Jak zrobić sok z aronii? Prosty przepis i właściwości zdrowotne soku aroniowego
Jak zrobić sok z aronii? Prosty przepis i właściwości zdrowotne soku aroniowego
Najprostszy przepis na zdrowotny sok z aronii. Jest nie tylko pyszny, ma również wiele składników i właściwości zdrowotnym. To jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. To jednak nie jedyne cudowne właściwości soku aroniowego.
Sok z aronii - właściwości zdrowotne
Sok z aronii jest źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom i zwalniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo wspiera układ krążenia i reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Aronia jest bogatym źródłem antocyjanów, które poprawiają krążenie krwi i jej prawidłowy przepływ. Dzięki nim możemy pozbyć się z organizmu pewnej ilości wolnych rodników, które stwarzają warunki do rozwoju komórek nowotworowych.
Dzięki rutynie i flawonoidom zawartym w soku aroniowym zapobiegają odkładaniu się szkodliwego cholesterolu, regulują ciśnienie tętnicze i zapobiegają chorobom układu krążenia i serca.
Aronia zawiera dużą ilość witaminy C - wzmacnia ona odporność i przeciwdziała infekcjom organizmu. Znajduje się w niej również witamina PP, odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Sok z aronii zawiera również:
- miedź - zwiększa odporność,
- mangan - składnik krwi i kości,
- jod - reguluje pracę tarczycy,
- molibden - uczestniczy w procesie przemiany materii,
- błonnik - usprawnia przemianę materii.
Przepis na sok z aronii
Składniki na sok
- 1 kg owoców aronii
- 400 g cukru
- 500 ml wody
- opcjonalnie: umyte liście owoców leśnych - aronii, czarnej porzeczki, jeżyny
Jak przygotować sok z aronii?
- Umyj owoce razem z ogonkami, najlepiej zrobić to w rękawiczkach, bo sok z aronii jest bardzo barwiący.
- Umyte owoce oddziel od ogonków.
- Owoce wrzuć do dużego garnka, razem liśćmi owoców, jeśli ich używasz.
- Do garnka dolej 500 ml wody.
- Garnek przykryj przykrywką, zagotuj i następnie gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
- Po ugotowaniu nie zdejmuj przykrywki i zostaw na minimum 8 godzin.
- Powstały sok przecedź przez gazę lub sitko z małymi oczkami.
- Sok ponownie przelej do czystego garnka, dodaj cukier i zagotuj. Syrop należy mieszać, aby się nie przypalił.
- Gorący syrop przelej do słoików, butelek lub karafki.