Reklama

Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.

Reklama

Rybne potrawy na wigilię przyrządza się na zimno i na ciepło. Pyszna, słodko-kwaśna rybna sałatka zaostrza apetyt i jest jednocześnie lżejsza niż inne potrawy wigilijne, jak kapusta z grzybami czy pierogi. W tej roli najlepiej sprawdza się sałatka z tuńczykiem. Z kolei monotonię potraw z karpiem może przełamać podanie smażonego lub duszonego na parze czy pieczonego łososia.

Sałatki wigilijne – sałatka z tuńczyka: przepis

Sałatka z tuńczyka z ryżem

Potrzebujesz:

  • tarki.

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 duże jabłko,
  • ok. 250-300 gramów papryki marynowanej (lub ogórków konserwowych),
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (około 100-150 gramów przed ugotowaniem),
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-6 łyżek majonezu.

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut gotowanie i studzenie ryżu

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Tuńczyka odsącz z oleju lub sosu własnego i włóż do miski.
  • Cebulę i paprykę (lub ogórki) pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka.
  • Odcedź groszek i kukurydzę, dodaj do miski.
  • Obierz jabłko i zatrzyj je na tarce na grubych oczkach.
  • Dodaj ugotowany ryż.
  • Dopraw pieprzem, wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Dodaj majonez, ponownie wymieszaj, na końcu dodaj sól do smaku.

Wskazówka: Sałatka z tuńczyka jest najlepsza, gdy schłodzi się w lodówce przynajmniej przez kilkadziesiąt minut.

Łosoś wigilijny: zastępca smażonego karpia

Smażony łosoś na wigilię

Potrzebujesz:

  • patelni.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 gramów fileta z łososia,
  • 150 gramów masła,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia podziel na 4 kawałki po 150 gramów każdy.
  • Dopraw je solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 do 20 minut.
  • Odsącz rybę.
  • Na patelnię wlej olej i dodaj masło, na zimny jeszcze tłuszcz wrzuć pokrojony ząbek czosnku.
  • Gdy tłuszcz się rozgrzeje, podsmaż na nim rybę z obu stron do zarumienienia.
  • Łososia podawaj ciepłego z kawałkiem cytryny.

Pieczony łosoś wigilijny

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • piekarnika,
  • folii aluminiowej.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 gramów fileta z łososia,
  • 100-150 gramów masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie ostra papryczka.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia opłucz i podziel na 4 porcje, pokrop sokiem z cytryny i odstaw na około 15 minut.
  • Miękkie masło wymieszaj z solą, pieprzem cytrynowym, posiekaną pietruszką i czosnkiem (i ewentualnie ostrą papryczką drobno pokrojoną). Uformuj walec i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Masło wyjmij i pokrój na 8 części.
  • Na kawałku folii na blasze ułóż po kawałku masła, filet skórą do dołu i ponownie kawałek masła. Zawiń folię, by powstały sakiewki.
  • Wstaw do piekarnika na 15 do 20 minut.

Wskazówka: Solą i pieprzem możesz posypać rybę, zamiast dodawać te przyprawy do masła.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama