Reklama

Surówka do ryby powinna być wyrazista w smaku i odświeżająca. Jako nieodłączny element posiłku surówka jest jego smakowym dopełnieniem i zastrzykiem witaminowym na cały dzień.

Reklama

Surówka do ryby – Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała czerwona cebula lub cebula cukrowa,
  • garść siekanego świeżego koperku,
  • 1 mała marchewka,
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania

1. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna przepłucz ją delikatnie pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

2. Cebulę obierz, umyj i pokrój w cienkie piórka.

3. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w cienkie słupki.

4. Marchew obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

6. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj koper, sól, pieprz, cukier i olej. Odstaw na chwilę w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły.

Ta wersja surówki do ryby doskonale sprawdza się jako dodatek do ryby smażonej lub paluszków rybnych.

Surówka do ryby – Przepis na surówkę z białej kapusty

Składniki:

  • pół małej główki kapusty,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 średnia cebula,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej,
  • 10 małych ogórków konserwowych,
  • 5 łyżek majonezu,
  • pół pęczka świeżego szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania

1. Umyj kapustę i przekrój ją w taki sposób, aby usunąć kłącze. Poszatkuj w cienkie paseczki. Wsyp do miski, posól i odstaw na 15 minut.

2. Cebulę, pomidora, szczypior i ogórki pokrój drobno. Umyj szczypior i drobno posiekaj.

3. Wymieszaj majonez z olejem, posól do smaku, dodaj pieprz.

4. Jeżeli kapusta puściła sok – odlej go. Połącz wszystkie składniki, dodaj kukurydzę – wymieszaj. Wlej sos majonezowy i połącz dokładnie wszystkie składniki, wstaw na 15 minut do lodówki.

Surówka do ryby z białą świeżą kapustą to dobry pomysł na dopełnienie dania, w którym główną rolę gra ryba gotowana.

Surówka do ryby – Przepis na surówkę z selera

Składniki:

  • 2 małe selery – lub 1 większy,
  • 1 średnie twarde, kwaśne jabłko,
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich,
  • mała garść rodzynek sułtanek,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania

1. Obierz i umyj: selery i jabłko. Zetrzyj na tarce o średnich lub małych oczkach, możesz zetrzeć je w malakserze.

2. Cytrynę dokładniej wyszoruj i wyciśnij z niej sok.

3. Wymieszaj wszystko z orzechami i rodzynkami. Skrop sokiem z cytryny – dzięki temu seler i jabłko nie zbrązowieją.

4. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem.

5. Wstaw surówkę na 15 minut do lodówki.

Surówka do ryby w wersji selerowej doskonale nadaje się do dań z ryby gotowanej oraz na zimno, np. do ryby w galarecie.

Surówka do ryby – Przepis na surówkę z marchewki

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • sok z 1 cytryny, zamiast cytryny możesz dodać 2 łyżki octu jabłkowego,
  • szczypta cukru i szczypta soli.

Sposób przygotowania

1. Marchew obierz i zetrzyj na najdrobniejszej tarce.

2. Wyszoruj cytrynę i wyciśnij z niej sok.

3. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku solą i cukrem.

Surówka do ryby z marchewką ma bardzo delikatny smak, przez co, wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi daniami z ryb.

Smacznego!

Reklama
  • Zamiast kaszy jęczmiennej możesz wykorzystać płatki jęczmienne. Są bardzo zdrowe i korzystne dla urody.
  • Przygotowujesz kaszę z rybą? Zrób do niej pyszną surówkę. Sprawdź nasze cztery sprawdzone przepisy.
  • Wypróbuj dodatek do kanapek - pastę rybną. Zrobisz ją bardzo szybko.
Reklama
Reklama
Reklama