Reklama

Sos śliwkowy, to połączenie słodyczy i kwaskowatości, których wyrazisty smak idealnie współgra z mięsnym aromatem. Jest wiele wariacji na temat sosu śliwkowego. Może być przyrządzony ze śliwek świeżych, suszonych a nawet z powideł śliwkowych.

Reklama

Opanowanie jednego wypróbowanego przepisu pozwoli na urozmaicanie dań w ciekawy sposób. Poniżej propozycja najprostszego sosu śliwkowego.

Sos śliwkowy - przepis

Składniki:

  • 100 g suszonych śliwek (zamiast śliwek możesz dodać powidła śliwkowe – 7 dużych łyżek),
  • 2 szklanki wywaru powstałego podczas pieczenia mięsa lub bulionu wołowego z kostki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Pokrój śliwki w paski, zalej bulionem i gotuj około 15 minut, aż zaczną się rozpadać. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. Możesz zmiksować wszystko na gładką masę.

2. Do szklanki wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej, zalej do połowy zimną wodą i dokładnie wymieszaj. Zagęść sos mąką.

3. Zagotuj sos, cały czas mieszając.

Sos śliwkowy przyrządzony w ten sposób jest nie tylko posty i szybki w wykonaniu, ale również doskonale dopełnia smak mięsnych dań.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama