Reklama

Sos paprykowy każdemu daniu doda charakteru. Bitki wołowe czy kotlety ziemniaczane – niemal każda potrawa doskonale współgra z paprykowym aromatem.

Reklama

Dodanie szczypty mielonego chili lub odrobinę świeżej papryczki jalapeno dodatkowo zaostrzy smak. Oto krótki i szybki przepis na świetny domowy sos paprykowy, który warto znać.

Sos paprykowy – przepis:

Składniki:

  • 1 cebula cukrowa lub zwykła,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • pół szklanki śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • dla fanów ostrych smaków – pół papryczki chilli.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Jeżeli masz blender – wówczas nie musisz drobno siekać papryki i cebuli ponieważ na koniec wszystko zmiksujesz. W przypadku jego braku cebulę i paprykę zetrzyj na tarce – wszystko potem przetrzyj przez gęste sitko – przed dodaniem śmietany.

1. Umyj i pokrój cebulę. Zeszklij na maśle z olejem.

2. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Posól i dodaj słodką paprykę i ocet. W tym miejscu możesz dodać chilli lub jalapeno. Pamiętaj o dokładnym umyciu rąk po kontakcie z ostrą papryką.

3. Duś wszystko pod przykryciem około 10 minut.

4. Zdejmij z ognia dodaj śmietanę i zmiksuj całość.

5. Jeszcze raz wszystko zagotuj.

6. Sos paprykowy jest gotowy do spożycia.

Sos paprykowy warto wypróbować zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama