Uniwersalny sos paprykowy – szybki przepis
Sos paprykowy każdemu daniu doda charakteru. Bitki wołowe czy kotlety ziemniaczane – niemal każda potrawa doskonale współgra z paprykowym aromatem.
Sos paprykowy każdemu daniu doda charakteru. Bitki wołowe czy kotlety ziemniaczane – niemal każda potrawa doskonale współgra z paprykowym aromatem.
Dodanie szczypty mielonego chili lub odrobinę świeżej papryczki jalapeno dodatkowo zaostrzy smak. Oto krótki i szybki przepis na świetny domowy sos paprykowy, który warto znać.
Sos paprykowy – przepis:
Składniki:
- 1 cebula cukrowa lub zwykła,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- pół szklanki śmietany 30%,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- dla fanów ostrych smaków – pół papryczki chilli.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
Jeżeli masz blender – wówczas nie musisz drobno siekać papryki i cebuli ponieważ na koniec wszystko zmiksujesz. W przypadku jego braku cebulę i paprykę zetrzyj na tarce – wszystko potem przetrzyj przez gęste sitko – przed dodaniem śmietany.
1. Umyj i pokrój cebulę. Zeszklij na maśle z olejem.
2. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Posól i dodaj słodką paprykę i ocet. W tym miejscu możesz dodać chilli lub jalapeno. Pamiętaj o dokładnym umyciu rąk po kontakcie z ostrą papryką.
3. Duś wszystko pod przykryciem około 10 minut.
4. Zdejmij z ognia dodaj śmietanę i zmiksuj całość.
5. Jeszcze raz wszystko zagotuj.
6. Sos paprykowy jest gotowy do spożycia.
Sos paprykowy warto wypróbować zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich.
Smacznego!
- Lubisz paprykę? Poznaj 3 proste przepisy na pyszne przetwory z papryki.
- Papryka jest podstawą kuchni węgierskiej. Poznaj charakterystykę tej kuchni.
- Przyprawiaj potrawy, sosy i przetwory szałwią.