Reklama

Sos cebulowy to smaczny dodatek do wielu dań. W połączeniu ze śmietaną i karmelem jest lekko słodki, delikatny i mocno kremowy. Dopełni smak dań mięsnych, kopytek oraz warzyw gotowanych na parze.

Reklama

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • garnka,
  • drewnianej łyżki,
  • blendera.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200 ml słodkiej śmietany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, opłucz i drobno posiekaj.

2. Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim cebulę.

3. Bulion podgrzej w garnku i dodaj do niego cebulę z masłem. Całość gotuj na najmniejszym ogniu.

4. Na patelnię wsyp cukier i karmelizuj go tak, aby miał jasnobrązowy kolor. Dodaj go do bulionu i mieszaj, aby karmel w pełni się rozpuścił.

5. Mąkę wsyp na patelnię i ciągle mieszając lekko ją zarumień.

6. Przy pomocy drewnianej łyżki szybko mieszaj mąkę i dolewaj do niej śmietanę. Zasmażkę dodaj do bulionu z cebulą i karmelem.

7. Sos dopraw według uznania łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem.

8. Używając blendera możesz zmiksować sos na gładką masę.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama