Szybka i smaczna sałatka imprezowa z trzech puszek w wersji z tuńczykiem i wegańskiej
Podczas domowej imprezy może się zdarzyć, że goście zgłodnieją, a zamówiona pizza nie zdąży jeszcze dotrzeć. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką trzy puszki z różnymi składnikami na imprezową sałatkę. W ciągu 15 minut można przyrządzić z nich pyszne, zdrowe i lekkie danie, które zaspokoi głód.
Podczas domowej imprezy może się zdarzyć, że goście zgłodnieją, a zamówiona pizza nie zdąży jeszcze dotrzeć. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką trzy puszki z różnymi składnikami na imprezową sałatkę. W ciągu 15 minut można przyrządzić z nich pyszne, zdrowe i lekkie danie, które zaspokoi głód.
Przygotowanie sałatki razem z gośćmi może być sposobem na urozmaicenie imprezy.
Przepis na sałatkę z trzech puszek z tuńczykiem
Zestawienie smakowe słodkiego ananasa z tuńczykiem może wydawać się odważne lub nietypowe. Jednak doskonale sprawdza się w sałatce.
Składniki:
- puszka ananasa,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
- słoik selera konserwowego,
- jedna duża cebula lub pół pokrojonego w plasterki pora,
- ok. 200 ml jogurtu naturalnego,
- dwie łyżki majonezu,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Otwórz puszkę ananasa i odlej zalewę. Owoce pokrój. Możesz pokroić je nożem, kiedy są jeszcze w puszce: włóż nóż w okrągłe otwory w plastrach i w kilku miejscach dociskaj ostrze do ścianek puszki.
- Wsyp kawałki ananasa do dużego naczynia, np. misy.
- Otwórz puszę groszku konserwowego i odlej z niego zalewę, a następnie dodaj go do ananasa.
- Odlej również zalewę od selera konserwowego i wrzuć go do naczynia.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę lub por w plasterki i dodaj je do pozostałych składników.
- Dodaj tuńczyka.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- W osobnym naczyniu zmieszaj jogurt z majonezem.
- Polej wszystkie składniki jogurtem zmieszanym z majonezem, dopraw pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis na wegańską sałatkę z trzech puszek
Sałatkę z puszek można przyrządzić także w wersji wegańskiej. Śmietanę i majonez należy zastąpić wówczas ich wegańską wersją. Zamiast tuńczyka dodać natomiast czerwoną fasolę z puszki.
Składniki:
- puszka ananasa,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka czerwonej fasoli,
- jedna duża cebula lub pół pokrojonego w plasterki pora,
- ok. 200 ml jogurtu sojowego albo śmietany z orzechów nerkowca,
- 2 łyżki majonezu ze słonecznika,
- natka pietruszki,
- pieprz.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój ananas.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę albo pora w plasterki.
- Odlej zalewę z puszki groszku i fasoli.
- Wrzuć wszystkie składniki do dużego naczynia i wymieszaj je.
- Zmieszaj jogurt sojowy z majonezem i zalej nimi wszystkie składniki.
- Dodaj pieprz.
- Posyp wszystko natką pietruszki.
- Smacznego!
Co jeszcze można dodać do sałatki z puszek
Zarówno do mięsnej, jak i wegańskiej wersji sałatki można dodać inne składniki, jeżeli akurat nimi dysponujemy. Doskonale pasują do nich m.in.:
- gotowany ryż,
- uprażone na patelni orzechy włoskie,
- pestki dyni albo słonecznika,
- kiełki, np. rzodkiewki albo pszenicy,
- ogórek kiszony posiekany w drobną kostkę,
oliwki, czarne lub zielone.
- Pieczone pączki serowe dostarczają mniej kalorii niż pączki smażone. Przepis na pączki serowe.
- Sok z jagód acai wzmacnia pracę układu krążenia oraz układu nerwowego. Sok z acai – właściwości i zastosowanie.
- Mąka żytnia i płatki owsiane szybko sycą, więc zapobiegają przejedzeniu. Jak się nie przejeść w święta - dietetyczne dania i napoje.
- Znasz owoce acai? Sprawdź nasze przepisy na placuszki, owsiankę i mus z jagód acai.