Reklama

Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.

Reklama

Napełniając foremki ciastem pamiętaj, by zostawić około 1 cm miejsca do wyrośnięcia. Do nakładania masy idealnie sprawdza się łyżka do lodów. Możesz to również zrobić zwykłą łyżką. Gotowe babeczki wyciągnij z formy i obróć „do góry dnem” lub ułóż na papierowym ręczniku do ostygnięcia.

Jeżeli nie masz papilotek, możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy, że z papieru do pieczenia wytniesz kółka o średnicy około 20 cm i wyłożysz nimi foremkę do babeczek.

Prosty przepis na ekspresowe muffiny śmietankowo-waniliowe z czekoladą

Składniki na około 18 babeczek:

  • 1 szklanka mleka – najlepiej 3,2%,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • tabliczka ulubionej czekolady, np. mlecznej,
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego lub 10 kropel aromatu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki oleju, np. rzepakowego lub kokosowego (nierafinowanego, który nada cudowny kokosowy aromat babeczkom).

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 7-10 minut + 25 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie suche składniki oraz cukier waniliowy lub aromat połącz w dużej misce. Dodaj jajko, mleko, olej i dokładnie wymieszaj.

2. Nakładaj ciasto do papilotek lub foremki na muffinki.

3. Do każdej (lub kilku – w zależności od preferencji) muffinki wrzuć kostkę czekolady.

4. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut.

Przygotowane w ten sposób muffinki doskonale smakują na ciepło, ponieważ w środku jest rozpuszczona czekolada.

Prosty przepis na wytrawne muffiny – z suszonymi pomidorami, oliwkami i mozzarellą

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • około 20 suszonych pomidorów w oleju,
  • garść oliwek zielonych lub czarnych – bez pestek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Połącz wszystkie mokre składniki w dużej misce. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.

2. Pokrój mozzarellę, czosnek i odsączone z zalewy pomidory w drobną kostkę. Dodaj bazylię i wymieszaj z ciastem.

3. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, w każdą włóż 1 - 2 oliwki.

4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.

Przygotowane w ten sposób muffinki są idealne jako drugie śniadanie lub kolacja. Wyśmienicie smakują również na ciepło, gdy ciepła mozzarella przyjemnie się rozpuszcza.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama