Najlepsze propozycje surówek do dań z ryby
Surówka do ryby powinna być wyrazista w smaku i odświeżająca. Jako nieodłączny element posiłku surówka jest jego smakowym dopełnieniem i zastrzykiem witaminowym na cały dzień.
Surówka do ryby powinna być wyrazista w smaku i odświeżająca. Jako nieodłączny element posiłku surówka jest jego smakowym dopełnieniem i zastrzykiem witaminowym na cały dzień.
Surówka do ryby – Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Składniki:
- 200 g kiszonej kapusty,
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała czerwona cebula lub cebula cukrowa,
- garść siekanego świeżego koperku,
- 1 mała marchewka,
- sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru,
- 5 łyżek oleju rzepakowego.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania
1. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna przepłucz ją delikatnie pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
2. Cebulę obierz, umyj i pokrój w cienkie piórka.
3. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w cienkie słupki.
4. Marchew obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
6. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj koper, sól, pieprz, cukier i olej. Odstaw na chwilę w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły.
Ta wersja surówki do ryby doskonale sprawdza się jako dodatek do ryby smażonej lub paluszków rybnych.
Surówka do ryby – Przepis na surówkę z białej kapusty
Składniki:
- pół małej główki kapusty,
- 2 duże pomidory,
- 1 średnia cebula,
- pół puszki kukurydzy konserwowej,
- 10 małych ogórków konserwowych,
- 5 łyżek majonezu,
- pół pęczka świeżego szczypiorku,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania
1. Umyj kapustę i przekrój ją w taki sposób, aby usunąć kłącze. Poszatkuj w cienkie paseczki. Wsyp do miski, posól i odstaw na 15 minut.
2. Cebulę, pomidora, szczypior i ogórki pokrój drobno. Umyj szczypior i drobno posiekaj.
3. Wymieszaj majonez z olejem, posól do smaku, dodaj pieprz.
4. Jeżeli kapusta puściła sok – odlej go. Połącz wszystkie składniki, dodaj kukurydzę – wymieszaj. Wlej sos majonezowy i połącz dokładnie wszystkie składniki, wstaw na 15 minut do lodówki.
Surówka do ryby z białą świeżą kapustą to dobry pomysł na dopełnienie dania, w którym główną rolę gra ryba gotowana.
Surówka do ryby – Przepis na surówkę z selera
Składniki:
- 2 małe selery – lub 1 większy,
- 1 średnie twarde, kwaśne jabłko,
- 20 dag mielonych orzechów włoskich,
- mała garść rodzynek sułtanek,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka majonezu,
- sok z połówki cytryny,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania
1. Obierz i umyj: selery i jabłko. Zetrzyj na tarce o średnich lub małych oczkach, możesz zetrzeć je w malakserze.
2. Cytrynę dokładniej wyszoruj i wyciśnij z niej sok.
3. Wymieszaj wszystko z orzechami i rodzynkami. Skrop sokiem z cytryny – dzięki temu seler i jabłko nie zbrązowieją.
4. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem.
5. Wstaw surówkę na 15 minut do lodówki.
Surówka do ryby w wersji selerowej doskonale nadaje się do dań z ryby gotowanej oraz na zimno, np. do ryby w galarecie.
Surówka do ryby – Przepis na surówkę z marchewki
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- sok z 1 cytryny, zamiast cytryny możesz dodać 2 łyżki octu jabłkowego,
- szczypta cukru i szczypta soli.
Sposób przygotowania
1. Marchew obierz i zetrzyj na najdrobniejszej tarce.
2. Wyszoruj cytrynę i wyciśnij z niej sok.
3. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku solą i cukrem.
Surówka do ryby z marchewką ma bardzo delikatny smak, przez co, wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi daniami z ryb.
Smacznego!
- Zamiast kaszy jęczmiennej możesz wykorzystać płatki jęczmienne. Są bardzo zdrowe i korzystne dla urody.
- Przygotowujesz kaszę z rybą? Zrób do niej pyszną surówkę. Sprawdź nasze cztery sprawdzone przepisy.
- Wypróbuj dodatek do kanapek - pastę rybną. Zrobisz ją bardzo szybko.