Prosty i niezawodny przepis na sos śliwkowy
Sos śliwkowy, to połączenie słodyczy i kwaskowatości, których wyrazisty smak idealnie współgra z mięsnym aromatem. Jest wiele wariacji na temat sosu śliwkowego. Może być przyrządzony ze śliwek świeżych, suszonych a nawet z powideł śliwkowych.
Sos śliwkowy, to połączenie słodyczy i kwaskowatości, których wyrazisty smak idealnie współgra z mięsnym aromatem. Jest wiele wariacji na temat sosu śliwkowego. Może być przyrządzony ze śliwek świeżych, suszonych a nawet z powideł śliwkowych.
Opanowanie jednego wypróbowanego przepisu pozwoli na urozmaicanie dań w ciekawy sposób. Poniżej propozycja najprostszego sosu śliwkowego.
Sos śliwkowy - przepis
Składniki:
- 100 g suszonych śliwek (zamiast śliwek możesz dodać powidła śliwkowe – 7 dużych łyżek),
- 2 szklanki wywaru powstałego podczas pieczenia mięsa lub bulionu wołowego z kostki,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Pokrój śliwki w paski, zalej bulionem i gotuj około 15 minut, aż zaczną się rozpadać. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. Możesz zmiksować wszystko na gładką masę.
2. Do szklanki wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej, zalej do połowy zimną wodą i dokładnie wymieszaj. Zagęść sos mąką.
3. Zagotuj sos, cały czas mieszając.
Sos śliwkowy przyrządzony w ten sposób jest nie tylko posty i szybki w wykonaniu, ale również doskonale dopełnia smak mięsnych dań.
Smacznego!
- Sos śliwkowy pasuje do pieczonej kaczki. Zobacz, jak przygotować ją samodzielnie.
- Pieczone mięso po węgiersku? Wypróbuj prosty przepis na sos węgierski.
- Zobacz, jak wyczyścić piekarnik.