Kremowy sos cebulowy z karmelem
Sos cebulowy to smaczny dodatek do wielu dań. W połączeniu ze śmietaną i karmelem jest lekko słodki, delikatny i mocno kremowy. Dopełni smak dań mięsnych, kopytek oraz warzyw gotowanych na parze.
Sos cebulowy to smaczny dodatek do wielu dań. W połączeniu ze śmietaną i karmelem jest lekko słodki, delikatny i mocno kremowy. Dopełni smak dań mięsnych, kopytek oraz warzyw gotowanych na parze.
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- garnka,
- drewnianej łyżki,
- blendera.
Składniki:
- 2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru,
- 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 200 ml słodkiej śmietany,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, opłucz i drobno posiekaj.
2. Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim cebulę.
3. Bulion podgrzej w garnku i dodaj do niego cebulę z masłem. Całość gotuj na najmniejszym ogniu.
4. Na patelnię wsyp cukier i karmelizuj go tak, aby miał jasnobrązowy kolor. Dodaj go do bulionu i mieszaj, aby karmel w pełni się rozpuścił.
5. Mąkę wsyp na patelnię i ciągle mieszając lekko ją zarumień.
6. Przy pomocy drewnianej łyżki szybko mieszaj mąkę i dolewaj do niej śmietanę. Zasmażkę dodaj do bulionu z cebulą i karmelem.
7. Sos dopraw według uznania łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem.
8. Używając blendera możesz zmiksować sos na gładką masę.
Smacznego!
- Chłodniki często zabielane są jogurtem. Poznaj różnice pomiędzy jogurtem greckim a naturalnym.
- Czy wiesz, że i maślanka i kefir wspomagają układ trawienny? Dowiedz się, jakie różnice w kaloryczności i działaniu ma kefir i maślanka.
- Masz ochotę na lekkie i orzeźwiające danie? Wypróbuj nasze 3 przepisy na smaczne chłodniki.