Reklama

Sos do zapiekanki makaronowej jest ważnym wyborem, gdy urządzasz danie dla większej liczby gości. Który lepiej podać: serowy czy pomidorowy – zdecyduj sama, a podpowiedzią niech będą nasze proste przepisy.

Reklama

Sos do zapiekanki makaronowej robi się stosunkowo łatwo, a należy podkreślić, że jest ważnym elementem naszego dania, nadając mu odpowiedni smak, kolor i konsystencję. Do wyboru mamy sos serowy oraz pomidorowy. Jak je przyrządzić i czym kierować się przy wyborze?

Sos serowy – jak zrobić

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • trzepaczki,
  • tartki.

Składniki:

  • garść żółtego sera,
  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 0,25 szklanki mąki,
  • szczypta pieprzu czarnego cayenne,
  • odrobina gałki muszkatołowej.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść w garnku masło, dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj przez 5 minut.

2. Następnie dolej mleko powoli cienkim strumieniem, mieszając przy tym bardzo energicznie trzepaczką.

3. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz i gotuj to przez następne 10 minut aż konsystencja sosu zaczynie gęstnieć.

4. Starty wcześniej ser żółty wrzuć do sosu – rób to małymi partiami, aby nie powstały sklejone grudki.

Sos pomidorowy – jak zrobić

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • noża i deski do krojenia.

Składniki:

  • 4 duże pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 dużą cebulę,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka listków bazylii,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przyrządzenia:

1. Przyrządzanie sosu rozpocznij od pokrojenia cebuli oraz czosnku w kosteczkę i przysmażenia ich na oliwie z oliwek na patelni.

2. Jednocześnie sparz pomidory, obierz je, pokrój na małe kawałki i dodaj na patelnię.

3. Podsmaż wszystko przez ok. 10 minut.

4. Na koniec dodaj bazylię, sól i pieprz według własnego uznania.

Wybór sosu zależy od indywidualnych preferencji i poczucia smaku, jednak sos serowy przeważnie podawany jest podczas rodzinnych obiadów dla dzieci i znajomych. A sos pomidorowy uważany jest za bardziej wykwintny dodatek do zapiekanki makaronowej, dlatego też często jest serwowany podczas uroczystych kolacji i przyjęć.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama