Przepisy na kotlety i gulasz z seitanu oraz makaron z seitanem
Seitan to doskonała podstawa kotletów. Wystarczy do niej dodać czosnek i przyprawy, a następnie podsmażyć. Pyszny jest też gulasz z seitanu, marchewki, cebuli i soczewicy zielonej. Można go podawać z kiszonymi ogórkami i kaszą. Do seitanu pasuje także makaron.
Seitan to doskonała podstawa kotletów. Wystarczy do niej dodać czosnek i przyprawy, a następnie podsmażyć. Pyszny jest też gulasz z seitanu, marchewki, cebuli i soczewicy zielonej. Można go podawać z kiszonymi ogórkami i kaszą. Do seitanu pasuje także makaron.
Seitan składa się z glutenu i powstaje z mąki poprzez wypłukanie z niej skrobi. Ma neutralny smak, dlatego często dodaje się do niego przyprawy, np. tymianek, oregano, czosnek oraz sos sojowy. Jest źródłem białka m.in. w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Kotlety z seitanu
Składniki:
- 250 g seitanu,
- 4 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- oregano,
- tymianek,
- ostra papryka,
- mąka lub siemię lniane do obtoczenia kotletów.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj przyprawy, czosnek i 3 łyżki oleju, aby powstała z nich marynata.
- Pokrój seitan na plastry.
- Każdy z kotletów posmaruj marynatą.
- Wyłóż je na talerz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Obtocz kotlety w mące bądź zmielonym siemieniu lnianym wymieszanym z niewielką ilością wody.
- Jeśli używasz siemienia, obtocz kotlety także w bułce tartej.
- Smaż na oleju, aż panierka lekko się zrumieni.
Gulasz z seitanu
Składniki:
- 200 g seitanu,
- 2/3 szklanki zielonej soczewicy,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- garść suszonych podgrzybków,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 2 łyżki oliwy,
- sos sojowy,
- suszony cząber,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Pokrusz podgrzybki.
- Zalej je, soczewicę oraz włoszczyznę 300 ml wody, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości soczewicy (15-20 minut).
- Obierz cebulę.
- Pokrój ją oraz seitan w kostce.
- Umyj i obierz marchew.
- Zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach.
- Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż na niej cebulę.
- Kiedy cebula stanie się złocista, dodaj seitan.
- Po kilku minutach wrzuć też marchew.
- Duś składniki dotąd, aż zmięknie marchew.
- Dodaj sos sojowy i przyprawy do smaku.
- Wlej zawartość garnka z soczewicą.
- Wymieszaj wszystko.
- Dopraw gulasz sokiem z cytryny i pieprzem oraz ewentualnie solą.
- Jeśli potrawa jest zbyt rzadka, dodaj łyżeczkę mąki rozmieszanej z wodą.
Makaron z seitanem
Składniki:
- 150 g seitanu,
- 4 czubate łyżki przecieru pomidorowego,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 7 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki wody,
- 200 g makaronu.
Czas przygotowania: około 40m minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Wymieszaj przecier pomidorowy, oliwę, czosnek oraz przyprawy. Powstanie z nich gęsta pasta.
- Pokrój seitan w plastry, ułóż w garnku i zalej go pastą.
- Obtocz każdy plasterek, a następnie wstaw do lodówki na kilkanaście minut, a nawet kilka dni. Dzięki temu seitan zostanie zamarynowany.
- Ugotuj makaron.
- Rozgrzej oliwę na patelni, włóż na nią seitan i smaż na średnio gazie.
- Po przewróceniu plastrów na drugą stronę, dolej wody.
- Potrząśnij patelnią, aby z marynaty i wody powstał sos.
- Jeśli jest zbyt gęsty, wlej wodę.
- Podawaj odcedzony makaron z seitanem w sosie.
Smacznego!