Serowy czy pomidorowy? Wybierz smak dla siebie.
Sos do zapiekanki makaronowej jest ważnym wyborem, gdy urządzasz danie dla większej liczby gości. Który lepiej podać: serowy czy pomidorowy – zdecyduj sama, a podpowiedzią niech będą nasze proste przepisy.
Sos do zapiekanki makaronowej jest ważnym wyborem, gdy urządzasz danie dla większej liczby gości. Który lepiej podać: serowy czy pomidorowy – zdecyduj sama, a podpowiedzią niech będą nasze proste przepisy.
Sos do zapiekanki makaronowej robi się stosunkowo łatwo, a należy podkreślić, że jest ważnym elementem naszego dania, nadając mu odpowiedni smak, kolor i konsystencję. Do wyboru mamy sos serowy oraz pomidorowy. Jak je przyrządzić i czym kierować się przy wyborze?
Sos serowy – jak zrobić
Potrzebujesz:
- garnka,
- trzepaczki,
- tartki.
Składniki:
- garść żółtego sera,
- 4 łyżeczki masła,
- 2 szklanki mleka,
- 0,25 szklanki mąki,
- szczypta pieprzu czarnego cayenne,
- odrobina gałki muszkatołowej.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść w garnku masło, dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj przez 5 minut.
2. Następnie dolej mleko powoli cienkim strumieniem, mieszając przy tym bardzo energicznie trzepaczką.
3. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz i gotuj to przez następne 10 minut aż konsystencja sosu zaczynie gęstnieć.
4. Starty wcześniej ser żółty wrzuć do sosu – rób to małymi partiami, aby nie powstały sklejone grudki.
Sos pomidorowy – jak zrobić
Potrzebujesz:
- patelni,
- noża i deski do krojenia.
Składniki:
- 4 duże pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 dużą cebulę,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka listków bazylii,
- sól i pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przyrządzenia:
1. Przyrządzanie sosu rozpocznij od pokrojenia cebuli oraz czosnku w kosteczkę i przysmażenia ich na oliwie z oliwek na patelni.
2. Jednocześnie sparz pomidory, obierz je, pokrój na małe kawałki i dodaj na patelnię.
3. Podsmaż wszystko przez ok. 10 minut.
4. Na koniec dodaj bazylię, sól i pieprz według własnego uznania.
Wybór sosu zależy od indywidualnych preferencji i poczucia smaku, jednak sos serowy przeważnie podawany jest podczas rodzinnych obiadów dla dzieci i znajomych. A sos pomidorowy uważany jest za bardziej wykwintny dodatek do zapiekanki makaronowej, dlatego też często jest serwowany podczas uroczystych kolacji i przyjęć.
- Sos pomidorowy do gołąbków wzmacnia ich smak. Wiesz jak go zrobić?
- A może masz ochotę na faszerowane jajka? Spróbuj już dziś!
- Czym nafaszerować pomidory? Sprawdź przepis na nadzienie z kaszą i mięsem.