2 sprawdzone i ekspresowe przepisy na muffinki w wersji na słodko i wytrawnej
Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.
Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.
Napełniając foremki ciastem pamiętaj, by zostawić około 1 cm miejsca do wyrośnięcia. Do nakładania masy idealnie sprawdza się łyżka do lodów. Możesz to również zrobić zwykłą łyżką. Gotowe babeczki wyciągnij z formy i obróć „do góry dnem” lub ułóż na papierowym ręczniku do ostygnięcia.
Jeżeli nie masz papilotek, możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy, że z papieru do pieczenia wytniesz kółka o średnicy około 20 cm i wyłożysz nimi foremkę do babeczek.
Prosty przepis na ekspresowe muffiny śmietankowo-waniliowe z czekoladą
Składniki na około 18 babeczek:
- 1 szklanka mleka – najlepiej 3,2%,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- tabliczka ulubionej czekolady, np. mlecznej,
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego lub 10 kropel aromatu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- pół szklanki oleju, np. rzepakowego lub kokosowego (nierafinowanego, który nada cudowny kokosowy aromat babeczkom).
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 7-10 minut + 25 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki oraz cukier waniliowy lub aromat połącz w dużej misce. Dodaj jajko, mleko, olej i dokładnie wymieszaj.
2. Nakładaj ciasto do papilotek lub foremki na muffinki.
3. Do każdej (lub kilku – w zależności od preferencji) muffinki wrzuć kostkę czekolady.
4. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut.
Przygotowane w ten sposób muffinki doskonale smakują na ciepło, ponieważ w środku jest rozpuszczona czekolada.
Prosty przepis na wytrawne muffiny – z suszonymi pomidorami, oliwkami i mozzarellą
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- pół szklanki mleka,
- 1 kulka mozzarelli,
- około 20 suszonych pomidorów w oleju,
- garść oliwek zielonych lub czarnych – bez pestek,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Połącz wszystkie mokre składniki w dużej misce. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
2. Pokrój mozzarellę, czosnek i odsączone z zalewy pomidory w drobną kostkę. Dodaj bazylię i wymieszaj z ciastem.
3. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, w każdą włóż 1 - 2 oliwki.
4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.
Przygotowane w ten sposób muffinki są idealne jako drugie śniadanie lub kolacja. Wyśmienicie smakują również na ciepło, gdy ciepła mozzarella przyjemnie się rozpuszcza.
Smacznego!
- Rabarbar najlepiej wykorzystać przygotowując z niego deser. Przepis na ciasto z rabarbarem.
- Konfitury nie muszą być robione tylko z owoców krajowych i sezonowych. Pomysł na konfitury z czerwonej cebuli, cytryny i gruszki.
- Jabłka doskonale nadają się do przyrządzania koktajli. 4 sposoby na przygotowanie koktajlu jabłkowego.