Rodzaje mąk pszennych, żytnich i bezglutenowych
Typ mąki to najważniejszy wskaźnik jakości. Najlepsza jest mąka typu 2000. Używanie różnorodnych mąk sprawia, że potrawy przestają być monotonne. Zyskuje na tym także zdrowie, poprawia się ogólne samopoczucie.
Typ mąki to najważniejszy wskaźnik jakości. Najlepsza jest mąka typu 2000. Używanie różnorodnych mąk sprawia, że potrawy przestają być monotonne. Zyskuje na tym także zdrowie, poprawia się ogólne samopoczucie.
Mąki pełnoziarniste sprawią, że będziemy mieć więcej energii i dłużej pozostaniemy syci.
Typ mąki - jakie cechy powinna mieć mąka dobrej jakości
Jakość mąki rozpoznamy po numerze, który widnieje na opakowaniu. Im wyższy typ mąki, tym więcej pozostawia popiołu. Im wyższy numer, tym lepiej dla zdrowia – taka mąka zawiera więcej witamin i minerałów. Typ mąki określa się przez podanie zawartości gramów popiołu na 100 kilogramów mąki. Dla przykładu mąka tortowa (typ 450) zawiera do 0,50% popiołu.
Rodzaje mąk pszennych
Semolina – gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się z pszenicy twardej (durum). Semolina to jeden z najzdrowszych rodzajów mąki pszennej – skrobia uwalniana jest powoli, dzięki czemu dłużej pozostajemy syci. Sprawdzi się jako baza do wypieku chleba, ciast i słonych przekąsek, pizzy, makaronów, pierożków tortelloni itp. Zawartość popiołu to nie więcej niż 0,90%.
Orkiszowa – królowa mąk pszennych – ma najwięcej minerałów i witamin. Idealnie nadaje się do wypieku chleba i ciast. Występuje w trzech wersjach: 650, 1100 (chlebowa) i 2000 (razowa).
Mąka pszenna typ 450, 500, 550:
- typ 450 (mąka tortowa) – idealna do wypieku biszkoptów;
- typ 500: 1) krupczatka – najlepsza do ciast półkruchych i kruchych; 2) poznańska – najlepsza do pierogów, pizzy, jako baza do zasmażek; 3) wrocławska – do ciasta francuskiego, drożdżowego, naleśników, jako zagęstnik do zup i sosów;
- typ 550 (luksusowa) – najlepsza do placków smażonych, np. blin.
Mąka pszenna typ 650, 750, 850:
- typ 650 – wykorzystywana do różnego rodzaju pieczywa;
- typ 750 i 850 – do wypieku chleba i pizzy.
Mąka pszenna typ 1850:
Jest to mąka graham, zawiera dużo błonnika i otrębów, piecze się z niej pieczywo.
Mąka pszenna typ 2000:
Typ 2000 oznacza mąkę pełnoziarnistą, która zawiera najwięcej witamin, minerałów i błonnika. Stosowana do wyrobów piekarniczych.
Rodzaje mąk żytnich
Mąka żytnia typ 580 – jasna mąka żytnia, najlepsza do wyrobu makaronów.
Typ 720 – mąka pytlowa, sprawdzi się przy wypieku bułek.
Typ 1400 – mąka sitkowa, do wypieku chleba.
Typ 1850 – mąka starogardzka, mąka pełnoziarnista poddawana kilkakrotnemu mieleniu; do wypieku chleba.
Typ 2000 – mąka razowa, do wypieku chleba.
Rodzaje mąk bezglutenowych
Mąka owsiana – doskonała do przyrządzania naleśników i placków mącznych.
Mąka jęczmienna – powstaje z przemiału ziarna jęczmienia, wzbogaca smak chleba na zakwasie.
Mąka ryżowa – powstaje z ryżu, ma delikatnie słodki smak. Można ją używać do wypieków, naleśników, deserów, kotletów wegetariańskich, chleba.
Mąka kukurydziana – ma słodkawy smak, jest dość uniwersalna – zrobimy z niej chleb, naleśniki, ciasta, biszkopty, zagęstnik do zup i sosów.
Mąka gryczana – ma wyczuwalną w smaku nutę goryczki, nadaje się do wyrobu naleśników, makaronu i pieczywa.
- Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj prosty przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe.
- Zobacz, na czym polega dieta bezglutenowa i co można na niej jeść.