Schab z żurawiną – pomysł na odświętny obiad
Schab z żurawiną wydaje się być luksusowym daniem. Wygląda bardzo efektownie, równie dobrze smakuje. Tak naprawdę nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie jest banalnie proste.
Schab z żurawiną wydaje się być luksusowym daniem. Wygląda bardzo efektownie, równie dobrze smakuje. Tak naprawdę nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie jest banalnie proste.
Na przygotowanie schabu z żurawiną lepiej zarezerwować sobie dwa dni, ponieważ dobrze, by mięso mogło przez całą noc marynować się i przechodzić żurawinowym aromatem. Możesz na przykład przygotować je w sobotę wieczorem, by na drugi dzień tylko wstawić do piekarnika i zaserwować gościom prawdziwie odświętny niedzielny obiad.
Składniki:
- 1,5 kg schabu w całości,
- 0,5 szklanki białego wina,
- 0,5 opakowania suszonej żurawiny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
sól, pieprz, oliwa.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. W umytym i osuszonym mięsie na środku zrób długim nożem nacięcie przez całą jego długość.
2. Wypełnij ciasno otwór żurawiną na całą długość.
3. Nasmaruj z zewnątrz mięso oliwą, sprasowanym czosnkiem, posyp solą i pieprzem.
4. Resztę żurawiny drobno posiekaj, wymieszaj z majerankiem i obtocz w tym schab.
5. Wstaw mięso do lodówki (najlepiej na całą noc).
6. Po wyjęciu mięsa – rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
7. Włóż schab do rękawa do pieczenia, przełóż do naczynia żaroodpornego i polej winem.
8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny.
Schab możesz ustawić na stole w całości lub pokroić na plastry i dodatkowo polać sosem żurawinowym.
Schab z żurawiną możesz przygotować także w wersji rolady:
Składniki:
- 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 30 dag suszonej żurawiny,
- 50 dag wędzonego boczku,
- sól, pieprz
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Rozkrój schab na prostokątny płat mięsa.
2. Mięso posól, posyp pieprzem z obu stron.
3. Z wierzchu posmaruj musztardą, tartym chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Boczek pokrój na plastry i podsmaż na patelni. Ułóż na mięsie.
5. Rozłóż na mięsie i boczku żurawinę.
6. Zwiń mięso jak roladę, ciasno zasznuruj dratwą.
7. Podsmaż roladę na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
8. Podsmażoną roladę piecz przez godzinę w piekarniku w 160 stopniach.
Smacznego!
- Żurawina ma właściwości zdrowotne. Zobacz przepisy na preparaty lecznicze z żurawiny.
- Wyciąg z żurawiny jest niezastąpiony w chorobach układu moczowego. Zobacz, czym się charakteryzuje ból pęcherza.
- Suszona żurawina jest bardzo zdrowa. Sprawdź jej właściwości i kalorie.