sałatki? Wypróbuj przepis na sałatkę z szynką parmeńską.
- Czy wiesz, że sałatki można przygotować też z cieciorką? Poznaj nasz przepis na sałatkę z ciecierzycy.
- Chętnie przygotowujesz sałatki? Sprawdź nasze przepisy na sałatki warstwowe z kurczakiem i z makaronem.