Kopiec orzechów, soczewicy i fasoli.
©FPWing/Fotolia
Styl życia

Żywność funkcjonalna – sterole roślinne

Sterole roślinne to związki pochodzenia roślinnego. Sterole można zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej. Wprowadzenie steroli roślinnych do codziennej diety zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.

Sterole roślinne to związki pochodzenia roślinnego. Sterole można zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej. Wprowadzenie steroli roślinnych do codziennej diety zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.

Sterole roślinne elementem żywności funkcjonalnej

Nieprawidłowy sposób odżywiania – nadmierna ilość cholesterolu i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego dostarczanych do organizmu, podwyższają ryzyko powstawania niedokrwiennej choroby serca. Żywność funkcjonalna oprócz zaspokojenia potrzeb żywnościowych ma także działanie prozdrowotne. Ze względu na skład żywności funkcjonalnej pozytywnie wpływa ona na ludzki organizm. Zmniejsza ryzyko zachorowań, np. na: miażdżycę, cukrzycę czy nadciśnienie tętnicze. Sterole są jednym z elementów żywności funkcjonalnej. Sterole roślinne występują głównie w olejach: sojowym, kukurydzianym, rzepakowym i słonecznikowym. Występują także w płatkach zbożowych, soczewicy, kiełkach soi i orzechach.

Sterole roślinne – obniżają cholesterol

Wzrost zainteresowania sterolami roślinnymi – nazywanymi także fitosterolami roślinnymi – wzrósł w związku z odkryciem pozytywnego ich wpływu na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Mechanizm wpływu steroli na cholesterol nie został ostatecznie wyjaśniony. Zdaniem naukowców prawdopodobnie sterole roślinne wypierają cząsteczki cholesterolu i blokują receptory, które są odpowiedzialne za transport cholesterolu. Skuteczność steroli zależy od ich dawki.

Ile steroli w codziennej diecie?

Dzienna dawka steroli to około 200-300 mg. Taka dawka jest niewystarczająca i nie wypłynie korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu. Tym bardziej, że do organizmu wchłaniana jest tylko część dostarczanych steroli. Efektywne działanie steroli zauważane jest, gdy ich dzienne zjedzenie wynosi ok. 2-3 g (dostarczenie więcej niż 3 g steroli nie przyniesie lepszych efektów w obniżaniu cholesterolu). Dostarczając do organizmu 2 g steroli roślinnych możemy obniżyć cholesterol o 10%.

Sterole – gdzie ich szukać?

Na rynku dostępne są produkty wzbogacone o sterole roślinne. Należą do nich przede wszystkim margaryny, jogurty i mleko. Suplementacja sterolami roślinnymi powinna mieć charakter ciągły. Przerywając suplementację i powracając do złych nawyków żywieniowych ponownie zaburzamy funkcjonowanie gospodarki lipidowej. Naturalnym źródłem steroli roślinnych są, np.: otręby ryżowe, kiełki pszenicy, rokitnik, jagody goji, awokado, czarnuszka, banany, cebula, owies, kawa, grejpfruty.

Oznakowanie żywności zawierającej sterole

Zgodnie z postanowieniami Unii Europejskiej od roku 2004 żywność wzbogacona sterolami roślinnymi musi być oznaczana. Zalecenie to jest zgodne ze stanowiskiem EFSA – Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności, który potwierdził wpływ działania steroli roślinnych na profilaktykę chorób naczyniowo-sercowych. 

Czosnek z pomidorami
Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Produkty obniżające cholesterol: czosnek, karczochy, otręby i zielona herbata
Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim zdrowa dieta – owoce, warzywa, kasze i ryby. Zaburzoną gospodarkę lipidową ureguluje spożywanie produktów roślinnych bogatych w sterole i stanole. Dobroczynne działanie mają także ćwiczenia poprawiające wytrzymałość.

Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim zdrowa dieta – owoce, warzywa, kasze i ryby. Zaburzoną gospodarkę lipidową ureguluje spożywanie produktów roślinnych bogatych w sterole i stanole. Dobroczynne działanie mają także ćwiczenia poprawiające wytrzymałość. LDL i HDL, czyli dwa rodzaje cholesterolu Cholesterol to tłuszcz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Jest substratem niektórych ważnych biologicznie czynnych cząsteczek, np. hormonów płciowych, kwasów żółciowych i witaminy D3. W ludzkim organizmie cholesterol występuje w tkankach i osoczu. Rozróżnia się dwa rodzaje cholesterolu – LDL i HDL. LDL jest nazywany złym cholesterolem. Dostarcza cholesterol do komórek i może prowadzić do zatkania tętnic. HDL to cholesterol dobry. Wspomaga proces usuwania złego cholesterolu z komórek.   Normy LDL w organizmie: poziom optymalny – 100 g – 129 g; ilość cholesterolu na granicy poziomu wysokiego 130 g-159 g; od 160 g wzwyż – poziom wysoki.   Normy HDL w organizmie: poziom niski – poniżej 40 g (ryzyko wysokie); od 60 wzwyż – poziom optymalny.   Poziom cholesterolu w organizmie to przeciętnie ok. 140 g. Dieta i aktywność fizyczna, czyli jak obniżyć cholesterol bez leków W profilaktyce i zbijaniu wysokiego poziomu złego cholesterolu najważniejszą rolę odgrywa prawidłowa dieta . Powinna być skomponowana indywidualnie przez dietetyka. Dieta ma podwójne działanie – zmniejsza liczbę produktów bogatych w zły cholesterol i zwiększa spożycie produktów podnoszących dobry cholesterol. Dostarczana w posiłkach dawka cholesterolu nie powinna przekraczać 300 mg. Jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu W celu zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi dietetycy często zalecają...

stetoskop i serce
© jarun011/Fotolia.com
Styl życia
Statyny: wskazania i przeciwwskazania do stosowania oraz korzyści i skutki uboczne
Statyny zmniejszają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Są włączane do terapii po wykonaniu badań krwi i wykryciu wysokiego stężenia cholesterolu.

Statyny zmniejszają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Są włączane do terapii po wykonaniu badań krwi i wykryciu wysokiego stężenia cholesterolu.   Najważniejsza w profilaktyce miażdżycy i innych chorób serca jest dieta zawierająca m.in. zdrowe, nienasycone tłuszcze, np. te zawarte w tłustych rybach i orzechach. Jedzenie grejpfrutów i picie soku z tych owoców, podwyższa poziom statyn we krwi. Może też zwiększyć ryzyko pojawienia się skutków ubocznych. Jeśli zmiana diety nie obniży cholesterolu, z pomocą mogą przyjść leki lub zioła obniżające jego poziom. Decyzję o podawaniu statyn podejmuje lekarz. Działanie statyn U osób, które przyjmują statyny, wątroba wytwarza mniejszą ilość cholesterolu. Oprócz tego leki zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca, zapobiegając pękaniu blaszek miażdżycowych . Mają też działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.   Statyny działają na zasadzie blokady dla enzymu, który jest odpowiedzialny za łączenie cząstek cholesterolu i białek transportujących go. Ponadto statyny wychwytują zły cholesterol i przenoszą go do wątroby. Wątroba natomiast usuwa cholesterol LDL z organizmu. Przyjmowanie statyn zmniejsza poziom złego cholesterolu o 18-55% oraz stężenie trójglicerydów o 7-30%. Leki te zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL o 5-15%. Długotrwałe przyjmowanie statyn przez osoby zagrożone kamicą żółciową zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni. Statyny ograniczają również ryzyko wystąpienia udaru mózgu.   Najbardziej znane badania na temat statyn to np. WOSCOPS przeprowadzone przez West of Scotland Coronary Prevention Study Group ( zobacz badania ) i badania Scandinavian Simvastatin Survival Study, tzw. 4S ( zobacz badania ). Kto może stosować statyny, a kto powinien ich unikać? Statyny są podawane osobom, u których została rozpoznana choroba...

Trzy jajka kurze w skorupce.
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jajko kurze – cenne źródło substancji odżywczych
Jaja kurze dostarczają organizmowi wysokowartościowych białek, witamin, minerałów i folianów. Zapewniają optymalny rozwój dzieci. Są niskokaloryczne i nie wpływają na podniesienie poziomu cholesterolu w surowicy. Zdaniem naukowców można jeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo.

Jaja kurze dostarczają organizmowi wysokowartościowych białek, witamin, minerałów i folianów. Zapewniają optymalny rozwój dzieci. Są niskokaloryczne i nie wpływają na podniesienie poziomu cholesterolu w surowicy. Zdaniem naukowców można jeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo. Białko, luteina, witaminy, czyli dlaczego warto jeść jajka Jajka kurze są cennym źródłem substancji odżywczych. W blisko 75% jaja składają się z wody, ok. 13% stanowią białka, 1% węglowodany i 10% tłuszcze . Jaja kurze zawierają witaminy A, D i witaminy z gruby B. Białko zawarte w jajku jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne przez organizm. Jajka są niskokaloryczne i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Wspomagają odchudzanie i wpływają na rozwój masy mięśniowej. W żółtku jaja kurzego znajduje się luteina , która chroni gałkę oka przed promieniowaniem słonecznym i poprawia widzenie. Luteina zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz na choroby serca. Jajko kurze a cholesterol Badania przeprowadzone przez naukowców z Chin i Stanów Zjednoczonych oraz badaczy z Uniwersytetu w Granadzie wskazują, że spożywanie jaj kurzych nie wpływa na większe stężenie cholesterolu w surowicy . Na ilość cholesterolu we krwi większy wpływ mają tłuszcze trans i tłuszcze nasycone, znajdujące się np. w mięsie czy wypiekach. Jaja kurze nie podnoszą poziomu cholesterolu, ponieważ średniej wielkości jajo zawiera więcej tłuszczów nienasyconych niż nasyconych.   W świetlne najnowszych wyników badań stwierdzono, że można zjeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo i nie wpłynie to na podwyższenie ryzyka wystąpienia chorób serca ani chorób układu krwionośnego. Banany mogą uczulać. Czy warto włączyć banany do codziennej diety i czy są zdrowe ? Robiłaś kiedyś masło orzechowe? Oto przepis na zdrowe masło orzechowe . Czym smarujesz chleb?...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner