Sałatka z tuńczyka i łosoś na wigilię – przepisy
Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.
Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.
Rybne potrawy na wigilię przyrządza się na zimno i na ciepło. Pyszna, słodko-kwaśna rybna sałatka zaostrza apetyt i jest jednocześnie lżejsza niż inne potrawy wigilijne, jak kapusta z grzybami czy pierogi. W tej roli najlepiej sprawdza się sałatka z tuńczykiem. Z kolei monotonię potraw z karpiem może przełamać podanie smażonego lub duszonego na parze czy pieczonego łososia.
Sałatki wigilijne – sałatka z tuńczyka: przepis
Sałatka z tuńczyka z ryżem
Potrzebujesz:
- tarki.
Składniki (na 6-8 porcji):
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 1 duże jabłko,
- ok. 250-300 gramów papryki marynowanej (lub ogórków konserwowych),
- 1 woreczek ugotowanego ryżu (około 100-150 gramów przed ugotowaniem),
- sól i pieprz do smaku
- 4-6 łyżek majonezu.
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut gotowanie i studzenie ryżu
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka odsącz z oleju lub sosu własnego i włóż do miski.
- Cebulę i paprykę (lub ogórki) pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka.
- Odcedź groszek i kukurydzę, dodaj do miski.
- Obierz jabłko i zatrzyj je na tarce na grubych oczkach.
- Dodaj ugotowany ryż.
- Dopraw pieprzem, wymieszaj wszystko dokładnie.
- Dodaj majonez, ponownie wymieszaj, na końcu dodaj sól do smaku.
Wskazówka: Sałatka z tuńczyka jest najlepsza, gdy schłodzi się w lodówce przynajmniej przez kilkadziesiąt minut.
Łosoś wigilijny: zastępca smażonego karpia
Smażony łosoś na wigilię
Potrzebujesz:
- patelni.
Składniki (na 4 porcje):
- 600 gramów fileta z łososia,
- 150 gramów masła,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- sok z 1 cytryny,
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Łososia podziel na 4 kawałki po 150 gramów każdy.
- Dopraw je solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 do 20 minut.
- Odsącz rybę.
- Na patelnię wlej olej i dodaj masło, na zimny jeszcze tłuszcz wrzuć pokrojony ząbek czosnku.
- Gdy tłuszcz się rozgrzeje, podsmaż na nim rybę z obu stron do zarumienienia.
- Łososia podawaj ciepłego z kawałkiem cytryny.
Pieczony łosoś wigilijny
Potrzebujesz:
- patelni,
- piekarnika,
- folii aluminiowej.
Składniki (na 4 porcje):
- 600 gramów fileta z łososia,
- 100-150 gramów masła,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki,
- sól, pieprz cytrynowy,
- sok z 1 cytryny,
- opcjonalnie ostra papryczka.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Łososia opłucz i podziel na 4 porcje, pokrop sokiem z cytryny i odstaw na około 15 minut.
- Miękkie masło wymieszaj z solą, pieprzem cytrynowym, posiekaną pietruszką i czosnkiem (i ewentualnie ostrą papryczką drobno pokrojoną). Uformuj walec i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Masło wyjmij i pokrój na 8 części.
- Na kawałku folii na blasze ułóż po kawałku masła, filet skórą do dołu i ponownie kawałek masła. Zawiń folię, by powstały sakiewki.
- Wstaw do piekarnika na 15 do 20 minut.
Wskazówka: Solą i pieprzem możesz posypać rybę, zamiast dodawać te przyprawy do masła.
Smacznego!