Sernik dyniowy – prosty przepis na zaskakujący deser
Sernik dyniowy – prosty przepis na zaskakujący deser
Opublikowano: poniedziałek, 12 sierpnia 2019 19:00
Reklama
Sernik dyniowy na spodzie z kruchych herbatników to idealny wybór na jesienny deser. Jest niezwykle delikatny, rozpływa się w ustach, a dynia nadaje mu wyjątkowego smaku. Sekretem tego deseru jest dodanie serka mascarpone w proporcji 1:2 z twarogiem sernikowym. Dzięki temu ciasto jest niezwykle lekkie i puchate. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na sernik dyniowy.
Reklama
Pieczona dynia to bardzo ciekawy i uniwersalny składnik. Można z niego wykonać wiele różnych dań i deserów. Świetnie nada się do kotletów, placków czy past kanapkowych. A także do babeczek i ciast dyniowych.
Przepis na sernik dyniowy
Składniki na sernik z dynią
- 1 kg twarogu sernikowego
- 500 g mascarpone
- 300 g pieczonej dyni
- 250 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- sok z połówki cytryny
- 200 g herbatników
- 80 g masła
Jak zrobić sernik dyniowy?
- Dynię należy upiec i zmiksować według tego przepisu na pieczoną dynię.
- Twaróg zmielić. Dodać dynię i mascarpone i zmielić mikserem na wolnych obrotach.
- Dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę i jajka. Ponownie dokładnie zmiksować.
- Ciastka zmielić w malakserze. Dodać masło i zmielić jeszcze raz.
- Spód brytfanki lub tortownicy wyłożyć masą z herbatników i masła.
- Na to nałożyć masę serowo-dyniową.
- Piec przez około godzinę w 1800 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Ciasto pieczemy do suchej wykałaczki.
- Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama