Reklama

Sernik dyniowy na spodzie z kruchych herbatników to idealny wybór na jesienny deser. Jest niezwykle delikatny, rozpływa się w ustach, a dynia nadaje mu wyjątkowego smaku. Sekretem tego deseru jest dodanie serka mascarpone w proporcji 1:2 z twarogiem sernikowym. Dzięki temu ciasto jest niezwykle lekkie i puchate. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na sernik dyniowy.

Reklama

Pieczona dynia to bardzo ciekawy i uniwersalny składnik. Można z niego wykonać wiele różnych dań i deserów. Świetnie nada się do kotletów, placków czy past kanapkowych. A także do babeczek i ciast dyniowych.

Przepis na sernik dyniowy

Składniki na sernik z dynią

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 500 g mascarpone
  • 300 g pieczonej dyni
  • 250 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • sok z połówki cytryny
  • 200 g herbatników
  • 80 g masła

Jak zrobić sernik dyniowy?

  1. Dynię należy upiec i zmiksować według tego przepisu na pieczoną dynię.
  2. Twaróg zmielić. Dodać dynię i mascarpone i zmielić mikserem na wolnych obrotach.
  3. Dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę i jajka. Ponownie dokładnie zmiksować.
  4. Ciastka zmielić w malakserze. Dodać masło i zmielić jeszcze raz.
  5. Spód brytfanki lub tortownicy wyłożyć masą z herbatników i masła.
  6. Na to nałożyć masę serowo-dyniową.
  7. Piec przez około godzinę w 1800 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Ciasto pieczemy do suchej wykałaczki.
  8. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama