Przepis na tahini – pastę z sezamu. Zastosowanie i pomysły na wykorzystanie tahiny
Tahini lub tahina to masło z ziaren sezamu, które m.in. jest ważnym składnikiem hummusu i baba ghanoush (pasty bakłażanowo-sezamowej). Można je kupić w wersji gotowej lub zrobić samodzielnie. Tahini wykorzystuje się do potraw słodkich i wytrawnych. Ma neutralny mocno chałwowy smak i konsystencję gęstego, ciągnącego się, tłustego kremu.
Tahini lub tahina to masło z ziaren sezamu, które m.in. jest ważnym składnikiem hummusu i baba ghanoush (pasty bakłażanowo-sezamowej). Można je kupić w wersji gotowej lub zrobić samodzielnie. Tahini wykorzystuje się do potraw słodkich i wytrawnych. Ma neutralny mocno chałwowy smak i konsystencję gęstego, ciągnącego się, tłustego kremu.
Tahini sprawdza się jako:
- składnik past kanapkowych, dipów, sosów, ciast, lodów, ciasteczek;
- dodatek do koktajli, porannej owsianki;
- krem do tortów i wafelków.
Sezam do tahiny można prażyć. Niepodpieczone na patelni ziarna sprawiają, że tahini jest bardzo delikatna w smaku.
Przepis podstawowy na domową tahinę
Składniki:
- 1 szklanka nasion białego sezamu,
- opcjonalnie: 2-3 łyżki oleju sezamowego lub innego oleju neutralnego w smaku np. z pestek winogron, rzepakowego.
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wysyp sezam na suchą patelnię. Praż go bardzo powoli i ostrożnie na małym ogniu do momentu, aż lekko się zarumieni. Mieszaj często, by żadne ziarenko się nie przypaliło. Spalony sezam nabiera nieprzyjemnie gorzkiego smaku. Zarumienione nasiona od razu przesyp do miseczki i odstaw do wystudzenia.
- Uprażone ziarna wsyp do kielicha blendera i zacznij miksowanie na najniższych obrotach.
- Miksuj przez około 5-8 minut. Dłuższe miksowanie daje bardziej aksamitną konsystencję pasty. Rób krótkie przerwy, by zebrać masę ze ścianek naczynia. Sezam powinien zacząć zbijać się w gęstą masę, przypominającą konsystencją mokry piach, by na końcu stać się idealnie gładkim sezamowym masłem. Jeżeli tak się nie dzieje to znak, że moc blendera jest za słaba. Wówczas zacznij bardzo powoli wlewać olej – cały czas miksując.
- Przygotuj słoik (około 300 ml) – wyparz go wrzątkiem i wytrzyj do sucha. Przełóż gotową tahinę i szczelnie zakręć wieczko.
Przygotowaną w ten sposób tahini można przechowywać nawet przez 3-4 miesiące. Nie ma konieczności umieszczania jej w lodówce. Przed każdym użyciem słoiczek z masłem sezamowym należy energicznie potrząsnąć, ponieważ w stanie spoczynku masa oddziela się od oleistej części. Tahini nadaje się również do mrożenia. W tym celu możesz wykorzystać pojemniczek na kostki lodu. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką sezamowy dodatek.
Korzystając z tego przepisu, możesz zrobić też różne warianty smakowe tahiny, np. dodając łyżkę miodu, garść daktyli, wanilię, orzechy, chili, zioła prowansalskie, czosnek, etc. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj pasty chcesz uzyskać.
Przepis na zdrowy i prosty sos sezamowy do sałatek
Składniki:
- 1 łyżka tahini,
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego tłoczonego na zimno,
- pół łyżeczki sosu sojowego jasnego,
- kilka kropel soku z cytryny.
Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut chłodzenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na 15 minut.
Przygotowany w ten sposób sos jest idealny do surówek np. z kapusty pekińskiej, sałatek z dodatkiem kukurydzy oraz pieczonych i grillowanych warzyw.
Przepis na owocowe smoothie z tahiną lub wegańskie lody chałwowe
Składniki:
- 2 średniej wielkości banany – można je wcześniej zamrozić,
- 5 suszonych daktyli,
- 2 duże łyżki tahiny,
- odrobina sproszkowanego imbiru,
- 350 ml mleka sojowego np. waniliowego lub czekoladowego,
- pół obranego ze skórki kwaśnego jabłka,
- szczypta cynamonu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Koktajl można szybko zamienić w wegańskie lody chałwowe. Wystarczy zredukować ilość mleka o połowę i zamrozić.
Smacznego!