Sos węgierski krok po kroku
Sos węgierski wzbogaca smak i wygląd wielu potraw. Jest idealnym dodatkiem do dań z mięs i ziemniaków takich jak: bitki cielęce, zrazy wieprzowe czy placki ziemniaczane.
Sos węgierski wzbogaca smak i wygląd wielu potraw. Jest idealnym dodatkiem do dań z mięs i ziemniaków takich jak: bitki cielęce, zrazy wieprzowe czy placki ziemniaczane.
Potrzebujesz:
- patelni,
- noża,
- deski do krojenia,
- garnka.
Składniki:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 duża cebula,
- 1 szklankę bulionu warzywnego,
- 0,5 szklanki śmietany,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- szczypta ostrej papryki,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła.
Dodaj mąkę i zasmaż ją z cebulą.
W garnku podgrzej bulion warzywny i dodaj do niego zasmażoną cebulę z mąką i koncentrat pomidorowy.
Całość zagotuj i dopraw solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym, cukrem i papryką według uznania.
Przed podaniem sos wymieszaj ze śmietaną.
Smacznego!
- Sos węgierski pasuje do pieczonej kaczki. Zobacz, jak przygotować ją samodzielnie.
- Pieczone mięso na słodko? Wypróbuj sos śliwkowy do mięs.
- Zobacz, jak wyczyścić piekarnik.