Przepisy na bezmięsne klopsy z tofu i kiełbaski z fasoli i pieczarek
Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa – domowe kiełbaski z fasoli i pieczarek z ziemniaczanym puree doskonale tego dowodzą.
Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa – domowe kiełbaski z fasoli i pieczarek z ziemniaczanym puree doskonale tego dowodzą.
Eksperymentuj w kuchni z tofu i fasolą nie tylko wtedy, gdy nie jesz mięsa. Powstałe połączenia smakowe z pewnością cię zachwycą.
Przepis na aromatyczne wegańskie klopsiki z tofu z makaronem i awokado
Mielone tofu łatwo przejmuje smaki warzyw czy przypraw. Warto spróbować pomidorowo-paprykowych pulpetów, które z lekko cytrynowym awokado stanowią doskonały duet.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 kostki tofu naturalnego,
- 300 gramów makaronu spaghetti bądź tagliatelle,
- 1 dojrzałe awokado,
- półtorej cytryny,
- 6 ząbków czosnku,
- 10 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i olej ze słoika (do marynaty),
- 4 łyżki pasty ajvar,
- pół szklanki tartej bułki,
- 1 łyżka rozmarynu,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 3 łyżki kaparów,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- odrobina oleju kokosowego do smażenia,
- pieprz, sól.
Czas przygotowania: 35 minut (bez czasu marynowania tofu)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odsączone z płynu tofu pokrój w grubą kostkę i zamarynuj na noc z dodatkiem soku z połowy cytryny, oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, 2 zmiażdżonych ząbków czosnku.
- Zamarynowane tofu przełóż do blendera z ajvarem, suszonymi pomidorami, bułką tartą, rozmarynem, koncentratem pomidorowym, odrobiną soli i pieprzu.
- Zblenduj na jednolitą masę i uformuj z niej niewielkie, okrągłe kotleciki.
- Smaż pomidorowo-paprykowe kotleciki z tofu na oleju kokosowym na złoty kolor z obu stron po kilka minut.
- Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu i odcedź go.
- Na oleju kokosowym usmaż cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku.
- Wlej na patelnię pomidory z puszki, dopraw bazylią, oregano, szczyptą soli i pieprzu.
- Duś około 15 minut, mieszając sos, dodaj kapary i wymieszaj z makaronem.
- Obrane, wypestkowane oraz pokrojone awokado zalej w miseczce sokiem z całej cytryny, wymieszaj z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku, posól.
- Podawaj makaron z sosem pomidorowym z klopsami z tofu udekorowany kostkami marynowanego awokado.
Przepis na bezmięsne kiełbaski bezglutenowe
Fasolowo-pieczarkowe kiełbaski są przepyszne smażone z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem bądź zasmażanymi buraczkami.
Składniki (na 8 niedużych kiełbasek):
- 340 gramów ugotowanej białej fasoli,
- 100 gramów posiekanych pieczarek,
- 75 gramów mąki z brązowego ryżu,
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy bądź 1 łyżeczka gumy ksantowej,
- 20 gramów nieaktywnych płatków drożdżowych,
- 3 suszone pomidory z oleju,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- półtorej łyżeczki czosnku w proszku,
- 1 łyżeczka oregano,
- półtorej łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego,
- 2 zmiażdżone ziarenka ziela angielskiego,
- półtorej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
- półtorej łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki.
Czas przygotowania: 50 minut (bez czasu stygnięcia)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę na patelni i przez kilka minut smaż cebulę, dodaj zmiażdżony czosnek, następnie pieczarki i ostudź całość.
- Zmiażdż widelcem fasolę w misce.
- Zblenduj suszone pomidory i dodaj je do fasoli.
- Ugnieć ręką na w miarę jednolitą masę fasolę z pomidorami oraz pozostałymi składnikami kiełbasek.
- Uformuj kulę i podziel ją na 4 części.
- Roluj je ręką na blacie i przekrój na połówki.
- Uformowane kiełbaski owiń folią aluminiową, skręcając na końcach jak papierki cukierków.
- Gotuj 20 minut na parze, ostudź i chłódź przez noc w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
- Przepisy na dania z cykorii są najczęściej bardzo proste i przyjemne w realizacji. Wege przepisy na dania z cykorią: zapiekanka, łódeczki i sałatka.
- Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. Ryż z warzywami: danie główne i wspaniały dodatek.
- Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Przepis na tartę z warzywami.