Reklama

Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa – domowe kiełbaski z fasoli i pieczarek z ziemniaczanym puree doskonale tego dowodzą.

Reklama

Eksperymentuj w kuchni z tofu i fasolą nie tylko wtedy, gdy nie jesz mięsa. Powstałe połączenia smakowe z pewnością cię zachwycą.

Przepis na aromatyczne wegańskie klopsiki z tofu z makaronem i awokado

Mielone tofu łatwo przejmuje smaki warzyw czy przypraw. Warto spróbować pomidorowo-paprykowych pulpetów, które z lekko cytrynowym awokado stanowią doskonały duet.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 kostki tofu naturalnego,
  • 300 gramów makaronu spaghetti bądź tagliatelle,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • półtorej cytryny,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 10 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i olej ze słoika (do marynaty),
  • 4 łyżki pasty ajvar,
  • pół szklanki tartej bułki,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia,
  • pieprz, sól.

Czas przygotowania: 35 minut (bez czasu marynowania tofu)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Odsączone z płynu tofu pokrój w grubą kostkę i zamarynuj na noc z dodatkiem soku z połowy cytryny, oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, 2 zmiażdżonych ząbków czosnku.
  • Zamarynowane tofu przełóż do blendera z ajvarem, suszonymi pomidorami, bułką tartą, rozmarynem, koncentratem pomidorowym, odrobiną soli i pieprzu.
  • Zblenduj na jednolitą masę i uformuj z niej niewielkie, okrągłe kotleciki.
  • Smaż pomidorowo-paprykowe kotleciki z tofu na oleju kokosowym na złoty kolor z obu stron po kilka minut.
  • Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu i odcedź go.
  • Na oleju kokosowym usmaż cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku.
  • Wlej na patelnię pomidory z puszki, dopraw bazylią, oregano, szczyptą soli i pieprzu.
  • Duś około 15 minut, mieszając sos, dodaj kapary i wymieszaj z makaronem.
  • Obrane, wypestkowane oraz pokrojone awokado zalej w miseczce sokiem z całej cytryny, wymieszaj z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku, posól.
  • Podawaj makaron z sosem pomidorowym z klopsami z tofu udekorowany kostkami marynowanego awokado.

Przepis na bezmięsne kiełbaski bezglutenowe

Fasolowo-pieczarkowe kiełbaski są przepyszne smażone z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem bądź zasmażanymi buraczkami.

Składniki (na 8 niedużych kiełbasek):

  • 340 gramów ugotowanej białej fasoli,
  • 100 gramów posiekanych pieczarek,
  • 75 gramów mąki z brązowego ryżu,
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy bądź 1 łyżeczka gumy ksantowej,
  • 20 gramów nieaktywnych płatków drożdżowych,
  • 3 suszone pomidory z oleju,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • półtorej łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • półtorej łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego,
  • 2 zmiażdżone ziarenka ziela angielskiego,
  • półtorej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
  • półtorej łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki.

Czas przygotowania: 50 minut (bez czasu stygnięcia)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej oliwę na patelni i przez kilka minut smaż cebulę, dodaj zmiażdżony czosnek, następnie pieczarki i ostudź całość.
  • Zmiażdż widelcem fasolę w misce.
  • Zblenduj suszone pomidory i dodaj je do fasoli.
  • Ugnieć ręką na w miarę jednolitą masę fasolę z pomidorami oraz pozostałymi składnikami kiełbasek.
  • Uformuj kulę i podziel ją na 4 części.
  • Roluj je ręką na blacie i przekrój na połówki.
  • Uformowane kiełbaski owiń folią aluminiową, skręcając na końcach jak papierki cukierków.
  • Gotuj 20 minut na parze, ostudź i chłódź przez noc w lodówce przed podaniem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama